Sofie Albrecht
Sofie Albrecht Sofie Albrecht is beautyjournaliste en mede-oprichtster van de blog Café Cosmétique

Reis : Weekend Knack vloog met ‘Air Mauritius’ (www.airmauritius.com 02 218 57 05), logeerde in de hotels ‘Beau Rivage’ en ‘Legends’ (www.naiade.com), verkende het eiland met ‘Mauritours’ (www.mautirours.net) en de zee met ‘Terres et Oceans’ (www.terresoceanes.com).

Ligging : Mauritius is een klein eiland (±40 bij 60 km) in de Indische Oceaan, nabij Madagaskar. Het heeft een tropisch klimaat met zachte winters (maart-oktober) waarbij het zelden kouder dan 20°C wordt, en aangename zomers (november-april) waarin het kwik gemiddeld tot 30°C klimt. Een occasionele regenbui of een cycloontje brengen in die periode verfrissing. ’s Zomers is er een tijdverschil van 2 uur, in de winter 3 uur.

Geschiedenis in een notendop : de dodo’s, de intussen uitgestorven vogelsoort en hét nationale symbool, dat veelvuldig in pluchen of gipsen uitvoering in souvenirwinkels opduikt, waren tot in de zestiende eeuw de belangrijkste bewoners. Een invasie van opeenvolgend Portugezen, Hollanders, Fransen en Engelsen betekende hun einde en bracht zwarte slaven, Indische koelies en Chinezen naar het eiland. Dat verklaart het etnische lappendeken van huidskleuren, culturen, en religies : hindoes, moslims, katholieken en boeddhisten leven er vreedzaam samen, hoewel gemengde huwelijken nog altijd taboe zijn. De lokale bevolking spreekt onderling creools, Frans met toeristen en Engels met officiële instanties : een bizarre uitloper van het koloniale verleden van Mauritius, dat pas in 1992 een republiek werd.

Toerisme : Mauritius voert een selectief toerismebeleid : geen charters en bijna uitsluitend hotels met minimaal drie sterren, die vaak een all informule aanbieden. De excursiemogelijkheden zijn niet overweldigend, maar er zijn een paar mooie dingen te zien :

natuur : ‘Jardin de Pamplemousse’ (botanisch park met tropische bloemen, planten en verschillende boomsoorten) ; ‘Terre de Chamaral’ (waar je zeven kleurlagen van de aarde kunt bewonderen) ; ‘Domaine du Chasseur’ (mooi natuurdomein met schitterend panorama op de oostkust vanaf een berg, en een lekker restaurant).

cultuur : het koloniale Eureka-huis (wwww.maisoneureka.com); het suikerrietmuseum (www.aventure-sucre.mu).

shopping : steden als Curepipe of Port Louis. Mauritius is bekend om zijn exotische kruiden, goedkope pashmina’s en kleding van Ralph Lauren, die op het eiland gemaakt wordt (uitkijken voor nep).

Literatuur, reisgidsen : ‘Lonely Planet’, ‘Le guide du routard’, ‘Insight Guides’ en ‘Cantrale/Deltas’.

Feng Shui : ‘Verander uw leven met Feng Shui’, ‘Feng Shui voor de woning’, ‘Feng Shui van A tot Z’, allemaal bij Standaard Boekhandel.

Geld : 1 euro = ± 28,5 Mauritiaanse roepie.

Nodig : geen visum, wel een paspoort dat nog zes maanden geldig is na terugkeer. Geen vaccinaties vereist. Een hoed en een grote tube zonnemelk BF 30 beschermen tegen de tropische zon.

Info : www.mauritius.net

Sofie Albrecht

Partner Content