UITGEMOORD

“Het werd tijd om ermee te stoppen. Voor andere slachtoffers is geen plaats meer, ” zegt Thierry Frissen. Samen met zijn partner in crime Jean-Luc Cornette heeft hij zo’n 65 Belgen gedood en gefotografeerd, een hele zaal vol PolaroĆÆds. Ze gaan nu met hun spelletje naar Frankrijk, waar ze weer helemaal opnieuw beginnen.

De spelregels zijn eenvoudig : kies een BB (bekende Belg), volg hem gedurende enkele dagen, bestudeer zijn gewoontes, sla toe op het juiste moment en de juiste plaats, maak er PolaroĆÆds van en organizeer tenslotte een tentoonstelling.

“Uiteraard vinden we sommige moorden beter dan andere, ” zegt Frissen. “Op die van akteur Eric De Staercke zijn we erg trots. Hij kookt graag en we hebben hem in de oven gebraden. Op de PolaroĆÆds wordt hij opgediend op een bedje sla. Als we ontevreden zijn over een moord is het meestal omdat het slachtoffer ons maar een uur tijd gaf om de moord uit te voeren. Dan zie je enkel de gemiste kansen. “

Gilles Verlant sterft bedolven onder een stapel pampers, duidelijk de nachtmerrie van een jonge vader. Bakker Nihoul stikt in gebak. Elvis Pompilio wordt neergestoken, geen hoed in zicht. Andere kadavers als Jaco Van Dormael of Isy Brachot kan u op de tentoonstelling zien.

Jean-Luc Cornette en Thierry Frissen, l’Espace Sussuta boĆ©, rue du CollĆØge 61, tel. (02) 646.33.94., 1050 Brussel, vanaf vrijdag 10 maart.

X-FIELEN

Onder het motto The truth is out there gaan FBI-agenten Fox Mulder en Dana Scully met gepaste ernst gespeeld door David Duchovny en Gillian Anderson elke week op zoek naar de waarheid achter paranormale verschijnselen. Een Ufo in de tuin, een zombie in bed of een weerwolf in de garage ? Bel het duo ghostbusters van het FBI. Mulder is de grote gelover, Scully blijft nuchter en skeptisch.

Van de zoveelste wazige tv-serie met hypnotizerend beginmelodietje is X-Files uitgegroeid tot een cult-programma met “Star Trek”- en “Twin Peaks”-allure. OkĆ©, de verhalen zijn flinterdun en de afloop voorspelbaar, maar je blijft kijken, want ergens zit vast een diepere betekenis verborgen. Via het Internet (alt. tv. x-files) bediskussiĆ«ren toegewijde volgelingen de X-philes of X-fielen de intrige, belichting, akteerprestaties, akteurskapsels en politieke implikaties van elke uitzending. Wij vonden meer dan 7000 boodschappen van X-fielen op Internet, gaande van oppervlakkige cafĆ©praat tot diepzinnige beschouwingen en zelfs stukken scenario’s. “Ik lees ze nooit, ” zegt Duchovny. “Al dat gewauwel. Ik word er depressief van. “

The X-files, donderdag op BBC 2 en maandag op Ka 2.

BOSSMAN GESIGNALEERD IN L.

“Ja, ik zie het goed zitten, ” zegt Anne-Marie Van de Weyer entoesiast. Kostuums netjes op een rij, pulls en hemden op stapeltjes, mannequinpoppen aangekleed : de Belgische pilootwinkel van Hugo Boss is een feit. Boss wordt natuurlijk al langer verkocht in BelgiĆ«, maar in haar boetiek Select/Hugo Boss in Leuven, biedt Anne-Marie een groot overzicht van de hele kollektie.

Elf jaar geleden studeerde Anne-Marie af als kinesiterapeute, maar ze had niet de middelen om een praktijk op te zetten. Ze begon in een kledingzaak te werken, vond het boeiend en liet de kine-ambitities varen. Nu heeft ze een eigen zaak en een kollektie waar ze helemaal achter staat. “Boss brengt zowel klassieke pakken als sportieve vrijetijdskledij, en een volledig gamma accessoires. Veel maten ook, bijvoorbeeld voor grote mannen. Allemaal met Duitse degelijkheid, maar modieus. “

Met echtgenoot Chris zocht Anne-Marie drie maanden naar een geschikt pand in Leuven, “een ideale stad voor een managerskollektie als die van Boss”. In de Vanderkelenstraat vonden ze twee kleinere winkels naast elkaar. Ze maakten er Ć©Ć©n grote ruimte van, ingericht door de Kortrijkse firma Descamps, naar het voorbeeld van de Boss-winkel in Parijs. Met veel hout, veel symmetrie “Je kan de winkel middendoor snijden” , veel bogen en een uitgekiende verlichting. Clean, maar warm. Zoals de Boss-man zelf ? (TM)

Select/Hugo Boss, L. Vanderkelenstraat 12-14, 3000 Leuven. Tel. (016) 22.49.49.

