Jean Prouvé (1901-1984) is niet alleen cool, maar ook een van de koelste en afstandelijkste designers van de vorige eeuw. Hij ontwierp industrieel vervaardigde tafels, stoelen, kasten en bureaus voor scholen en kazernes. Het gaat om rechttoe, rechtaan meubilair, vooral van metaal, zonder franje, nog soberder dan dat van Le Corbusier. Maar hij is ‘in’. Sinds de loftrage van de jaren negentig en het succes van oud industrieel meubilair, werd Prouvé goed tien jaar geleden herontdekt. De prijzen van de meubels van deze Franse designer-ingenieur schoten de lucht in. Je moet al snel een paar duizend euro ophoesten voor een vintage-Prouvé. Maar de grote Prouvé-verzamelaars hebben die prijzen nooit betaald, omdat ze zijn meubels destijds voor een prikje kochten op de vlooienmarkt of bij de schroothandelaar.

Deze rage viel ook meubelproducent Vitra op, die sinds 2001 enkele van zijn ontwerpen opnieuw produceert en nu een grote overzichtstentoonstelling brengt in het Vitra Design Museum in Weil am Rhein. Het is de eerste grote Prouvé-expo in Noord-Europa, met het hele verhaal, van zijn wortels in Nancy – in Frankrijk de hoofdstad van de art nouveau – tot de prefab gebouwen die hij in de jaren vijftig realiseerde. Prouvé begon zijn carrière als kunstsmid en vervaardigde in Nancy deuren, balkons en tuinhekken. Zijn stijl was van meet af aan simpel. In de jaren dertig koos hij resoluut voor de machinale productie. Daardoor bleef hij – het lijkt tegenstrijdig – lange tijd in de schaduw van tenoren als Corbu en werd hij meer als een fabrikant dan als een ontwerper beschouwd. Hij is ook een industrieman die benzinestations, tentoonstellingspaviljoenen en zelfs bouwmaterialen voor gevelbekleding ontwierp.

Hoewel hij dus een rasechte industriële designer was, zijn de meubels die hij ontwierp en liet fabriceren vrij zeldzaam. Maar Vitra komt tegemoet aan het groeiend aantal fans van Prouvé met de Standard Chair, een leuke en stevige schoolstoel die past in een hedendaags interieur.

Tegelijk met de tentoonstelling komt er een lijvig overzichtsboek uit, in de kenmerkende typografie van Vitra.

Tentoonstelling : Jean Prouvé, ‘The poetics of the

technical object’, van 23 september tot 28 januari 2007, Vitra Design Museum, Charles-Eames-Strasse 1, D-79576 Weil am Rhein, www.design-museum.de

Boek : Jean Prouvé, ‘The poetics of the technical

object’, Vitra Design Stiftung GmbH,

isbn 3-931936-54-6, 80,50 euro.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content