Een ondergronds labyrint, een zeilbotenrace, straatartiesten en een heus pretpark : met wat verbeelding beleven kinderen een weekendje Parijs als een strooptocht door een grote speelgoedwinkel. Twee Brusselse ketten, Aster (8) en Zite (6), testen de grootste attracties.

1. DE IJZEREN DAME

“Hoe hoog is de toren ?” – “Hoeveel schroeven zitten erin ?” – “Hoeveel trappen zijn er ?” De Eiffeltoren, hét symbool van de lichtstad, oefent ook op kinderen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. Het is lang aanschuiven voor je erop mag, maar het loont. Zeker als je voorbereid bent op het spervuur aan vragen. Wat dat betreft : “318,70 meter (324 meter met de antenne meegerekend)” – “2,5 miljoen” en “1665 treden” zijn de respectieve antwoorden op de bovenstaande hamvragen.

TIP : Er zijn weliswaar twee restaurants in de toren (het sjofele Alitude 95 en het met een ster gedecoreerde Jules Verne), maar het is gezelliger lunchen in Café Marine vlakbij, een op de Seine dobberend, loungy selfservicerestaurant. “Vet cool !”

Info : www.tour-eiffel.fr

2. ONTSPANNEN IN EEN STADSPARK

Gespot in de etalage van een vastgoedkantoor : “Studio te koop. 16m2. Prachtig zicht. 164.000 euro.” Il faut du fric om in Parijs te wonen. Een tuin is nagenoeg uitgesloten, een terras blijft een duur betaald goed. Jonge gezinnen moeten dus het huis (lees : het eenkamerappartement) uit om hun kroost bezig te houden. Gelukkig telt Parijs 455 stadsparken en is daarmee een van de groenste hoofdsteden van Europa. Om de stadsvlucht tegen te gaan, heeft de overheid bovendien gretig geïnvesteerd in allerlei accommodaties voor les petits Parisiens. Zelfs in een historisch kader als dat van de Tuileries, die het Louvre met de place de la Concorde verbindt en waar vroeger het paleis van Lodewijk XIV stond, kunnen kinderen ponyrijden of met zeilbootjes spelen. Geen telegeleide tuigen, maar ambachtelijk vervaardigde bootjes die ze met een houten stok van de rand van een fontein moeten afduwen tot ze de wind in de zeilen krijgen. Een half uur simpel speelplezier voor 2 euro : het is voor kinderen én voor hun ouders een welkome afleiding.

TIP : De statige Jardin du Luxembourg, een toonbeeld van het Franse classicisme waar ook de Senaat zetelt, is het populairste park van de stad. Het aanbod is er uitgebreid : een speeltuin, een carrousel, zeilbootjes, gocarts, pony’s, een imkerhuis, een poppentheater en – voor kleine Kasparovs – een schaakcompetitieterrein.

Info : www.jardins.paris.fr

3. HET METROLABYRINT

Sans blague ! Het metronetwerk van Parijs is niet alleen snel, clean en overzichtelijk. Door het labyrint van gangen die de verschillende perrons met elkaar verbinden (alles samen 169 kilometer lang) is het voor kinderen ook een avontuur op zich. “Welke lijn moeten we volgen, pa ? De paarse of de groene ? En welke richting uit ? Pablo Picasso ? Oké, go !”

TIP : Métro, boulot, bistro, mégots, dodo : dit vers uit een gedicht van de Franse schrijver Pierre Béarn is synoniem geworden voor het ritme waarop de Parisiens leven. Wie ooit tijdens het spitsuur in een metrostel geklemd heeft gestaan, zal het niet ontkrachten. Tussen 8 en 10 uur en 17 en 20 uur vermijd je de ondergrondse dus het best. Voor wie met tieners naar Parijs afzakt, is de huurfiets het gedroomde transportmiddel. Midden juli startte de stad het project Vélib (een samentrekking van de woorden vélo en liberté). Met 750 fietsstations en maar liefst 10.000 huurfietsen (een aantal dat tegen het einde van dit jaar verdubbeld wordt) was het meteen een succes bij inwoners en toeristen. Gevaarlijk ? Nee, want de stad telt 371 km fietspaden, waarvan er veel afgesloten zijn van het autoverkeer.

