Het gebied:

– Het oude Northern Frontier District is de moeilijkste bestemming in Kenia: het gebied is vrij ontoegankelijk en op bepaalde trajecten is de veiligheid niet verzekerd. Voorbij het asfalt van Isiolo (met de laatste reguliere militaire controlepost) heerst onduidelijkheid. De parken van Samburu zijn probleemloos bereikbaar. Ook de meren van de Rift Valley (tot het meest noordelijke Lake Turkana) zijn veilig. Marsabit met het nationale park geldt als veilig. Zogenaamde no go-areas zijn het gebied ten oosten van de weg Isiolo-Marsabit-Moyale en de streek rond Garissa. Vooral grensgebieden met Somalië en Ethiopië lijden onder wetteloosheid, etnische spanningen en de aanwezigheid van gewapende benden. De aanhoudende droogte maakt van het noorden een extra beproeving voor de bevolking en haar kudden. Omdat de situatie vlug kan veranderen, is het raadzaam voor de planning en het vertrek naar de lokale toestand te informeren.

– Een reis naar het droge en hete noorden is gelimiteerd, doordat de drie pistes die het land doorkruisen onderling niet of nauwelijks met elkaar verbonden zijn (zo is het uitgesloten zowel de oost- als de westkant van het Turkana-meer in één keer te bezoeken). Slechts sporadisch verbinden moeilijke pistes de verticale hoofdaders. Voor een reis is het aantal bestemmingen beperken onvermijdelijk.

Interessante reisdoelen:

Samburu & Buffalo Springs National Reserve, een wild en ongemeen mooi gebied langs de Ewaso Ngiro-rivier, met diersoorten die alleen in het droge noorden leven. Overnachting in een luxueuze lodge of in een eenvoudig, maar close to nature tentenkamp. Vlakbij ligt de soortgelijke Shaba National Reserve.

Mathews Range met schitterende landschappen, bergketens, wouden en een paar dorpen. Verschillende etnieën, zoals Samburu en Potok. Het park is rijk aan wilde dieren. Wandeltochten en safari’s. Overnachting in de Sarara Lodge, een luxueus tentenkamp met zwembad in een fabelachtige site. Een aanrader.

Rift-Valley, een impressionante slenk die het land doormidden snijdt, met haar meren: Naivasha en Baringo met zoet water (en een rijk vogelleven), Nakuru, Elmenteita, Bogoria en Turkana (als alkaliene plassen met flamingo’s). Overnachting in een landhuis bij het water.

Marsabit National Park met woud, kratermeren en een specifieke fauna.

De reis:

– Geen visum, een geldige reispas (nog zes maanden geldig na vertrek) is voldoende.

– Geen enkele inenting is verplicht.

Sabena verzorgt vijf vluchten per week op Nairobi. Inlichtingen: 02-723 23 00.

Lion King Safaris organiseert avontuurlijke reizen door noordelijk Kenia, weg van de begane paden. Bestemmingen en trajecten worden in overleg bepaald. Het is reizen op maat, met een gepersonaliseerde service en aandacht voor de nabijheid van de natuur, de mensen en hun culturen. Overnachtingen gebeuren zowel in eenvoudige tentenkampen, luxueuze lodges als charmante landhuizen.

– Alle informatie en brochures bij uw reisagent of Terre d’Afrique, 02-218 03 55.

Mark Gielen

Partner Content