Ligging : in hartje Parijs I Sfeer : fleurig en romantisch I Reistijd : drie uur rijden van Brussel, anderhalf uur sporen I Prijzen : niet goedkoop.

Ervaring heeft ons geleerd dat in Parijs slordig wordt omgesprongen met de begrippen ‘charme’ en ‘charmehotel’. De echte zijn of onbetaalbaar of altijd volzet. Niet Le Relais Médicis, dat een paar dagen voor onze reservatie nog een kamer vrij heeft. “De gevel staat wel in de stellingen,” weet de vrouw aan de telefoon, “maar nu wordt er niet gewerkt.”

Vlakbij liggen het Odéon en de Jardin du Luxembourg, in een buurt die ons erg dierbaar is, wegens de vele boekhandels en kleine restaurantjes, en de banken in het park. Het hotel zegt van zichzelf dat het in Provençaalse tinten is gehuld en overloopt van Italiaanse geuren. Dat laatste viel ons niet zo op, maar dat van die tinten bleek te kloppen. Alhoewel de muren soms een beetje te rood in de verf waren gezet. De entree krijgt bovendien volop licht binnen en de bezoeker kijkt meteen uit op een klein binnentuintje met wat vogelgetjilp, altijd al een goede aanzet. Achter de balie waakt de vrouw van de telefoon, een beetje streng maar ook een goede organisatrice, als men ze tenminste haar zin laat doen, zoals bij het opbergen van de bagage. Leuker nog vonden we het salonnetje (hier als salon de détente omschreven) met fauteuils, een secretaire en enkele tientallen schilderijtjes aan de muur. Net goed om een uurtje zoet te wezen met een goed boek.

We kozen voor kamer 17, omdat die côté jardin ligt, ook al werd ons gezegd dat de kamers aan de straatzijde iets ruimer zijn. De 17 bleek opvallend rustig en door de spiegels aan één van de wanden ook nog redelijk ruim. In werkelijkheid is ze niet veel groter dan andere Parijse hotelkamers, maar tenminste zonder het claustrofobische effect ervan. En het toilet was gescheiden van de badkamer, een detail dat we geen detail vinden. De kamers zijn allemaal van dubbel glas voorzien en hebben airco. Maar zelfs met het raam open was het er ’s nachts absoluut zalig rustig.

Het ontbijt bleek zeer Frans : croissants en broodjes, fruitsap uit de doos, en dat alles vergezeld van een verrassende appelcompote. Even dachten we eraan het ontbijt in de eetzaal te nemen, maar uiteindelijk vonden we het een beter idee om het op de kamer te laten serveren. Dat kon, zonder morren en zonder opleg. Dat hebben we in de Franse hoofdstad wel eens anders geweten.

Info

Le Relais Médicis telt zeventien kamers tegen prijzen tussen 172 en 258 euro. Het ontbijt is daarbij inbegrepen, offert zoals ze hier zeggen.

Le Relais Médicis, 23 Rue Racine, F-75006 Parijs, +33 143 26 00 60, www.relaismedicis.com

TIP

De Jardin du Luxembourg.

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content