Reis: Weekend Knack vloog met Lufthansa, dat vanuit Brussel dagelijks drie vluchten naar Berlin Tegel verzorgt. De vliegtijd bedraagt 1 uur 20 minuten. De luchthaven ligt op een kwartier rijden van het stadscentrum, er is een prima busverbinding. Info en reservering: (02) 745.44.66.

Verblijf: wij verbleven in het Grand Hotel Esplanade, een van de Concordegroep, een vijfsterrenluxehotel met modern design. Uitstekende ligging ten opzichte van de twee Berlijnse stadskernen, de Kurfürstendamm en Unter den Linden, en recht tegenover de Tiergarten, een garantie voor een schitterend uitzicht.

Het hotel beschikt over een zwembad en compleet fitness- en beauty center en over een restaurantschip, de Ms Esplanade, die ruimte biedt voor 120 gasten en kan afgehuurd worden voor feestelijke gelegenheden. Harry’s New York Bar, een populaire ontmoetingsplaats voor mondaine Berlijners, werd in ’98 verkozen tot beste bar van Duitsland, en Gault Millau onderscheidde Andreas Lanninger in ’97 als beste barkeeper.

Een speciale Grand Hotel Esplanade-weekendaanbieding omvat twee overnachtingen in een luxekamer met uitgebreid ontbijtbuffet, een welkomstdrink en een fruitkorf, het gebruik van zwembad, fitness en sauna en een Berlin Welcome-Card (72 uur gratis openbaar vervoer + kortingen in verschillende musea) en kost 599 mark (12.355 fr.) voor een single en 678 mark (13.984 fr.) voor een double. Er is ook een arrangement in combinatie met een musicalvoorstelling. Info: Grand Hotel Esplanade, Lützowufer 15, 10785 Berlin, Tel. (0049) 30.254.78.971, fax (0049) 30.254.78.959.

Gastronomie: de tijd dat eten in Duitsland vooral veel eten was, is voorbij. Een absolute aanrader is Mensa, het lichte en elegante gourmetrestaurant van Marcus Semmler, volgens het gespecialiseerde tijdschrift Der Feinschmecker de meest beloftevolle chef van Duitsland. Wij proefden de kalfszwezeriken met morilles en gefrituurde preischilfers en de zeeduivel met een simpele, maar verrukkelijke coulis van tomaten. Mensa, Am Lützowplatz 5, Tel. 030/257.99.333. Een andere aanrader is Borchardt, Französische Str. 47, Tel. 030/203.971.17, de eerste tempel van de Neue Deutsche Küche die na die Wende de deuren opende. Paris Bar, Kantstrasse 152, Tel. 030/313.80.52, moet het meer van de artistieke sfeer dan van de gastronomie hebben. Beroemde en minder beroemde artiesten betaalden er hun rekening met een kunstwerk.

Maar waarom het ver zoeken als je hotel over een sterrenrestaurant beschikt? De jonge chef Gerd Hammes werkt nog maar een jaar in Harlekin, het gereputeerde restaurant van Grand Hotel Esplanade, maar wist de Michelinster veilig te stellen. Op zijn aanraden kozen we voor een subtiele carpaccio van pulpo’s met een artisjokkentaartje en voor scholfiletrolletjes met cantharellen en met rucolla gevulde aardappelgnocci. We dronken er een uitstekende ’97 Weissburgunder/chardonnay van K.H. Jahner uit Baden bij. Naast een mooi aanbod Duitse en Franse wijnen biedt de kaart ook een zorgvuldig samengestelde selectie Zuid-Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse wijnen.

Het millennium wordt in Berlijn gevierd vanaf mei ’99 tot januari 2001 en is aanleiding tot ontelbare opzienbarende culturele manifestaties.

Meer informatie: Duitse Nationale Dienst voor Toerisme, A. De Boekstraat 54-56, 1140 Brussel, Tel. (02) 245.97.00, fax (02) 245.39.80.

Linda Asselbergs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content