VOOR DOVEMANS OGEN

Karel Fonteyne heeft zijn laatste boek, uitgegeven in Japan, Prayers for the deaf of Gebeden voor de doven genoemd. “Die doven dat zijn wij, ” zegt hij. “Met mijn foto’s wil ik zeggen : als we nog iets aan de wereld willen veranderen, moet het nu gebeuren, anders is het te laat. We zijn op the point of no return aangekomen. Het is zoals onze moeders vroeger zeiden wanneer we rare smoelen trokken : pas op, want als de klok slaat, blijft je gezicht zo staan. Wel, de hele wereld maakt grimassen en de klok gaat zo meteen slaan. “

In vier hoofdstukken met titels als : Ongles en deuil, The powers of clairvoyance, Abracadabra en A E I O U, probeert Karel Fonteyne een verborgen wereld of een achterliggende werkelijkheid bloot te leggen. De foto’s zijn mysterieus en intrigerend, als een momentopname uit een bizar ritueel. “Er is inderdaad meer tussen hemel en aarde dan wat we met het blote oog zien, maar dat weigeren we te geloven, ” zegt Fonteyne. “Wij kennen alleen de oppervlakkigheid van de konsumptiemaatschappij, de leegheid van uitgeholde gewoontes en de waanzin van oorlogen en armoede. Ik wil dat mijn foto’s mensen beroeren, dat ze de kijker aan het denken zetten, dat ze iets teweegbrengen. “

Een reeks foto’s uit het boek wordt tentoongesteld bij Natan, voor wie Fonteyne de laatste catalogus maakte. “Ook in modefotografie ga ik iets verder dan verwacht, ” zegt Fonteyne. “Zelfs bij Natan, waar het om heldere en simpele beelden ging, gebeurt er iets. Elke foto zet iets in gang. ” Fonteyne drukte de beelden niet in zwart-wit, maar in bruin af. “Dat geeft ze iets ouds en tegelijkertijd futuristisch. Je kan er geen datum opzetten. ” Elke foto krijgt een ander formaat en zit in een andere kader. “Ik wilde zo ver mogelijk verwijderd zijn van de klassieke en stereotiepe foto-expo, want daar heb ik een hekel aan, ” aldus Karel.

Fonteyne heeft uit ontevredenheid met de wereld zijn eigen konklusies getrokken. Hij heeft alles verkocht “Materialisme, foei” en opent begin maart een gastenverblijf in Menorca, Spanje : La Tortuga, omdat alles er een schildpad-gangetje gaat. “Het wordt geen typisch hotel, ” zegt hij. “Ik heb maar vijf kamers en die zijn allemaal anders ingericht. De bezoeker moet zich voelen alsof hij bij vrienden logeert, niet alsof hij op hotel is. “

Prayers for the deaf van Karel Fonteyne, bij Natan, Louizalaan 158, 1050 Brussel, tel (02) 647.10.01.

La Tortuga, tel.00-34-71-37.24.81.

OP HET NACHTKASTJE VAN SANDRA NAELAERTS

Twee jaar geleden ben ik voor het eerst naar Senegal gereisd. Omdat ik over West-Afrika niet meer wist dan een doorsnee Belg, heeft mijn schoonvader mij de twee delen van “SĆ©gou” van Maryse CondĆ© gegeven : “De aarden wallen” en “De verkruimelde aarde”. Ik heb ze gelezen toen ik terug was. Het zijn lijvige boeken, maar ze lezen als een trein. Je kan of wil ze niet meer wegleggen.

Het verhaal is mooi, boeiend en vrij avontuurlijk. Het schetst de kultuur, de kolonizatie en de geschiedenis van SĆ©gou, een rijk in West-Afrika. Het bovennatuurlijke is de rode draad door het verhaal. Ook een belangrijk aspekt is de islamizering. Je gaat beseffen waarom 98 procent van de Senegalezen voor de islam kiest. Dat is niet altijd zo geweest en je moet dat cijfer trouwens met een korrel zout nemen, want de traditionele goden en fetisjen blijven nog sterk aanwezig.

In het verhaal wordt de ekonomische en sociale rol van de Afrikaanse vrouw goed belicht. En op polygamie krijg je een andere kijk. Het blijkt “au fond” niet meer of minder te zijn dan een goed gevonden praktische oplossing.

Voor mij heeft dit boek natuurlijk een meerwaarde, omdat mijn vader uit Senegal komt. Dat land kent een rijke, mondelinge kultuur, maar Maryse CondĆ© verweeft het fiktieve verhaal zorgvuldig met de geschiedkundige gebeurtenissen. Ze heeft veel naar de mensen geluisterd, dat merk je. Naast de vele verhalen, vind je in Senegal ook een rijke, muzikale traditie. Dat wordt allemaal eerlijk weergegeven in “SĆ©gou”. (MW)

Sandra Naelaerts prezenteert Couleur Locale.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content