Reis : Weekend Knack reisde op uitnodiging van de luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific en de Hong Kong Tourist Association. Cathay Pacific is gespecialiseerd in Hongkong en Azië, en vliegt vijf keer per dag naar Hongkong via Amsterdam, Parijs, Londen… Tijdens het laagseizoen (tot februari) schommelt de prijs van een retourticket tussen 31.320 fr. en 35.170 fr. Tijdens het hoogseizoen (maart-mei) betaal je tussen 35.170 fr en 39.570 fr. Telefonisch reserveren : tel. (02) 646.68.30.

Visum : Belgische toeristen hebben er geen nodig als ze niet langer dan drie maanden blijven. Voor een aansluitend bezoek aan China is er wel een visum vereist.

Inentingen : niet nodig.

Taal : de officiële talen zijn Engels (vooral in de zakenwereld) en Chinees. De meeste menu’s, straatnamen, aanduidingen bij musea en gebouwen en alle officiële publicaties zijn tweetalig. De inwoners spreken meestal Chinees, Kantonees. De meeste taxi- en buschauffeurs verstaan geen Engels. De plaatselijke gidsen spreken Frans en Engels.

Klimaat : de beste periode om naar Hongkong te reizen, is tussen half september en december. De gemiddelde temperatuur bedraagt dan ongeveer 24, en er is minder kans op harde regenvlagen. Van eind mei tot half september is het heet (30 tot 33). De vochtigheidsgraad is dan zeer hoog, met kans op zware regenbuien en zelfs tyfonen.

Eten en drinken : Hongkong telt duizenden restaurants, eethuizen en eetstalletjes. Vooral de Kantonese keuken is er rijkelijk vertegenwoordigd. Probeer zeker de dim-sum-restaurants. Dim-sum zijn lichte, gestoomde snacks. Talloze restaurants zijn gespecialiseerd in de gerechten van bepaalde Chinese streken (van de Shanghai- tot de Peking-keuken), andere in gerechten uit het Verre Oosten. En zoals overal ontbreken ook hier de Amerikaanse fastfoodketens niet.

Aanraders : Hunan Garden Restaurant (The Forum, Exchange Square, Connaught Place 8, Central District), gespecialiseerd in de pikante keuken van de Hunan-provincie. Verschillende schotels worden op een traditionele manier geserveerd, in bamboemandjes of in aarden potten. Op Lamma Island, een klein halfuurtje met de ferry van Central District verwijderd, vind je langs de zee talrijke eenvoudige, rustige en goede visrestaurants. Gebakken kreeft met botersaus is de specialiteit van Rainbow Seafood Restaurant.

Wie de rijkdom van de Chinese keuken wil uitproberen, komt zeker aan zijn trekken in Yat Tung Chinese Restaurant (Eaton Hotel, 380 Nathan Road, Yau Ma Tei). Specialiteit is haaivinnensoep.

Verblijf : Hongkong heeft meer dan 42.000 hotelkamers. Ze zijn prijzig. De tarieven liggen iets lager op Kowloon. Wij logeerden in het schitterende Hotel Royal Garden in Kowloon. Goedkoper zijn kleine pensions en jeugdherbergen.

Toeristische informatie : ter plaatse in de informatiecentra van de Hong Kong Tourist Association. In de luchthaven : enkel bereikbaar voor bezoekers die aankomen in Hongkong. In Kowloon : bij de Star Ferry Concourse. In Central Area : Shop 8, Jardine House, Connaught Place 1, Central District. De toeristische dienst van Hongkong heeft handige gidsen over de stad, gegroepeerd in diverse thema’s zoals winkelen, ontspanning en restaurants, rondritten, hotels, cultuur en sightseeing.

Literatuur : naast de Lonely Planet Guide en andere internationale gidsen bestaat er ook de Nederlandstalige Gids voor Hong Kong en Macao. A.J. Van Zuilen, 1995, Uitgeverij J.H. Gottmer/H.J. W Becht, Bloemendaal. Boeiend is de verzamelbundel Travelers’ Tales : Hong Kong. Die bevat reisverhalen en -verslagen over Hongkong van verschillende schrijvers, o.m. Bruce Chatwin en Paul Theroux. Achtergrondinformatie over de politieke geschiedenis (en toe-komst) van Hongkong in het overzichtswerk van Willem Van Kemendonck : China, Hong Kong, Taiwan, BV, Uitg. Van Halewyck.

Websites : http://www.info.gov.hk/ (Government Information Centre)

http://www.hkta.org (Hong Kong Tourist Association).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content