Van de duizenden eilanden van de Indonesische archipel vormt Bali de toeristische kern. Buureiland Lombok, slechts enkele kilometers daarvandaan, ligt in een andere wereld. De diepe zeestraat tussen de twee eilanden vormt de Wallace-lijn. Ten westen van die lijn is Bali het laatste eiland met een Aziatische flora en fauna, gekenmerkt door veel regenval, rijke bossen en gevarieerde leefomstandigheden. Ten oosten is Lombok het eerste van de kleine Sunda-eilanden, waar de natuur verwijst naar Australië, met weinig regen en struiksavannes.

De bevolking van Lombok is overwegend islamitisch, maar de jarenlange overheersing door Balinese hindoes en het traditionele vooroudergeloof beletten elke strikte interpretatie van de islam. Op Lombok voel je je welkom. De ontwikkeling als toeristische bestemming kwam in de jaren negentig goed op gang, maar de crisis in de Aziatische toeristenindustrie heeft er zwaar toegeslagen.

Beste reistijd

Van april tot oktober bedraagt de gemiddelde temperatuur 27 graden. In juni, aan het begin van het droge seizoen, is de natuur nog weelderig groen. In juli-augustus, het traditionele hoogseizoen, kleuren de velden goudgeel.

Documenten

Een reispas, geldig tot zes maanden na terugkeer, en een visum (voorzie een week voor de aanvraag) zijn noodzakelijk.

Ambassade van de republiek Indonesië, Tervurenlaan 294, 1150 Brussel.

Erheen

Malaysia Airlines biedt wekelijks meer dan 50 non-stopvluchten aan tussen Europa en Kuala Lumpur, met een vlotte doorverbinding naar Indonesië. Het vertrek is voorzien vanuit Parijs Charles de Gaulle of vanuit Brussel via Manchester, Londen, Zürich, Wenen of Rome. De vliegtijd naar Kuala Lumpur bedraagt ongeveer twaalf uur, en van Kuala Lumpur naar Indonesië twee tot drie uur, naargelang de bestemming. In de loop van 2005 voert Malaysia Airlines stelselmatig een compleet nieuw business- en first class concept in met zeer ruime flat seats. In economy class wordt een volledig nieuw inflight entertainment-systeem gelanceerd met een individueel videoscherm. Prijzen in economy class 680 euro.

Malaysia Airlines werd onlangs door Skytrax (www.airlinequality.com) toegelaten tot het selecte clubje van vijfsterrenairlines. Voor meer info kunt u steeds terecht bij uw reiskantoor, bij Malaysia Airlines op 02 648 30 41 of op www.malaysiaairlines.com.

Info

Deze reis kwam tot stand met de logistieke steun van onafhankelijk reisagent BDN Tours. Willy Croes, een Vlaming die al acht jaar in Bali werkt en woont. Hij verzorgt individuele rondreizen op maat, met chauffeur en gids. Hij ontvangt je persoonlijk op de luchthaven van Denpassar in Bali.

Info : bdn-tours@dps.centrin.net.id, 0361 629 2183, fax 0361 292 195.

Te boeken via de betere reisagent in uw buurt.

Tekst en foto’s Jo Fransen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content