Reis: Knack Weekend reisde met Brussels Airlines, dat tot 7 vluchten per dag aanbiedt tussen Brussels Airport en Roma Fiumicino (FCO). Tickets zijn beschikbaar vanaf 49,99 euro voor een enkele reis (alle taksen inbegrepen). Reserveren kan via de website www.brusselsairlines.be of via de reisagent. Luchthaven Leonardo da Vinci (Fiumicino) ligt op 36 km van het centrum. In de aankomsthal kun je een airportshuttle boeken, een minibusje dat je deelt met andere reizigers en dat je naar je hotel brengt. Prijs : 29 euro voor 1 persoon, 40 euro voor 2. Info : www.rome.airport-shuttle.com.

Reistijd: Het voorjaar en najaar zijn de beste periodes. Vooral in augustus is het drukkend heet en zijn veel winkels gesloten.

Dresscode: Meerdere paren comfortabele schoenen meenemen, je legt hier vele kilometers af. In Sint-Pieters kom je niet binnen in een bloot topje en korte broek of rok.

Vervoer: De afstanden tussen de meeste bezienswaardig-heden zijn gemakkelijk te belopen . Metrolijnen A en B kruisen elkaar onder station Termini en scheren langs het historisch centrum. Buskaartjes zijn te koop in krantenkiosken en tabakswinkels en kosten 1 euro. Handig is een Roma Pass (vanaf 23 euro) waarmee je vrij van het openbaar vervoer gebruik kunt maken, die je gratis toegang tot 2 musea naar keuze geeft en korting op vele andere. Info : www.romapass.it.

Algemene info: Ter plaatse : ATP Roma, Visitor Centre, Via Parigi 5 of Fiumicino Airport, Arrivals, Terminal B, www.romaturismo.com. In België : Italiaanse Nationale Dienst voor Toerisme Enit, Louizalaan 176, 1050 Brussel, 02 647 11 54, enit-info@infonie.be, www.enit.be.

Andere nuttige adressen: Belgen in Rome : www.sangiuliano.org, www.academiabelgica.it. Romevereniging in België : www.spqr.be.

Nieuw is de officiële Angels & Demons Tour : www.angelsanddemons.it.

Lectuur:

Thuis in Rome (Prometheus, 15 euro) en Terug in Rome (De Arbeiderspers, 18,95 euro), literaire reisgidsen, en Ander licht (De Arbeiderspers, 18,95 euro), historische roman van Rosita Steenbeek.

Fiamminghi in Rome – Vlaamse voetsporen in de Eeuwige Stad (Davidsfonds, 24,95 euro) Mooi uitgegeven naslagwerk met 16 wandelingen door Rome van journaliste Hedwig Zeedijk, rector van Sint-Juliaan der Vlamingen pater Hugo Vanermen en vormgeefster / fotografe Carine Cuypers.

SPQR – Anecdotische reisgids voor Rome (Athenaeum-Polak & Van Gennep, 22,95 euro) van Luc Verhuyck.

1. De beste koffie

Tazza D’Oro, Via degli Orfani 84 (bij het Pantheon).

2&3. Het beste ijs

Giolitti (2), Via Uffici Del Vicario 40 (bij het Pantheon sinds 1900) en San Crispino’s (3), Via Panetteria (bij de Trevi).

Leuke lunch-adressen 4.

Obika, Via dei Prefetti 28, bij het Pantheon. De mozzarellabar als laatste nieuwe lunchtrend.

+39 (0)6 683 26 30, www.obika.it.

5.

Gina Eat & Drink, Via San Sebastianello 7a, bij de Spaanse Trappen en de Via del Babuino. Helder, modern interieur, frisse salades, prima plek om uit te rusten van het shoppen. Je kunt hier ook picknickmanden bestellen, de tuinen van de Villa Borghese zijn dichtbij.

+39 (0)6 678 02 51, www.ginaroma.com.

6.

Gusto, Piazza Augusto Imperatore 9, bij het forum van Augustus. Elegante eigentijdse settting, heerlijk Italiaans buffet.

+39 (0)6 322 62 73, www.gusto.it

Diner

7.

Da Sabatino a San Ignazio, Piazza San Ignazio 169. Typisch Italiaans familie-restaurant met mooi terras op een rustig plein. De antipasti zijn vers en verrukkelijk, simpele maar lekkere pasta’s.

+39 (0)6 679 78 21, www.dasabatino.it.

