Seizoen : De zomer in Finland is kort. Van half juni tot half september in het zuiden.

Logies : Er is een groot aanbod van zomerhuisjes in het hele Saimaa-merengebied. Het komfort is wisselend : het gaat van een kompleet uitgerust houten huis tot zeer eenvoudige hutten, waar het toilet buiten is en de enige wasgelegenheid de sauna.

Grotere hotels zijn er vooral in de steden als Savonlinna, Mikkeli, Lappeenranta, Imatra, Joensuu. Daarnaast zijn er kleinere familiehotels en zomerhotels.

Prijzen : Doordat de Finse mark de laatste jaren sterk gedevalueerd is, (1 Fim = 6 BF) zijn de prijzen voor overnachting en maaltijden zeer redelijk geworden.

Reizen : De makkelijkste weg van Brussel naar Helsinki gaat per vliegtuig. Wij reisden met Finnair, die twee vluchten per dag heeft. De vlucht duurt ongeveer 2,5 uur. Ter plekke kunt u een auto huren.

Vergeet echter niet dat het Finse spoorwegnet zeer efficiënt en komfortabel is. Voor 777 Fim heeft u een holidaypass, die u ongelimiteerd reizen op het Finse spoorwegnet geeft voor een week. In deze pas zitten ook twee overnachtingen in een Sokos-hotel. Daarbovenop komt de mogelijkheid om de volgende nachten tegen een gunsttarief te reserveren. Kinderen van 6 tot 16 betalen 377 Fim voor zo’n pas. Er zijn wel extra kosten voor plaatsreservatie of voor slaapplaatsen in nachttreinen.

Er blijven natuurlijk de ferries. De Finnjet van Silja Line, die drie keer per week in 24 uur van Travemünde naar Helsinki vaart bijvoorbeeld, makkelijk maar wel duur.

De andere mogelijkheid is van Travemünde naar Trelleborg, een eind rijden door Zweden en dan van Stockholm naar Helsinki met een volgende ferry, ook weer met Silja Line.

Steeds meer Belgische touroperators bieden vakantiepakketten op Finland aan. Slechts een paar voorbeelden : Huybrechts Reizen, Bureau Scandinavia, De Keyser Thornton, Scanfintours, Touring Club Reizen. Touring Club Reizen organizeert ook reizen naar het operafestival in Savonlinna. In 1995 staat de wereldpremière van de Finse opera ‘Het Paleis van Sallinen’ op het programma, maar ook opnieuw Macbeth van Verdi, en de Vliegende Hollander van Wagner. Het festival duurt een maand van 8 juli tot en met 5 augustus.

Sportief : Finland is het land bij uitstek voor een sportieve vakantie. Er zijn allerlei arrangementen te vinden : roeivakantie, mountainbiketoers, arrangementen voor birdwatchers, trektochten door de Nationale Parken, zelfs een kort verblijk in het orthodox klooster van Valamo in Karelië. En niet te vergeten visvakanties, het Saimaa-merengebied is immers rijk aan vis, daarover is zelfs een speciale brochure uitgegeven.

Meer informatie bij het Fins Verkeersbureau voor de Benelux, Johannes Vermeerplein 5, 1071 DV Amsterdam, telefoon : 00-3120-671.98.76.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content