Reis Weekend Knack reisde in samenwerking met ‘Bureau Scandinavia’. We vlogen met ‘Scandinavian Airlines’ (SAS), een vlucht van een tweetal uur. SAS vliegt viermaal per dag rechtstreeks naar Stockholm en heeft promotieprijzen tot 31 oktober.

Verblijf We logeerden in het ‘Sheraton Hotel’, vlak bij de oude stad en met zicht op het Stadshuset, waar elk jaar het diner van de Nobelprijswinnaars plaatsvindt. Voor verblijven tijdens het weekend is er tot 50 procent korting.

Munt Voor 1 euro krijg je ongeveer 9,20 Zweedse kronen (SEK).

Eten en drinken Niet goedkoop, vooral voor wie een glaasje wijn of bier lust. Enkele aanraders :

‘P.A.&Co’, Riddargatan 8, Östermalm. Fusion, jong publiek, ongedwongen sfeer.

‘Lo Scudetto’, Åsögatan 163, Södermalm. Betere Italiaan, zeer populair.

‘Sallys Bar’, Västerlånggatan 52, Gamla Stan. Italiaans-Zweeds, vrij toeristisch maar lekker.

‘Drottninggatan’, Drottninggatan 67, Norrmalm. Eenvoudig maar lekker.

‘Café Old Town’, Västerlånggatan 49, Gamla Stan. Gewone snackbar, zaaltje in kelder met resten van oude stadsmuur.

‘Waynes Coffee’, Götgatan 31, Södermalm. Snackbar, onder één dak met designwinkel, hippe modezaak en grote krantenwinkel.

Shoppen Veel leuke winkeltjes in Södermalm, op en rond Götgatan, Renstiernas Gata en Medborgarplatsen.

Chiquer is de omgeving van de Östermalmshallen (aan Östermalms- torg, de oude hallen zijn op zich al een bezoek waard) en de Sturegallerian (aan Stureplan).

Strandvägen is de ‘Promenade des Anglais’ van Stockholm, met onder andere de chiquere design-interieurzaak ‘Svenska Tenn’.

Het goede nieuws : kleren zijn hier goedkoper.

Niet te missen Fjäderholmarna : een stukje van de archipel in Stockholm. Voor wie meer wil zien van die intrigerende archipel, zijn er boottochten gaande van enkele uren tot een hele dag. Met bezoeken aan plekken als het vikingstadje Birka, de geboorteplaats van Strindberg, of Drottningholm, het koninklijk paleis.

Houten arbeidershuisjes in Södermalm (vooral in Sågargatan en rond Sofia-kerk) en moderne architectuur in Östermalm en Norrmalm.

‘Vasamuseet’ : niet alleen het schip, maar ook de randpresentatie, met beeldmateriaal, levensgrote poppen die het leven uitbeelden op het schip, de scheepswerf en in toenmalig Stockholm, enzovoorts.

‘Skansen’ : openluchtmuseum, het lokale Bokrijk.

‘Rosendals Trädgård’ : tuin in Djurgården, achter Skansen.

Info

‘DN. På Stan’ en ‘Nöjesguiden’ zijn gratis stadskrantjes met leuke tips over restaurants, bars, nachtclubs, concerten, musea, tentoonstellingen enzovoorts. Wel in het Zweeds, maar voor Nederlandstaligen zijn vrij veel woorden begrijpelijk. ‘What’s on’, een maandelijkse evenementengids in het Engels, wordt uitgegeven door de toeristische dienst.

Bureau Scandinavia, brochure via de reisagent of op het telefoonnummer 02 521 77 70, e-mail : bureauscandinavia@skynet.be

site : www.bureauscandinavia.be

SAS, Troonstraat 130, 1050 Brussel, 02 643 69 00,

site : www.scandinavian.net

Sheraton, Tegelbacken 6, 101 23 Stockholm, +46 8 412 34 00,

e-mail : sheraton.stockholm@sheraton.com

site : www.sheraton.com/stockholm

Jan Haeverans / Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content