Mijn tv-avond kan niet genoeg nieuws en duiding bevatten. Actualiteitenprogramma’s à la Terzake en Nova storen me nooit. Ik kijk zelfs verschillende keren naar hetzelfde journaal. Het is gek, maar dat geeft me een zekere rust.

Tussendoor mag ik graag onderhoudende reclameblokken. Vooral in Nederland en Groot-Brittannië kunnen de spotjes puur entertainment zijn. Ik denk aan het filmpje waarin een vrouw wordt weggereden. Omdat ze een hand op haar buik houdt, vermoed je dat ze hoogzwanger is. Wat de oprit van het ziekenhuis lijkt, is echter een drive-in van McDonald’s. “Ik had zo’n honger!”, roept de vrouw uit.

Vervolgens wil ik mijn portie Mark Uytterhoeven. Het is natuurlijk trendy om die naam te laten vallen, maar Alles Kan Beter was gewoon erg goed. Hij heeft uiteraard weinig concurrentie. In het land van de blinden is eenoog koning, hé.

Daarna kijk ik naar iets populair-wetenschappelijks. Mijn dosis ‘jongens en wetenschap’, zeg maar. Een uitzending van Document of Histories over iets waar ik geen bal verstand van heb. Zo herinner ik mij een reeks over de theorieën van Stephen Hawking. Zware kost, maar zo goed in beeld gebracht dat je er toch veel van oppikt.

Van een zanger zou je het misschien niet verwachten, maar MTV hoeft voor mij niet. Nee, geef mij dan maar de muzikale serie Dancing In The Street. Heel onthullend was de aflevering over psychedelische muziek. Je zou denken dat mensen als The Byrds en The Mamas & The Papas geflipt waren, maar uit de reportage bleek dat die gekte maar een spel was. Eigenlijk waren die groepen heel nuchter en commercieel. Zo’n programma nodigt me ook uit om, tot onvrede van de buren, de tv aan de muziekinstallatie aan te sluiten en het volume open te zetten.

Bij actiefilms doe ik dat overigens ook. De ontploffingen mogen lekker knallen. Laat Armageddon maar komen, zou ik zeggen. Tegen een Bruce Willis, maar ook een Hitchcock zeg ik niet nee. Ik ben zeker geen cinefiel. De rolprenten die Arte programmeert, vind ik verschrikkelijk saai. VT4 is dan weer het andere uiterste. Die zender blijft ons met Jean-Claude Van Damme om de oren slaan! (PVD)

Stijn Meuris duikt binnenkort met de nieuwe bezetting van Noordkaap de studio in voor een nieuwe cd. In oktober verzorgt de groep het voorprogramma op de Nederlandse tournee van K’s Choice.

ONDER REDACTIE VAN LENE KEMPS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content