ZIEN & DOEN

Zonder overdrijven is Náfplio aan de baai de mooiste stad van Griekenland, bovendien een goede uitvalsbasis voor enkele van de hoogtepunten. Ruime hotelkeuze, een oud Venetiaans hart met pleinen, terrassen en tal van restaurants. Perfect mediterraan.

Belangrijkste ruïnes zijn Akrokórintos of Hoog Korinthe, de stadsresten in Nemea, Argos, Tiryns en Mycene. Het meest volmaakte bouwwerk is het theater van Epidaurus (tussen eind juni en september zijn er opvoeringen van de tragedies tijdens het Theaterfestival : data wisselen, info op www.hellenicfestival.gr). Verder zijn er de Byzantijnse bolwerken van Mystrás (bij Spárta) en Monemvasiá (oostelijke landtong). Voor geschiedenis en cultuur : www.ime.gr

Info over het Myceense erfgoed op www.harpy.uccs.edu/greek/mycenae.html.

Het binnenland van Arcadíë lokt met middeleeuwse dorpen als Andrítsena, Karytena, Stemnítsa en Dimitsána. Het is mooi berggebied om te wandelen. Daar ligt ook de tempel van Vásses. Bekender is Olympia, de site van de allereerste Olympische Spelen.

In het zuiden lokken drie schier-eilanden : Monemvasiá in het oosten. De middelste Máni is met torendorpen het leegste Griekenland. In het westen heeft Messinía ruïnes (Methóni, Pylos en paleisruïne van Nestor) en vissersdorpen (Kardamyli en Koróni).

In het noordwesten ligt Pátras, dat in 2006 culturele hoofdstad van Europa was, maar als havenstad weinig boeiend is. Ten noorden van de baai ligt de streek Stereá Elláda, met aangename vissersdorpen, de orakelsite van Delfi en het klooster van Osios Loukás.

REIS, ERHEEN

Athene is dagelijks bereikbaar met Olympic Airways. Info en reserveringen : 02 649 81 58 of www.olympicairlines.com

Ook Brussels Airlines vliegt dagelijks op de hoofdstad : www.brusselsairlines.com

Met een huurauto sta je in twee uur in Náfplio.

REISPERIODE

Volgens Aristophanes is de bloeiende lente (eind maart, begin april) de aangenaamste reistijd. De zomers zijn droog en heet. De dorre herfst betaalt het gelag, al is het najaar met zijn warme kleuren een rustige periode voor de Peloponnesus.

GELD

Ook met de euro onder druk zijn bankautomaten en kredietkaarten alom tegenwoordig.

RESTAURANTS

Restaurants vind je onder ver-schillende namen : taverna (algemeen en authentiek restaurant), estiatório (iets uitgebreidere kaart), psarotaverna (gespecialiseerd in vis), psistaría (grill), ouzéri (hapjes en drankjes). Het kafenío is het dagelijkse koffiehuis.

Náfplio heeft een excellente gas-tronomische traditie met talloze eethuizen : Omorfi Tavernáki (Vassilísisolgas 16) is erg gezellig. Voor mezédhes is Kakanarákis een goed adres (idem 18). Typische taverna’s in Staïkopoùlou (Palia op nummer 6). Op de drukke boulevard Bouboúlinas: Poseidon en Elatos (specialist ouzo’s).

Info : www.all-restaurants.gr

In het wijngebied van Nemea wijzen borden naar domeinen en proeverijen (info voor het bezochte wijndomein op www.papaioannouwines.gr en in het algemeen op www.greekwinemakers.com).

OVERNACHTEN

In Náfplio : Hotel Amphitryon met uitzicht op de baai, een stijlvol designhotel aan zee

(www.amphitryon.gr). Chiqueris Náfplia Palace in een exclusieve setting (www.nafpliapalace.gr).

Voor de Mani (en Monemvasiá) : nabij Aerópoli ligt schitterend Liméni Village met bungalows boven zee : redelijke prijzen, geschikt als eenvoudig en authentiek familieverblijf.

(www.limeni-village.gr).

Arcadisch binnenland : beperkt en eenvoudig aanbod ( xenónas, of kamers bij particulieren, zijn een alternatief). Een uitzondering is de Country Club Trikolonion in het dorp Stemnítsa.

Bovenstaande hotels zijn te boeken bij Caractère (www.caractere.be). Advies, brochure (3 euro verzendingskosten) en reserveringen via geselecteerde reisagentschappen ; lijst via 0902 88 014 (0,74 euro/min) of info@caractere.be

Westkust : keuze uit kleinere hotels of kamers bij particulieren.

Info : www.all-hotels.gr en www.grhotels.gr

ALGEMENE INFO

Griekse Nationale Organisatie voor Toerisme, Louizalaan 172, 1050 Brussel, 02 647 57 70, www.gnto.gr

Ook op www.timelessmyths.com/classical/peloponnesus

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content