Iedereen met een aardige wandelconditie is in staat de lusvormige Sheep’s Head Way, zo’n 88 kilometer, te lopen. Startend en eindigend in het plaatsje Bantry, aan de gelijknamige Bantry Bay, voert de route eerst over de noordelijke kant van het eiland Sheep’s Head over de rotsige heuvels, langs meren en kliffen, naar de vuurtoren op de westelijke punt. Vervolgens gaat aan de zuidelijke kant de wandeling door langs de Dunmanus Bay, dwars door weilanden, over voormalige visserspaden en oude, onverharde wegen. Word je de ene keer overweldigd door enorme vergezichten vanaf de toppen van de heuvels (maximaal 320 meter hoog), de andere keer stuit je op verrassingen als heilige stenen uit de bronstijd, een verlaten zeemansgraf, een overwoekerde kasteelruïne, een ingestorte seintoren, een kopermijn uit de vorige eeuw en het 18de-eeuwse Bantry House.

In de lokale pubs en winkels is voor zo’n 300 fr. een pakket te koop, bestaande uit een kaart waarop de hele route is aangegeven plus een boekje met een uitgebreide beschrijving van route en landschap. Het is natuurlijk ook mogelijk slechts een deel van de route te lopen.

Sheep’s Head Peninsula: Het schiereiland ligt in het zuidwesten van Ierland, in West Cork, tussen Beara Peninsula en Mizen Head Peninsula. De afstand tussen het stadje Bantry in het oosten en de vuurtoren op de westelijke punt is ruim 35 kilometer. Van zuid naar noord beslaat het aantal kilometers hemelsbreed maximaal zo’n 5 kilometer. Het belangrijkste plaatsje is Kilcrohane, dat gevormd wordt door slechts enkele straten, een winkel annex postkantoor annex pompstation en drie (!) pubs. Andere dorpjes zijn Ahakista, met een haventje, en Durrus.

Klimaat: Milde zomers en milde winters. Snikhete dagen zijn zeldzame verschijnselen, evenals vorst en sneeuw. Hoewel er aardig wat regen kan vallen (altijd goede regenkleding meenemen!), laat de zon zich ook vaak zien. Juist door de zuidwestelijke ligging aan het ‘randje’van Ierland, waaien de wolken geregeld over. Pas verder landinwaarts zorgen ze dan voor regen.

Vervoer: Het openbaar vervoer op Sheep’s Head is te verwaarlozen; slechts één bus per week, op zaterdag. Wel rijden er bussen naar en van Bantry waar de Sheep’s Head Way kan starten en eindigen. Zo is er een regelmatige verbinding met Cork waar een luchthaven is. Wie alle (motorieke) bewegingsvrijheid wil hebben, is aangewezen op een (huur)auto. Fietsen is overigens ook goed te doen, al is het aantal wegen – en daardoor de fietsroutes – beperkt.

Overnachten: In Bantry bevinden zich diverse vormen van accommodatie, waaronder hotels. Op het schiereiland zelf ontbreken die laatste helemaal. Maar daar staat tegenover dat de campings, bed & breakfasts en het hostel een minstens even goede én gastvrije slaapplaats bieden. Meer informatie over accommodatie is verkrijgbaar bij Bantry Tourist Office (juni t/m september), Tel. (00-353) 27.50.229. Buiten het seizoen is Tourist Office van Cork de aangewezen plek voor informatie: Tel. (00-353) 21.27.3251.

Aafke Jochems / foto’s Franjo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content