Info : www.ratp.fr en www.velib.paris.fr

4. DE RATATOUILLEROUTE

Parijs zag er zelden zo mooi en romantisch uit als in Ratatouille, de nieuwe animatiefilm van Pixar (zie ook Toy Story, Finding Nemo of Cars) over een rat die chef wil worden in een Parijs sterrenrestaurant. Het digitale hors-d’oeuvre is dan ook een uitstekende aanleiding voor een retourtje Parijs. De stad beseft dat ook en had nog voor de release van de film een Ratatouilleroute uitgestippeld (de vierde in de reeks Parcours Cinéma de Paris). Die leidt onder andere langs de speciaalzaak in verdelgingsmiddelen voor ongedierte (Aurouze), de riolen (met het rioolmuseum) en het restaurant La Tour d’Argent, het origineel voor Gusteau’s, het restaurant uit de film.

TIP : Nu we het toch over haute cuisine hebben : tenzij u zoals die ene rat in Ratatouille uw kroost stil krijgt met een snauw als ” Shut up, and eat your garbage”, is rustig dineren met kinderen een kunst waaraan een aantal voorwaarden verbonden zijn. Eén : kies een kindvriendelijk restaurant – lees : met een aangepast kindermenu en het nodige kleurgerei. Twee : zorg dat het uitgeeft op een rustig plein, waar de kinderen na hun lunch kunnen spelen (een springtouw volstond voor Aster en Zite). Pret voor twee : ouders en kinderen. Wij vonden op de bots de Brasserie Vaudeville (22, rue Vivienne), die deel uitmaakt van Flo, een kindvriendelijke keten die blijkbaar meerdere etablissementen heeft in de stad.

Info : www.cinema.paris.fr en www.flobrasseries.com

5. DE BOOTBUS

Wie met zijn lief naar Parijs trekt, ontsnapt er nauwelijks aan, en met kinderen is het al helemaal onbegonnen werk : een boottochtje op de Seine. Al kun je je er gemakkelijk vanaf maken door een dagticket te kopen voor de Batobus, de drijvende taxi die de acht belangrijkste monumenten aan weerszijden van de Seine met elkaar verbindt, van de Eiffeltoren tot de Jardin des Plantes en terug. Zonder obligate audiocommentaar – en óf dat een voordeel is !

TIP : Wie zijn kinderen toch enkele lessen over de belangrijkste monumenten langs de oevers van de rivier wil bijbrengen – al is dat dan in een andere wereldtaal dan het Nederlands – kan zich inschrijven voor de Croisière Enchantée. Daarop doen twee kabouters zingend en dansend het verhaal van Parijs. Vreemd genoeg is dat spektakel niet voorzien tijdens schoolvakanties.

Info : www.batobus.com en www.bateauxparisiens.com

6. DE MODERNE KUNSTFABRIEK

“Wat is dát voor een fabriek ?” Het vergt doorzettingsvermogen om kinderen mee te krijgen naar een museum voor moderne kunst, maar het kleurige kluwen van metaal, glas, buizen, relingen en pijpen dat het Centre Pompidou vorm geeft, is een extra troef. Binnen is er gelukkig ook de Galerie des Enfants, waar ze via aangepaste tentoonstellingen en ateliers op een speelse manier een introductie krijgen tot moderne kunst. “Tiens, Pablo Picasso, was dat geen metrohalte ?”

