Vervoer : De enige weg naar Symi is per boot vanuit Rhodos. Rhodos-Gialos rechtstreeks duurt 2 tot 2,5 uur. U kunt ook via Panormitis, het klooster aan de zuid-westpunt van het eiland, dan duurt de vaart 5 uur tot Gialos. Het aantal verbindingen per dag hangt af van het seizoen. In het toeristisch seizoen zijn er charters Brussel-Rhodos. Met een lijnvlucht moet u over Athene.

Reistijd : De beste tijd om naar Symi te reizen, is het najaar tot eind oktober. Minder toeristen, aangename temperaturen, de zee is opgewarmd. Ook het voorjaar is een aanrader. Vermijd het orthodoxe Pinksterfeest, dan wordt het eiland overspoeld door bedevaarders die naar Panormitis trekken vanuit heel Griekenland. Valt niet altijd samen met het katolieke Pinksterfeest, informeer naar de datum bij het Grieks Bureau voor Toerisme.

Ter plekke : Wie volop van Symi wil genieten, moet wel in konditie zijn. Beneden in de haven liggen slechts een minderheid van de kamers. De vele trappen kunnen bij warm weer in de benen kruipen. Een Engelse gids organizeert wandeltochten, alleen aan te raden in voor- en najaar. In de zomer kan het immers ongenadig heet zijn op de kale bergflanken. Op het eiland toert er een busje rond, er zijn vier taxi’s en taxiboten die vaste routes varen langs de talrijke stranden. De zandstrandjes zijn beperkt, maar de prachtige uitgestrekte keienstranden zijn nooit overbevolkt. Sommige zoals Nanou en Aghia Marina hebben een kleine taverna waar je voor belachelijke prijzen lekker kan eten. Plaatselijke reisagenten organizeren jeeptochten over het eiland en daguitstappen naar Daca in Turkije.

Verblijf : In Charani, het rustigste gedeelte van Gialos, ligt Hotel Aliki met veertien mooie kamers met badkamer. Dit jaar ging ook in Charani Hotel Nireus open : een 40-tal eenvoudige maar ruime kamers. Voor het overige zijn er nog een paar piepkleine hotels en tal van pensionnetjes. Maar op het eiland zijn prachtige huizen en flats te huur. Villa Thalassa, een gerestaureerd neo-klassicistisch huis, onderverdeeld in een 5-tal flatjes, gelegen aan de koelere oostzijde van de haven, is bijvoorbeeld een aanrader.

Het aantal kamers in pensions en hotelletjes en het aantal huizen en appartementen te huur is beperkt. Tijdig reserveren dus.

Een aantal Belgische reisbureaus staat via Jan Rogiers in direkte verbinding met het eiland en biedt interessante paketten aan. Het kan haast op maat : u zegt wat u wenst (piknik op een verlaten strand, watersport, vissen, motor, brommer of fietsen huren) en u krijgt een prijsofferte. Jan is een uitstekende gids voor het eiland. Zo’n Symi-arrangement kunt u boeken bij Reizen De Permentier in Hasselt : (011) 22.96.32, Itinera Reizen in Asse : (02) 452.44.00, Star Travel in Schoten (03) 658.01.10, Focus Reizen Gent en Kortrijk : (09) 224.45.69, Hansa Reizen in Brugge (050) 33.86.24 en Evasion 2000 in Brussel (02) 640.44.70.

Lektuur : Astradeni van Eugenia Fakinou, in het Engels vertaald, uitgegeven bij Kedros in Athene, in de reeks Modern Greek Writers.

Informatie : Over Symi en de andere eilanden van de Dodekanesos en over de diensten van de Griekse ferry’s krijgt u informatie bij de Griekse Dienst voor Toerisme, Louisalaan 173, 1050 Brussel, tel. (02) 47.57.70.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content