8.

Da Fortunato al Pantheon, Via del Pantheon 55. Elegant klassiek restaurant, zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Onze koning en vele Ameri-kaanse presidenten waren er te gast. Specialiteit : verse vis, spaghetti vongole, seizoens-gerechten met paddenstoelen. +39 (0)6 679 27 88, www.ristorantefortunato.it.

9.

Il Portico, Via del Portico d’Ottavia 1. Simpel restaurant in het sfeervolle getto met zijn smalle straatjes en mooie fonteinen. Joods-Romeinse keuken met specialiteiten als carciofi alla giudia (gefrituurde artisjokken) en fiori di zucca (met kaas gevulde courgette-bloemen) aan een zacht prijsje. Ook Giggetto, op nr. 21 in dezelfde straat is een goede keuze. +39 (0)6 683 07 937.

10.

La Villetta dal 1940, Viale della Piramide Cestia 53. Een beetje buiten het centrum maar de verplaatsing waard. Rustieke Romeinse keuken, veel am-biance en couleur locale.

+32 (0)6 575 05 97, www.lavillettadal1940.com.

1. B&B Talpahof

Knack Weekend koos voor een verblijf in Talpahof ’t Leengoed, op acht kilometer van het Colosseum. Talpa is Italiaans voor mol, sympathieke gastvrouw Magda Antonazzi-Beck heeft haar roots dan ook in de Kempen. Sinds 1999 runt zij in de groene en rustige residentiële buitenwijk Villa Bonelli een zeer verzorgde bed & breakfast met twee tweepersoonskamers en één single in romantische stijl, met alle comfort (airco, satelliettelevisie, internet) en geraffineerde details in de aankleding. Het ontbijt is een verrukking, met knapperige broodjes en brioches, lekker beleg (die Italiaanse ham !), versgeperst fruitsap en zelfgemaakte jam ; bij mooi weer wordt het in de tuin geserveerd.

Een bonus is de uitgebreide bibliotheek met boeken over Rome en Italië, daarnaast geeft de gastvrouw graag haar insiderstips over bezienswaardigheden en uitstappen, winkels en restaurants. Er is een goedkope en zeer frequente busverbinding met het centrum van Rome, in een half uur ben je met de auto in de luchthavens Fiumicino en Ciampino en aan de kust. Talpahof is een prima alternatief voor mensen die een hekel hebben aan onpersoonlijke hotels en na de sightseeing in het drukke Rome willen bijkomen in een rustige en huiselijke omgeving met voldoende privacy. De tweepersoonskamers kosten 95 euro, het ontbijt 5 euro per persoon. Ruim van tevoren reserveren is aanbevolen.

Magda Antonazzi-Beck, Via di Vigna Due Torri 127, 00149 Rome, +32 06 552 65 328, talpahof@beactive.it, www.talpahof.com

2. Hotel de Russie

Eén van de mooiste luxehotels van Rome (Rocco Forte Collection). Op de hoek van de Piazza del Popolo, in de meest trendy winkelstraat. Prachtige tuin, de Russie Wellness Zone is de beste spa van de stad. Vanaf 390 euro voor een tweepersoonskamer.

Via del Babuino 9, +39 (0)6 328 88 830 www.hotelderussie.it.

3. Grand Hotel del Gianicolo

Verbouwde negentiende-eeuwse villa op de Janiculumheuvel, rustig, alle comfort, prachtig uitzicht over de stad, groot zwembad, kindvriendelijk. Enkel ontbijt, maar goede restaurants in de buurt. Vanaf 150 euro voor een tweepersoonskamer.

Viale delle Mura Gianicolensi 107, +39 (0)6 583 33 405.

4. Hotel Art

Luxe-boetiekhotel bij de Spaanse Trappen, interieur, aankleding en uniformen van de staf ontworpen door internationale designers. De verbluffende ultramoderne lobby was vroeger een kapel. State of the art fitness & wellness centre. Vanaf 387 euro voor een tweepersoonskamer.

Via Margutta 56,

+ 39 (0)6 32 87 11, www.hotelartrome.com.

5. Residenza Frattina

Sfeervolle, klassiek ingerichte achttiende-eeuwse stadswoning tussen Trevi en Spaanse trappen, gratis minibar, satijnen lakens, koffiezet in de kamer. Vanaf 100 euro voor een double.

Via Frattina 104, +39 (0)6 678 35 53, www.residenzafrattina.it.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content