Bent u benieuwd hoe losbandig hert met cognac smaakt ? Wilt u weten wat een portie wellustige wortels kan aanrichten ? Een boekje dat de zegen kreeg van Laura Esquivel vertelt er alles over.

POL MOYAERT

In Como agua para chocolate (in het Nederlands vertaald als Rode rozen en tortilla’s) beschreef Laura Esquivel op meesterlijke wijze de magische band tussen liefde en eten. Deze wonderlijke culinaire roman was de inspiratiebron van het Amerikaanse duo Ivana Lowell en Lisa Fine bij het samenstellen van Appetite for Passion, een erotisch kookboek dat zopas in vertaling verscheen bij uitgeverij Van Halewyck onder de titel Recepten voor de liefde.

Hoewel de naam van Esquivel even groot als die van tekstschrijver John Willoughby op de cover staat, beperkt haar bijdrage zich tot een wollige inleiding waarin zij meent dat wij allen moeten terugkeren ?naar onze kosmische bron”.

In kleine lettertjes, die men vergeten te vertalen is, staat vermeld dat de gevierde Mexicaanse schrijfster de recepten uit dit boek niet zelf in de keuken heeft getest. Dat is jammer, want Esquivel zo bleek uit menig interview naar aanleiding van haar succesroman is een enthousiaste cordon bleu. ?Pas als we het koken weer op zijn waarde beginnen te schatten,” zei ze ergens, ?kunnen we een hoger geestelijk niveau bereiken.” Spijtig dus dat we niet weten welke spirituele toppen zij zou beklommen hebben na het bereiden van wellustige wortels, prikkelende puree, hedonistische hachee, pasta met in tequila verdronken oesters of gegrilde (!) asperges met sinaasappelpartjes en pikante uiringen. En in welke staat van vervoering zou zij niet geraakt zijn na het nuttigen van enkele glazen Black velvet, een cocktail van Guinness-bier en champagne waarbij de samenstellers niet nalaten te preciseren dat het een goede champagne moet zijn.

Grappig zijn de auteurs van dit erotische kookboek wel vaker. Zo vertellen zij in een recept voor guacamole dat de azteken avocado’s ahucatl noemden, wat letterlijk ’testikel’ betekent. En dan gaan ze in één adem door : ?Het prakken van de avocado’s met de achterkant van een pollepel is een sensuele ervaring op zich.” Het is natuurlijk een delicaat onderwerp waarover men van mening kan verschillen : misschien zijn er inderdaad mensen die sinaasappelen erotisch vinden alleen al omwille van ?hun stralend oranje schil”, zoals er misschien ook wel zijn die aan iets anders beginnen denken als de rest van de tafel op krabbenpoten zit te zuigen. Volk kortom, dat bij het ontbijt niet veel meer nodig heeft dan een bananenpannenkoekje om zo weer in bed te kruipen.

John Willoughby, Recepten voor de liefde, uitgeverij Van Halewyck, 141 pag., 598 fr.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content