Te bezoeken

Nieuwe wandelingen, een bewegwijzerde autolus en het knooppuntennetwerk voor fietsers ontsluiten Katarakt-land. Op het begijnhof in Sint-Truiden komt een Katarakt Info Huis, waar je kennismaakt met de locaties uit de serie en de toeristische randanimatie. Vanaf 12 december vertrekt van daar een shuttlebus langs alle locaties. De rit duurt twee uur. Passagiers kunnen afstappen op tien haltes (veilingen, wandelgebieden, boomgaarden). Een ticket kost tien euro en blijft twee dagen geldig.

Sint-Truiden mag je niet verlaten zonder een bezoek aan de laatromaanse begijnhofkerk met 38 schitterende muurschilderingen van de dertiende tot het begin van de zeventiende eeuw. Vlakbij ligt het Speelhof, vroeger het buitenverblijf van de abdij, tegenwoordig een fietserscafé annex speeltuin. Op de abdij-site in het centrum kunnen bezoekers sedert enkele jaren naar de top van de middeleeuwse abdijtoren klimmen, voor het mooiste vogelperspectief op Haspengouw. Elk weekend kun je in Sint-Truiden naar de streekproductenmarkt en naar de tentoonstelling Appels met zwembandjes.

Wandeltips

Het piepkleine Mettekoven is het vertrekpunt voor drie wandelroutes van vier tot zeven kilometer. Stap via de Tjenneboom en de Romeinse Kassei naar de kapel van Helshoven, waar een dorpscafé de innerlijke mens versterkt.

Aan de Sint-Martinuskerk in Katarakt-dorp Groot-Gelmen vertrekt een cirkelvormige wandeling door boomgaarden en holle wegen langs de unieke geologische site ‘de mergels van Gelinden’. Je wandelt hier langs de voornaamste locaties uit de serie. Natuurreservaat Overbroek schittert in het voorjaar met wilde narcissen. Taverne De Zwaan in Gelmen is de oudste dorpsherberg van Limburg.

Overnachten

We verbleven in het Kasteel van Rullingen, met een voortreffelijk restaurant en romantische kamers. Kasteel van Rullingen, Rullingen 1, 3840 Borgloon (Kutte-koven), 012 74 31 46, www.rullingen.be.

Brasserie-restaurant Château de la Motte combineert een goede keuken met een erg aangenaam terras. Aanbevolen voor de brunch. Château de la Motte, Mettekovenstraat 4, 3800 Sint-Truiden, 011 48 10 86,

www.chateaudelamotte.com.

Net zoals An Degreef (Viv Van Dingenen) in Katarakt hebben heel wat boerderijen een B&B. In samenwerking met lokale hoteliers en gastenverblijven heeft Toerisme Limburg een Katarakt-pakket samengesteld. Info : Katarakt, Begijnhof 8, 3800 Sint-Truiden, 011 31 32 10.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content