Vervoer : Lufthansa vliegt driemaal per week rechtstreeks van Frankfurt naar Addis Abeba. Van daaruit kan je met Ethiopian Airlines voor minder dan 2000 fr. naar de meeste binnenlandse bestemmingen. Met Lufthansa is ook een combinatievlucht mogelijk die zowel Eritrea als Ethiopië aandoet.

Reistijd : door de hoogteverschillen heeft Ethiopië een zeer breed klimatologisch spectrum. Op de bergtoppen van Bale valt soms sneeuw en de Danakil-woestijn kent temperaturen boven de 50C. De gemiddelde dagtemperatuur in de bergen ligt rond 16C, de oostelijke laagvlakten en het zuiden zijn droog en heet, de westelijke laaglanden zijn tropisch : vochtig en heet. De Rift Valley is aangenaam tot warm. Het regenseizoen in de hooglanden valt tussen midden juni en begin oktober. In de Rift Valley begint en eindigt datzelfde regenseizoen enkele weken eerder. Gelukkig valt de neerslag in korte maar hevige stormen zodat deze periode alleen voor de trekkers in het hooggebergte, waar de wolken vaak lang als een dikke mist blijven hangen, een echt probleem vormt. Tijdens het regenseizoen is het land heel groen en vooral in september-oktober zijn de landschappen spectaculair door de duizenden wilde bloemen.

Formaliteiten : Reizigers naar Ethiopië hebben een visum nodig in een reispas die nog minstens 6 maanden geldig is. Het visum (2205 fr.) is drie maanden geldig. U kan dit bekomen op de Ambassade van Ethiopië, Tervurenlaan 231, 1150 Brussel, tel. (02) 771.32.94.

Gezondheid : Een vaccinatie tegen gele koorts is verplicht. In de hoogvlakten boven 2000 m komt geen malaria voor, in andere delen van het land wel. Probeer insectenbeten te voorkomen door het gebruik van efficiënte insectenwerende middelen en het dragen van lichtgekleurde kledij. Het tropisch instituut raadt een preventieve behandeling met Larium aan (alleen op voorschrift). Neem ook voorzorgen tegen reizigersdiarree. Gezien het geringe aanbod aan volwaardige hotels is het veilig om zich te laten inenten tegen hepatitis A en buiktyphus. Als reiziger zorg je er ook best voor dat je resistent bent tegen tetanos en polio. Bilharzia (een dodelijke bacterie) komt voor in alle meren en traagstromende riviertjes in het land, met uitzondering van Lake Langano. Ga dus nooit zwemmen in deze wateren. Minder dan 10 minuten baden in een snelstromende rivier kan, als je je daarna onmiddellijk zorgvuldig afdroogt. Vermijd het aanraken van wilde zoogdieren, vooral als ze er uitzonderlijk tam uitzien, ze kunnen drager zijn van hondsdolheid.

Een zonnehoed en een zonnebrandmiddel zijn onontbeerlijk. Drink veel water als het heet is ; veilig mineraalwater is bijna overal te koop. Kook altijd eerst het water uit de kraan of de rivieren. Wees voorzichtig met voedsel op straat en in kleine restaurants. Schil altijd groenten en fruit.

Gastronomie : In tegenstelling tot de vaak smakeloze gerechten in andere Afrikaanse landen is de Ethiopische keuken gevarieerd en sterk gekruid. Injera, de hoofdbron van koolhydraten, is een sponsachtige pannenkoek van zurig deeg dat tot drie dagen fermenteerde. Hij wordt opgediend met een stoofpotje. Kai wat is een pikante rode saus die de zurige smaak van de injera verdoezelt, terwijl de alicha wat een gele fletse saus is. Je scheurt een stuk injera los en gebruikt dat als lepel om er het vlees en de saus mee te eten. In de gebieden rond de meren kan je vaak gepaneerde vis eten. Het Ethiopische hoogland, en niet Arabië zoals de naam doet vermoeden, is de wieg van de Coffea arabica. Na een omslachtig ritueel kan je hier overal genieten van deze heerlijke koffie die tevens het belangrijkste exportproduct van het land is.

Logies : Indien je niet te kieskeurig bent, kan je in Ethiopië overal een hotel vinden. De hotels van toeristische klasse, naar Europese normen 1 à 2 sterren, beperken zich echter tot de reizigerscentra en worden meestal beheerd door de regering. Deze hotels, behalve die in Adis, kosten over het algemeen niet meer dan 40 dollar per kamer. In het zuiden en westen vind je overnachting voor zo’n 10 dollar per nacht. De private groep van Bekele Mola hotels, biedt evenwaardige kamers aan een lagere prijs.

Lectuur : Spectrum Guide Ethiopië is een algemene reisgids die eigenlijk te mooi is om in een reistas mee te sleuren. De Guide to Ethiopië van Philip Briggs (uitg. Bradt) is praktisch en gedetailleerd maar geeft vaak een zeer subjectieve beoordeling van bepaalde plaatsen, hotels en restaurants. Het recente, ook in het Nederlands verschenen boek Aethiopia (met medewerking van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika), biedt uitstekende historische en culturele informatie, en is rijkelijk geïllustreerd met schitterende foto’s.

Expo : In het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren loopt de prachtige tentoonstelling ?Ethiopië? nog tot 12 januari ’97. Open van 10 tot 17 u. op weekdagen, tot 18 u. tijdens het weekend. ’s Maandags gesloten. Info tel. (02) 769.52.11.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content