Reis

Weekend Knack reisde op uitnodiging van de Duitse Nationale Dienst voor Toerisme en van Lufthansa, dat op werkdagen drie keer per dag van Brussel naar Hamburg vliegt, op zondagen twee keer en dat aan prijzen vanaf 136 euro retour, exclusief taksen. Ook SN Brussels maakt dagelijks verscheidene keren de verbinding.

Highlights

Liefhebbers van schepen kunnen zich aan een havenrondvaart wagen, te voet door Speicherstadt dwalen, een cruise maken op de Aussenalster of roeien op de kanalen. Ook de kleine loods- en kapiteinsvestiging Ovelgönne, waar oude vaartuigen bijeen liggen, is interessant. Shoppers vinden hun gading in de Neuer Wall en de aanpalende straten in het centrum. Amateurs van kleine markten kunnen op dinsdag en vrijdag naar de Isemarkt en op zaterdag naar de Fischmarkt, aan de Elbe-oever in St. Pauli. De St.-Michaeliskerk is de beroemdste van de stad, maar ook Pakhuisstad in de vrijhaven, dicht bij het centrum, is het bekijken waard. Kunstliefhebbers moeten even langs op het Fleet Insel of kunnen in de Hamburger Kunsthalle terecht aan de Hauptbahnhof, in het Ernst Barlachhaus of in het Museum voor Kunst en Ambachten. En natuurlijk zijn er de peepshows op de Reeperbahn en in het bijzonder Doll House, waar vrouwen een man kunnen huren voor een striptease (‘wel kijken, niet aankomen’).

Logies

We logeerden in het Best Western St Raphael aan de Adenauerallee, op wandelafstand van het stadscentrum. Het beroemdste hotel van de stad is het Vier Jahreszeiten, dat aan de oever van het Binnenalster ligt. Designliefhebbers zullen hun hart ophalen in Gastwerk, een hotel in een voormalige gasfabriek.

Spijs en drank

Hamburg telt negen sterrenrestaurants, waaronder het beroemde Tafelhaus. Voor lokale gerechten kan men terecht in de Schiffer Börse, aan de Hauptbahnhof. Zelf waren we weg van Cox, aan de Lange Reihe in Sankt Georg, en van B&B Bar & Bistro aan de Milchstrasse in Pöseldorf. Trendy reizigers zitten graag bij Alex aan het Binnenalster, en wie houdt van havendrukte, kan naar het Fischereihafen-restaurant of naar het Fischerhaus (aan de Vismarkt). Veel Portugese restaurants liggen aan de Lange Reihe, multiculturele eetgelegenheden vindt men in de wijk Schanzen.

Lectuur

Een uitstekende, kleine gids met goede kaarten en tips is ‘Hamburg ontdekken en beleven’ in de Merian Live-serie.

Info

Duitse Nationale Dienst voor Toerisme, Gulledelle 92, 1200 Brussel, 02 245 97 00, www.germany-tourism.de, gntobru@d-z-t.com.

Tekst Pierre Darge l Foto’s Ppi l Illustratie Tina Vandormael

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content