In de dertiende eeuw ontstonden de eerste mechanische gangwerken die de koers van de hemellichamen weergaven. De 25ste editie van het Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH) combineerde die origine van de tijd met moderne complicaties. Enkele blikvangers.

Pamigiani rustte zijn klassiek model Tonda 1950 uit met een wijzerplaat in blauwe of bruine meteoriet. De Tonda 1950 Meteorite kreeg een kast (39 mm) in titanium. De moeilijkheid bestaat erin kwalitatieve meteorieten te vinden die niet breken of luchtbellen bevatten. 17.900 euro.

Panerai introduceert met de Luminor Submersible 1950 CarbotechTM – 3 days automatic (47 mm) een composietmateriaal gebaseerd op carbon. CarbotechTM geeft het horloge niet alleen een designlook, het maakt elk horloge ook uniek. Oplage van 500 stuks. 14.900 euro.

Geïnspireerd door zijn legendarische Bugatti Type 57SC Atlantic Coupé uit 1938, presenteerde modeontwerper Ralph Lauren dit jaar zes nieuwe Automotive-horloges, o.m. voor het eerst een uitvoering met geskeletteerde wijzerplaat (45 mm) en manueel gangwerk van IWC. 28.700 euro.

Voor de twintigste verjaardag van de Millenary-collectie introduceert Audemars Piguet open damesmodellen die een blik gunnen op het mechanische gangwerk. 27.900 euro.

Montblanc vond voor zijn automatische Montblanc Heritage Chronomeìtrie QuantieÌme Annuel Vasco da Gama (40 mm) inspiratie bij de Portugese ontdekkingsreiziger. De maanfasedisplay geeft de maanstand weer tegen de sterrenhemel rond het Zuiderkruis zoals in 1497 (het jaar van da Gama’s expeditie naar India). 4359 euro.

Voor de 75e verjaardag van de Portuguese breidde IWC de lijn uit. De Portugieser Hand-Wound Eight Days Edition ’75th Anniversary’ is geïnspireerd op een model uit de jaren ’40. Het roodgouden mechanische horloge (43 mm) met gangreserve van acht dagen is beschikbaar in 175 exemplaren. 19.400 euro.

Baume & Mercier introduceert voor het eerste damesmodellen in zijn Classima-lijn. Deze Classima (36,5 mm) met kwartsgangwerk en maanfasefunctie laat op eenvoudige wijze zien of het dag of nacht is. 2030 euro.

De Altiplano Chronograph 41 mm in roze goud van Piaget verenigt twee wereldrecords : de dunste manuele flybackchronograaf ter wereld (8,24 mm) met het dunste gangwerk voor die complicatie (4,65 mm). 26.900 euro.

Jaeger-LeCoultre rustte zijn damesmodel Rendez-Vous uit met een nieuw automatisch kaliber met maanfase, ontwikkeld om 972 jaar lang de juiste maanstand te tonen. 39 mm-uitvoering in witgoud. 50.500 euro.

Greubel Forsey combineerde voor de GMT Mouvement 5N (43,5 mm) nobel platina met een roze gouden PVD-behandeling van de platine en de bruggen. Het mechanische horloge beschikt over een rist aan complicaties. Oplage van 22 stuks. Prijs op aanvraag.

Sinds zijn lancering in 1994 groeide de Lange 1 van A. Lange & Söhne uit tot het icoon van het horlogehuis uit Glashütte. De nieuwe modellen kregen een nieuw mechanisch gangwerk met datum. Is de gangreserve op, dan stopt de secondewijzer precies op 12 uur. Prijs 29.800 euro.

Met de Rotonde Grande Complication introduceert Cartier zijn meest gecompliceerde horloge ooit. Het mechanische horloge (45 mm) beschikt over een minute repeater, flying tourbillon en eeuwigdurende kalender. Oplage van 50 stuks. Prijs 630.000 euro.

Van Cleef & Arpels gaf nieuw leven aan zijn iconische Cadenas-horloge uit 1935. Geïnspireerd door de hertogin van Windsor maakt dit kwartshorloge het door zijn gekantelde wijzerplaat mogelijk om heel discreet het uur af te lezen. Prijs op aanvraag.

De Harmony Ultra-Thin Grande Complication Split-Seconds Chronograph van Vacheron Constantin is uitgerust met ’s werelds dunste automatische split-secondschronograafgangwerk (5,20 mm). Sferische rotor. Beperkte oplage van tien stuks in platina. Prijs 349.600 euro.

Roger Dubuis, pionier in geskeletteerde gangwerken, liet zich dit jaar inspireren door de sterren. De Excalibur Automatic Skeleton in zwart DLC titanium (42 mm) is het eerste geskeletteerde automatisch gangwerk met microrotor van het huis. 57.700 euro.

Met de RM19-02 Tourbillon ‘Fleur’ brengt Richard Mille voor het eerst een mechanisch model voor dames uit. De vijf bloemblaadjes van de magnolia openen elke vijf minuten om een blik te gunnen op de tourbillon. Oplage van dertig stuks. Prijs op aanvraag.

TEKST EN SAMENSTELLING ANJA VAN DER BORGHT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content