DESIGNWEDSTRIJDEN

Het aantal internationale prijzen voor vormgeving blijft stijgen. Niet alleen onafhankelijke organisaties of meubelbeurzen reiken medailles uit, maar ook steeds meer individuele merken. De prijzen evolueren op die manier naar de contactadvertenties van de internationale de- signwereld : “Meubel- of accessoiremerk zkt frisse ideeën” of “jonge ontwerper drngnd nood aan sponsoring voor prototypes”. Met wat geluk groeit daar een kanjer van een samenwerking uit. Twee gloednieuwe wedstrijden wachten op inschrijvingen : de driejaarlijkse Prix Emile Hermès en de (voorlopig) eenmalige Sit International Design Competition van Jori.

JORI SIT (search international talent)

Thema ? Een polyvalent lederen zitconcept dat inspeelt op toekomstige trends in wonen. Flexibiliteit, mobiliteit en multifunctionaliteit zijn kernwoorden.

Inschrijven tot ? 15 november, dossiers voor 1 december.

Jury ? Onder andere : Karim Rashid, Xavier Lust, Axel Enthoven, Dieter Pesch, Gijs Bakker, Jörg Boner, Matali Craset, Studio Vertijet, Pierre Keller.

Uitreiking ? De winnaar wordt bekendgemaakt op 12 december 2007 in het Atomium in Brussel, prijsuitreiking volgt op 15 januari tijdens de Internationale Meubelbeurs in Keulen.

Prijs ? Eerste prijs : 25.000 euro. Nog eens 15.000 euro wordt vrij door de jury toegekend.

Info ? www.jori.com/sit

PRIX EMILE HERMÈS

Het is Pascale Mussard, directeur artistique van Hermès, die ons tekst en uitleg geeft.

“We hadden er zin in. Zo simpel is dat. We hebben altijd met jonge ontwerpers gewerkt en hebben hen begeleid. Bekijk deze wedstrijd als een bevestiging van ons engagement ten opzichte van jonge ontwerpers. Innovatie is belangrijk voor Hermès. Het zoeken, rondkijken en nieuwsgierig zijn, zit in de genen van dit huis. Hermès draait rond ontmoetingen : met mensen, met materialen, met ideeën. Met deze prijs willen we een dialoog creëren.”

“We dromen van een objet compagnon, een object dat aan het dagelijkse leven een vleugje lichtheid kan geven. Functioneel, maar ook sensationeel. We willen verrast worden door de inzendingen.”

“Emile Maurice Hermès – de derde generatie van de stichtersfamilie – aan wie de prijs is opgedragen, was een nieuwsgierig man. Hij was inventief en hield van schoonheid en elegantie. Hij was zowel ontwerper als ondernemer. Hij wilde de dingen laten vooruitgaan en voelde zich verantwoordelijk voor de mensen die voor hem werkten. Toen hij tijdens de Eerste Wereldoorlog op reis ging naar Amerika, stelde hij daar het succes vast van de auto, en ontdekte er de ritssluiting. Hij wist meteen dat hij de core business van de zadelmakerij van Hermès moest uitbreiden en startte met bagage, waarin hij ineens ook zijn voor Frankrijk gepatenteerde rits kon integreren.”

Thema ?La légèreté au quotidien – everyday lightness.

Voor wie ? Laatstejaarsstudenten kunst en vormgeving of professionele ontwerpers, maximum 40 jaar.

Inschrijven ? Registratie voor 30 november 2007, dossier voor eind januari 2008.

Jury ? Verdeeld over acht geografische zones. De voorzitters : Ingo Maurer, Hella Jongerius (onder andere voor Benelux), Marc Berthier, Alfredo Häberli, Ron Arad, Massimo Morozzi, Marti Guixé.

Uitreiking en tentoonstelling ? De gerealiseerde prototypes en het winnende project zullen in september 2008 in het Musée des Arts Décoratifs in Parijs worden tentoongesteld.

Prijs ? Eerste prijs : 50.000 euro. Tweede: 25.000 euro. Derde: 15.000 euro.

Info ? www.prixemilehermes.com

samenstelling Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content