LEKTUUR

Over Bergen en zijn literaire inwoners verscheen van Willem van Toorn : Er moeten nogal wat halve garen wonen. Schrijvers in en over Bergen. Het is uitgegeven door de Eerste Bergensche Boekhandel in Bergen, zeer het lezen waard en een goede alternatieve gids voor het dorp.

VERVOER

Bergen ligt op 260 km van Brussel. Net voor Amsterdam neemt u de A9 Haarlem-Alkmaar en daarna de N9, richting Den Helder.

Vanaf station Alkmaar rijden ook lijnbussen naar Bergen en Bergen aan Zee.

VERBLIJF

Er is in Bergen, waar het leuker verblijven is dan in Bergen aan Zee, niet zo’n gigantisch aanbod aan hotelkamers, pensions en zomerhuisjes. Ga er dus in het seizoen niet zonder reservering heen. Best kunt u vooraf bij het Nederlands Bureau voor Toerisme of bij de plaatselijke VVV een brochure aanvragen waarin de meeste hotels, pensions en zomerhuisjes vermeld zijn. Even vooraf bellen met de VVV geeft u een overzicht van wat beschikbaar is. In september heeft u meer kans om iets te vinden.

WANDELEN OF FIETSEN

Doe zoals de Nederlanders, zet de auto aan de kant en ga fietsen. Het huren van een fiets kost 9 gulden per dag, vanaf 2 dagen wordt dat al 8 gulden en voor een hele week is er nog een korting. Ruime en veilige fietspaden maken het ook voor niet geroutineerde peddelaars tot een plezier. Als u de zadelpijn van de eerste dag overwint, is het heerlijk om de streek zo te verkennen, je ziet gewoon meer dan vanuit de auto. Makkelijke wandelschoenen zijn ook een handig accessoire om polder en duinen te belopen.

ETEN

Begraaf nu maar die myte dat je in Nederland nergens lekker kunt eten. Er zijn vast meer aanraders, maar wij geven u toch graag drie adressen die we zelf testten en uitstekend vonden. Prijzen voor echt lekker eten liggen over het algemeen hoger dan bij ons. De wijnen daarentegen zijn iets goedkoper.

’t Huis met de Pilaren, Raadhuisstraat 10, Bergen tel. 02208-12187, zowel lekker voor een tussendoortje op het terras als voor een kompleet diner in het “huiskamerrestaurant”.

Nero’s Place, Breelaan 7a, Bergen, tel. 02208-97187, brasserietype, stijl m’as-tu vu, maar wel lekker.

De Kleine Prins, Oude Prinsweg 29, Bergen, tel. 02208-96969, zeer verzorgde, ietwat fantaisistische keuken, uitstekende bediening in een kleine gezellig bistro.

En dan zijn er natuurlijk de talrijke kramen met “Zeegebak” en haring. Niet te versmaden voor de kleine trek.

INFORMATIE

Nederlands Bureau voor Toerisme, Postbus 136, 1050 Brussel 5, tel. (02) 534.04.10

VVV Bergen-Bergen aan Zee, Plein 1, 1961 JX Bergen NH, Nederland, tel. 00-31-2208-12124 of 13100.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content