TIP : Korte benen worden rapper moe, en dan is een tussenstop welkom. Zien en gezien worden in beroemde cafés als Le Flore is niet aan kinderen besteed – zelfs niet als Johnny Depp en Vanessa Paradis er zitten (“Waarom kijkt iedereen naar die meneer en die mevrouw ?”) – maar de verschillende dakterrassen kunnen hen wel boeien, wegens prachtige uitzichten over de stad. Het terras van restaurant George op de zesde verdieping van het Centre Pompidou is een aanrader. Net als het pas vernieuwde terras boven de Galerie Printemps of dat van het fraaie Musée du Monde Arabe (met een prachtzicht over de Seine en het Ile de la Cité).

Info : www.junior.centrepompidou.fr

7. EEN KINDERSTAD VOOR STADSKINDEREN

Heb je een dubbelganger ? Hoe slagen ze er in films in om mensen te doen vliegen ? Hoe leven mieren ondergronds ? In het Cité des Enfants, het kindermuseum in het Parc de la Villette, kunnen kinderen hun honger naar informatie over van alles en nog wat stillen. Het succes van de Cité is zo fenomenaal dat de oorspronkelijke 1000 m2 in tien jaar tijd verviervoudigd is. Rondleidingen worden node beperkt tot maximaal anderhalf uur, maar geen paniek : het park zelf, met zijn 55 ha in oppervlakte het grootste van Parijs, is interessant genoeg om er een hele dag in rond te hangen. Het is een van de jongste realisaties van de stad, en het kostte architect Bernard Tschumi dertien jaar (van 1984 tot ’97) om het rond te krijgen. Zijn opdracht was dan ook niet min : hij moest van de volledige vroegere nationale vleesmarkt, tussen de porte de Pantin en de porte de la Villette, een voor jong en oud aantrekkelijk stadspark maken, waarin plaats was voor musea, een concertzaal, speelpleinen en meer. Opdracht geslaagd : het Parc de la Villette is een must see !

TIP : Van het Parc de la Villette kun je per boot terugkeren naar het centrum van de stad, tot aan het Musée d’Orsay. De tocht duurt wel meer dan twee en een half uur (er moeten negen sluizen gepasseerd worden en er wordt twintig minuten ondergronds gevaren, vandaar) en doet geen haltes aan.

Info : www.villette.com en www.pariscanal.com

8. HET KINDERPARADIJS VAN PARIJS

“Maar wij willen niet naar de Rotte Dam !” Soms helpt zelfs een Disneyklassieker als De Bultenaar van de Notre Dame niet meer om kinderen zover te krijgen om nóg een monument te gaan bezichtigen. Als het zover is, dan is het tijd om naar Le Jardin d’Acclimatation te gaan. Het pretpark aan de ingang van het Bois de Boulogne is een paradijs voor kinderen. Cruisen op de Betoverde Rivier, rijden in miniatuur-autootjes, veilig leren fietsen, hossen op de paardenmolens of – the real thing – in de manege : het kan er allemaal.

TIP : Wandelen, fietsen, waterfietsen en kanoën : het immense Bois de Boulogne (863 ha groot) dat het westen van de stad afzoomt, heeft meer kindervertier te bieden dan het pretpark alleen. Bereid wel een antwoord voor op de vraag “Papa, waar zitten al die madammen in die busjes op te wachten ?” Ja, zelfs op klaarlichte dag !

Info : www.jardindacclimatation.fr

9. ET CETERA…

De straatartiesten die de passage van het Ile de France naar Beaubourg animeren ; de kabellift naar de Sacré Coeur ; het ronduit prachtige Musée d’Histoire Naturelle ; de kleine zoo in de Jardin des Plantes of de grote dierentuin in het Bois de Vincennes ; de montgolfière in het Parc Georges Brassens, het vernieuwde aquarium in de Jardins du Trocadéro,… als pretpark hoeft Parijs niet onder te doen voor zijn gast iets verderop, Disneyland Paris. En voor Aster en Zite, twee halve ketten, in elk geval leuker dan hun thuisstad. “En properder, papa !” Hallo, Freddy Thielemans ?

Door Karel Degraeve I Foto’s Charlie De Keersmaecker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content