De Roovers is een toneelgezelschap dat werd opgericht door toneelstudenten die in 1994 afstudeerden aan het Conservatorium van Antwerpen. In wisselend samenwerkingsverband met verwante zielen wordt eigentijds toneel gemaakt. Het afgelopen seizoen werden twee stukken van Albert Camus opgevoerd : ?De Rechtvaardigen? en ?De Bezetenen?, dat geselecteerd werd voor het jongste Theaterfestival.

Nu spelen De Roovers een nooit eerder bij ons opgevoerd stuk van de vooral als romanschrijver bekende Joseph Conrad : ?The Secret Agent? uit 1923.

Het verhaal gaat als volgt : ene Verloc drijft in Londen samen met zijn vrouw een winkel met ?vreemde artikelen?, variërend van flesjes inkt en rubberstempels tot seksblaadjes en politieke pamfletten. Maar de winkel is slechts een dekmantel voor Verlocs echte, belangrijke werk. Hij is een agent provocateur in dienst van een ambassade in Londen. ’s Avonds ontvangt hij een groepje anarchisten en speelt hij inlichtingen door aan de ambassade.

Op een dag wil de ambassade meer dan het gebruikelijke rapport. Verloc wordt aangemaand tot harde actie over te gaan. Hij moet de massa wakker schudden door onrust te zaaien. Hij moet een bomaanslag plegen op de sterrenwacht van Greenwich. Deze aanslag op de tijd zal absurd lijken omdat er op het eerste gezicht geen materiële, politieke of geestelijke belangen mee gemoeid zijn. Door de onverklaarbaarheid van de aanslag hoopt de bezieler ervan een angstpsychose teweeg te brengen bij de bevolking, ten gunste van een universele repressieve wetgeving.

Met die opdracht begint voor Verloc een nachtmerrie, een periode van martelende angst, vertwijfeling en onzekerheid, die eindigt met dood en vernietiging.

Conrad toont aan dat politieke gedragingen die op het eerste gezicht extreem lijken, in wezen aan dezelfde kwaal lijden. Zowel de politieke hervormers als de conservatieven vallen uiteindelijk ten prooi aan eigenbelang, machtsspelletjes en corruptie.

In die zin sluit het thema van dit stuk naadloos aan bij ?De Bezetenen? en ?De Rechtvaardigen?. ?The Secret Agent? wordt door De Roovers gespeeld onder de titel ?Demonen III?. Het is een voorstelling van acteurs die zichzelf regisseren, in dit geval zijn dat Dimitri Leue, Günther Lesage, Robbie Cleiren, Luc Nuyens, Jef Aerts, Tom Clement, Katrien Meganck, Liesbet Jannes en Stef Stessel. Eerste opvoeringen op 13, 14, 15 en 16 november in het Stuc in Leuven. Daarna volgt een tournee.

Reserv. : tel. (016) 23.67.73.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content