Formaliteiten : een paspoort volstaat voor een verblijf van 30 dagen. Een visum krijgt u als u het land binnenkomt. Roepies mogen niet worden uitgevoerd, een wisselbewijs is nodig bij de uitreis om ze weer in te ruilen. Er zijn beperkingen op de uitvoer van edelstenen en antiek ; informeer u goed voor u iets koopt.

Gezondheid : inentingen zijn niet vereist, een antimalariakuur wordt aanbevolen.

Klimaat : onze winter is de ideale periode om naar Sri Lanka te reizen. De hooglanden en de kusten in het zuiden en het westen krijgen de moesson over zich heen tussen mei en september. Niet de regen is dan lastig (die droogt snel op), de vochtige hitte kan uw tempo doen slinken. In de bergen is het altijd koeler dan aan de kust. De temperaturen zijn het hoogst tussen maart en juli.

Gebruiken : vrouwen in shorts op straat zijn ongepast. Betreed tempels en tempelruïnes altijd zonder schoenen. Kijk goed wat de Srilankanen doen, zo maakt u geen fouten.

Monniken mogen niet worden aangeraakt ; geef ze dus geen hand, maar groet ze met de handen tegen elkaar onder de kin en een lichte buiging. Geef hen ook nooit geld, daar staan offerblokken voor.

Net als de Indiërs bewegen Srilankanen hun hoofd heen en weer als ze ja bedoelen.

Probeer in restaurants de lokale pot. Dat zijn meestal curry’s in diverse graden van hot. Een perfect blusmiddel is gemalen kokosnoot. Vraag daar een schaaltje van bij de maaltijd.

Boeddhisme : zowel in Colombo als in Kandy zijn er centra waar Engelssprekende monniken u graag meer vertellen over hun godsdienst. Er zijn ook tal van publicaties te koop in Europese talen. De leer van Boeddha is een sleutel voor het begrijpen van het leven in dit land, waar overigens veel gemengde huwelijken tussen boeddhisten, moslims en christenen voorkomen.

Lectuur : een uitstekende gids is de Insight Guide (Uitg. Cambium, Zeewolde, 810 fr.). Probeer in Colombo het boekje In Old Ceylon van Reignald Farber op de kop te tikken. Het werd oorspronkelijk gepubliceerd in 1908, en in 1995 heruitgegeven door Asian Educational Services uit New Dehli : een koloniaal reisverhaal dat veel inzicht verschaft, te koop in de souvenirshops van grote hotels.

Weekend Knack reisde als gast van VTB en KLM. Op 4, 18 en 25 mei en op 15 juni organiseert de VTB groepsreizen tegen een voordeelprijs : 50.900 fr. per persoon (in plaats van 55.900), alles inbegrepen, ook alle verzekeringen. Op deze promotionele data zijn er ook voordelige individuele Eye Opener-arrangementen : bijvoorbeeld 1 week rondreis met privé-chauffeur en 1 week strandvakantie in halfpension voor 42.480 in plaats van 48.630 fr. Alle vluchten met KLM vanuit Brussel.

Info in alle VTB-kantoren en bij erkende agenten,

en via tel. (03) 220.33.00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content