Reis : voor wie geen zin heeft in een lange autorit en een dure veerboot, vliegt Alitalia dagelijks van Brussel naar Catania met een tussenstop in Rome. Vanaf mei vliegen verschillende charters naar Palermo en Catania vanuit Brussel. Huurwagens vindt u in de luchthaven en in alle grote steden. De wegen zijn zelden recht, wat de rijtijden langer maakt dan verwacht. Gelukkig is er weinig verkeer en is de natuur buitengewoon mooi.

Geld : alle kredietkaarten zijn bruikbaar en de pinautomaten vindt u tot in het kleinste dorp.

Overnachten : hotels vindt u werkelijk overal. Sommige zijn afgeleefd, u bekijkt dus best eerst de kamer. Boeken bij een gekende reisorganisatie is een veilige oplossing. Wij logeerden in Hotel Borgese in Piazza Armerina, een oud klooster in het hart van de oude stad, met goedkope kamers voor de budgetreiziger. Maar er zijn tal van andere charmante hotels in dit bergstadje. In Siracusa waren we aangenaam verrast door het over de zee uitkijkende Hotel Gutkowski (www.guthotel.it).

Agro-turismo : rurale woningen, zoals oude boerderijen, stellen vaak een of meer goede kamers ter beschikking.

Gastenkamers : in steden en grotere dorpen hoeft u maar even door de straten te lopen om gastenkamers in privé-huizen te vinden. De kwaliteit varieert erg. Boek niet op voorhand, want de kamer op de foto is niet altijd die waarvoor u getekend hebt.

Reisgidsen : alle grote reisgidsenuitgevers hebben hun visie op het eiland. En naast de klassieke Engelstalige ‘Rough Guide’ en de Franse groene ‘Michelin’ bestaat er een goede ‘Trotter’-editie.

Spijs & drank : het mediterrane klimaat en de zee zorgen voor een aanvoer van producten van buitengewone kwaliteit. Maar hoe ontsnappen aan de toeristenvallen ? De Slow Food-gids ‘Osterie d’Italia 2003’ (enkel in het Italiaans) loodst u naar betaalbare eethuizen, met de garantie voor een eerlijke maaltijd met regionale producten. De krachtige zon, een frisse zeebries en oude wijnstokken zorgen voor heerlijke wijnen.

Doen : neem wandelschoenen mee om de prachtige natuurparken te bezoeken. Een groot aantal Griekse en Romeinse ruïnes dompelen u onder in het glorieuze verleden van het eiland. De unieke mozaïeken van de Romeinse villa in Piazza Armerina is omwille van de oudst gekende afbeelding van de bikini een omweg waard.

Info : Italiaanse Dienst voor toerisme, Louizalaan 176, 1050 Brussel, 02 647 11 54, fax 02 640 56 03.

Interssante sites : http://www.initaly.com/regions/sicily/sicily.htm

http://www.sicilian.net/

http://www.worldsisland.com/

http://www.insicily.com/

http://www.lasicile.com

Tekst en foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content