Hoe diep mag mijn zwembad zijn ? 1,2 tot 1,6 meter kan volstaan. Wie graag duikt, moet er ook de financiële consequenties bijnemen. Want een dieper bad betekent meer beton, meer bekleding, meer water en dus meer verwarming en onderhoud. Installeert u een duikplank, dan moet het bad aan die kant minimum 2,5 meter diep zijn en gaat u naar een badlengte van minstens 10 meter. Tip : vergeet de dure duikplank, en koop een kleine trampoline. Daar springt u verder mee en daardoor niet zo diep.

De aannemer : ?Een privé-bad gebruik je vooral als ontspanning. Op hete zomerdagen ga je er eens in. Als het bassin dan te diep is, moet je continu in beweging blijven of je aan de kant vasthouden. Zo’n bad is eerder geschikt voor trainingen. Een volwassene moet overal in het bad kunnen rechtstaan.”

Vergt een bad veel onderhoud ? Het water wordt automatisch gereinigd. Skimmers of oppervlaktereinigers zuigen het water op. Vandaar gaat het door een filter, en dan weer in het bad. Principe is dat alle vuil en stof weggezuiverd wordt voor het gaat zinken of rotten. Niettemin zal u de bodem van het bad wekelijks moeten stofzuigen om het snel zinkende zand te verwijderen. Dat kan manueel met een telescopische buis, die u via een slang met een zuigkop verbindt. Hoe meer bomen rond het zwembad, hoe vaker u moet stofzuigen. Absoluut af te raden zijn berken, lindebomen en Japanse kerselaars. Daar valt altijd wel iets af : stuifmeel, katjes, zaadjes, vruchten of blaadjes.

Voorzie voor de filter- en eventueel verwarmingsinstallatie de nodige ruimte : 1,5 m² is genoeg. In de vorstvrije kelder of garage vindt u wellicht plaats. Voor de rest moet u alleen zorgen dat u het badwater geregeld desinfecteert. Over de produkten en mogelijkheden van automatische behandeling kunt u bij de specialist te rade.

Is het nodig om het water te verwarmen ? Het belangrijkste voordeel is dat u vroeger in het voorjaar en later in het najaar kan zwemmen. Maar u kan de aankoop van een verwarmingsinstallatie natuurlijk uitstellen. Een afdekzeil schaft u zich best meteen aan. Na een koude nacht scheelt dat in elk geval al meerdere graden. En leg uw zwembad op de zonnigste plaats aan, dat helpt ook weer een stuk. Het voordeligst komt u uit als u een warmtewisselaar op de centrale verwarming van uw huis aansluit (richtprijs : 50 tot 60.000 fr.). Een extra zware ketel hebt u daarvoor niet nodig, want als het buiten zwemweer is, hoeft u binnen geen verwarming. Mocht het bad te ver van het huis liggen, dan kunt u een aparte gasketel overwegen. Of zonnepanelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content