Marie-Jo L’Aventure en Veronique Branquinho hebben hun kunnen gebundeld. Het resultaat is lingerie geïnspireerd op het vrouwbeeld van de renaissanceschilders. “Het stoort me als iemand dit ziet als ondergoed voor vollere vrouwen.”

Vorig jaar was er de samenwerking met A.F. Vandevorst. Ditmaal bestelde de Belgische lingeriefabrikant Marie Jo L’Aventure een capsulecollectie bij Veronique Branquinho.

De Belgische Branquinho, die in december afrondt als creatief directeur bij Delvaux, hield sinds de stopzetting van haar kledinglabel in 2009 haar naam hoog met allerlei samenwerkingen. Er is haar eigen schoenenlijn, een capsulecollectie voor Camper, de handtassen voor Delvaux, en hier en daar wat kleding in opdracht.

Zoals de kostuums die ze ontwierp voor de heren van Dez Mona, die binnenkort in première gaan met een moderne opera. “De laatste keer dat ik zanger Gregory op een podium zag staan, vond ik dat hij om meer stof vroeg”, zegt Branquinho. “Hij had een extremer silhouet nodig. Dus steek ik de muzikanten in heel mannelijke broekrokken.”

En het doet haar deugd, die korte intense opdrachten. Vooral als ze kleren kan maken. “Het is nog te vroeg om over nieuwe projecten te praten, maar alles draaide de voorbije periode rond schoenen en handtassen”, zegt ze. “Ik heb uit alle samenwerkingen al veel geleerd, maar ik mis het gevoel met stoffen te werken. Dat is waar mijn hart ligt. Mijn roeping.”

Toen Marie Jo L’Aventure met een voorstel aan de lijn hing, aarzelde Branquinho niet.

De eerste keer lingerie maken, hoe begint u daaraan ?

Veronique Branquinho : Lingerie ontwerpen is een vak apart. Dat was aanpassen in het begin. Ik wilde soms andere materialen gebruiken, of een naad verleggen, maar vaak werd ik teruggefloten. Het team achter Marie Jo L’Aventure heeft strikte regels rond snit en pasvorm, maar die beperkingen zijn fantastisch. Hun prioriteit is comfort, daarvoor zijn ze internationaal bekend. Het was boeiend om mijn ideeën te combineren met hun technische expertise. Ik kan me ook terugvinden in hun DNA : ontwerpen voor de urban woman, met strakke lijnen, zonder frullen. Zelf hou ik het ook graag uitgepuurd.

Ging u daarom ter inspiratie de naakten van oude schilders bestuderen ?

Vrouwelijkheid in al haar facetten en van alle tijden, inspireert me mateloos. Als je naar het werk kijkt van zestiende-eeuwse meesters als Cranach, Giorgione, Raphael en Dürer, dan vind ik die vrouwen niet verschillen van de moderne vrouw. Het gaat over dezelfde vormen, dat wilde ik accentueren. Toen de collectie in juni werd getoond, stelden mensen de vraag of dit dan lingerie voor vollere vrouwen was. Dat stoorde me. Dit is de vrouw zoals ik ze overal zie. Op mijn defilés gebruikte ik ook altijd modellen met maat 38. Geen 34 of 36, de meisjes moeten de kleding kunnen vullen.

Marie Jo L’Aventure vroeg me om een pièce unique te maken, een object dat ze kunnen veilen om geld in te zamelen voor Pink Ribbon en borstkankerbestrijding. Schilderkunst is een van mijn eerste liefdes. De zelfmoord van Lucretia, een werk van Cranach, heeft zoveel aantrekkingskracht op mij. Ik heb op het internet reproducties besteld van mijn favoriete Eva’s en Venussen van de grote meesters, en hun naakte lichamen overschilderd met mijn lingerie. De kleuren van de collecties, smaragdgroen en zwart, zijn geïnspireerd op hun schilderspalet.

Er zit ook een toefje jaren vijftig in de materialen en vormen.

Couture uit de jaren vijftig is zo elegant. Die uitgesneden rugdecolletés, die bustiers en avondjurken. Die elegantie is vandaag wat verdwenen. Ik vind het spijtig dat op catwalkfoto’s zelden de achterkant te zien is. Een verlaagd rugdecolleté is zo verleidelijk. Ik heb onder meer een bandeau-beha getekend, waar de bandjes af kunnen, met glazen pareltjes op de rug. En een demi-corps, een beha met wat meer stof onder, en een serre-taille om de taille te accentueren. Ik wilde een matte satijnglans, en kleine plissédetails voor de schouderbandjes. Ook de heupslip vind ik heel hedendaags. Ik heb lingerie nooit gezien als een cadeauverpakking voor mannen.

De collectie ligt vanaf midden september in de lingeriespeciaalzaak. www.mariejo.com

De schilderijen zullen in het MoMu te zien zijn van 4 tot en met 16 oktober. Daarna worden ze geveild door veilinghuis Bernaerts. Info : Nationalestraat 28, Antwerpen, www.momu.be

DOOR ELKE LAHOUSSE

“Ik heb de naakte Eva’s en Venussen van de grote meesters overschilderd met mijn lingerie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content