Formaliteiten : u hebt een paspoort nodig dat nog 6 maanden geldig is. Individuele reizigers moeten ook een visum hebben, verkrijgbaar op de luchthaven : Belgen betalen 21 JD (ongeveer 950 fr.). Als u even naar Israël gaat en terugkomt, moet u opnieuw een visum betalen. Met de uitreisbelasting in Jordanië en Israël kost zo’n oversteek en terug ongeveer 2000 fr.

Reistijd : als u naar Petra, Wadi Rum en Akaba wil, is het beter juli en augustus te mijden omdat de temperaturen dan oplopen tot 40C. November, december en januari kunnen in het hele land kil zijn en het kan behoorlijk regenen. Maart, april en mei zijn in Petra en Akaba de drukste maanden.

Tijdens de ramadan en het daaropvolgende feest, de Eid al Fitr, draait alles op halve kracht, niet zo’n goede periode voor toeristen dus. In 1997 begint de ramadan rond 10 januari en eindigt de Eid rond 13 februari.

Vervoer : als u individueel reist, kunt u het hele land doorkomen met de JETT-lijnbussen. Informeer in het hotel of u voor het geplande traject een reservatie nodig hebt. Service-taxi’s zijn gedeelde taxi’s, en ook die rijden door het hele land. Informeer in uw hotel naar de standplaatsen.

Autoverhuur is aan de dure kant, en de Desert Highway naar het zuiden is gevaarlijk vanwege het drukke vrachtverkeer. U kunt ook een taxi huren voor om het even welk traject en voor rondreizen van een paar dagen. Met een paar mensen is dit een voordelige en comfortabele formule. De chauffeurs die dit soort opdrachten uitvoeren, spreken goed Engels. Het zijn geen professionele gidsen, maar ze doen hun werk uitstekend en zijn erg voorkomend.

Alleen reizen : het kan als vrouw, mits u een paar regels in acht neemt. Ga in een taxi nooit naast de chauffeur zitten, wees gereserveerd, en ga niet in op al te nieuwsgierige vragen. En bovenal : kleed u op een discrete manier. Met korte rokjes of shorts, diepe decolletés, huidenge kleren of blote armen vraagt u erom lastiggevallen te worden.

Kijk in restaurants of koffiehuizen of er nog vrouwen zitten. Waar alleen mannen zitten, zult u niet lastiggevallen worden maar zult u zich ook niet op uw gemak voelen.

In Akaba kunt u best op de privé-stranden van de hotels blijven. Als vrouw alleen naar een publiek strand gaan, is niet te doen. Topless is zelfs op de hotelstranden not done. Geef de voorkeur aan een badpak boven een bikini.

De Jordaniërs zijn uitermate hoffelijk en gastvrij, en ze maken makkelijk contact met buitenlandse gasten.

Wij reisden als gast van RoyalJordanian. De Jordaanse luchtvaartmaatschappij vliegt op woensdag en zondag van Brussel naar Amman, tussen Amsterdam en Amman is er een dagelijkse verbinding. Er is een dagelijkse vlucht Amman-Akaba. Een ticket heen en weer naar Amman kost vanaf 15.400 fr. en naar Akaba 16.400 fr. Sinds kort is er ook een luchtverbinding Amman-Jeruzalem. Meer informatie : tel. (02) 512.70.70.

We verbleven in het King’s Way Inn-hotel in Wadi Mousa, op 4 km van Petra. Het werd dit jaar gebouwd en heeft 70 comfortabele ruime kamers met badkamer en airconditioning. Info : tel. (00-962) 3-33.67.99.

Het Holiday Hotel in Akaba heeft een nieuwe vleugel in aanbouw, maar daar hebben de gasten nauwelijks hinder van nu men in de afwerkingsfase is. De oude vleugel heeft zeer ruime kamers. Vooral de uitstekende service maakt dit hotel tot een aanrader. Van dezelfde eigenaars zijn het Philadelphia Hotel in Amman, het Grand View in Petra en de Dead Sea Spa aan de Dode Zee. Info : tel. (00-962) 3-31.24.26.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content