Reis

Weekend Knack reisde met ‘Lufthansa’, dat dagelijks tot acht rechtstreekse verbindingen maakt tussen Brussel en München (van 7.10 tot 20.55 uur). Met de auto is het een behoorlijke rit van 700 kilometer. Ter plaatse is een huurfiets een absolute aanrader, eventueel te combineren met een ‘Münich Welcome Card’ (voor één of drie dagen) voor onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer én de rit naar de luchthaven.

Verblijf

Modern en superchic is ‘Cortiina’ in Ledererstrasse met bar en restaurant. Klassiek en indrukwekkend zijn zowel de ‘Madarin Oriental’ (ex-‘Rafaël’) als de ‘Vier Jahreszeiten’. Wie voor design valt, kan naar ‘Anna’ (aan de Karlsplatz) waar we zelf uitstekend logeerden, of naar het ‘Cosmopolitan Hotel’ in de Hohenzollernstrasse.

Interessant is de zeer betaalbare ‘Münich Key’, een formule waarin zowel de overnachting met ontbijt als de ‘München Wel-come Card’ zit, een pas die je behalve gratis openbaar vervoer ook reducties garandeert bij de bezienswaardigheden. Er zijn vijf prijsgroepen, beginnend vanaf 60 euro/nacht voor een dubbele kamer tot 223 euro voor eenzelfde service.

Eten en drinken

München telt zeven restaurants met Michelin-ster, waaronder ‘Tantris’ dat er zelfs twee waard is. Trendy modern en uitstekend is ‘Eisbach’ met een prettig terras of het restaurant ‘Roma’ aan de Maximilianstrasse, dat uitstekende sandwiches serveert. Op het terras eten kan ook bij ‘Dukatz’ op het Salvatorplatz of bij ‘Ca Brunello’, vlak bij de Fünf Höfe. Probeer voor een snack ook ‘Lopera’, in een Italiaans kader.

Prettige cafés zijn ‘Tambosi’ aan de Odeonsplatz, een mix van Weens koffiehuis en modern, het ‘Café Puck’ in Schwabing, bekend voor ontbijt of de ‘Bar Centrale’ in de Ledererstrasse.

Voor delicatessen kan men terecht bij twee absolute tophuizen : ‘Dallmayr’ (Dienerstrasse 14-15) en natuurlijk ‘Käfer’ (Prinzregentenstrasse 73).

Mag het allemaal losser en uitbundig, dan is het ‘Oktoberfest’ (20 september-5 oktober) de ideale uitlaatklep.

Shoppen

De vijf galerijen ‘Fünf Höfe’ in de binnenstad, de chique Maximilianstrasse, de studentenwijk Schwabing en de stadsdelen rondom de Gärtnerplatz en in Glockenbach en Haidshausen, waar zich veel kleine originele interieurzaken, boekhandels en boetieks bevinden.

Niet te missen

Een waaier van musea, maar in het bijzonder de ‘Alte Pinako-thek’ (oude meesters), de ‘Residenz ‘(paleis van de Wittelsbach dynastie met het Cuvelier-theater), de ‘Pinakothek der Moderne’ (hedendaagse kunst, design), het paleis en park ‘Nymphenburg’, het ‘Lehnbachhaus’ en het ‘Deutsches Museum’ (techniek).

Een wereld van groen, en dan vooral de ‘Englischer Garten’, de boorden van de Isar en de Hofgarten. Buiten de stad de meren, met vooraf de Staffelsee en Murnau, waar Wassily Kandinsky jarenlang leefde en schilderde.

Info

Duitse Dienst voor Toerisme, Gulledelle 92, 1200 Brussel,

02 245 97 00, fax 02 245 39 80, www.muenchen-tourist.de

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content