Pierre Darge
Pierre Darge Freelancejournalist

Het is met gentlemen zoals met bijen : ze worden almaar zeldzamer. Al hangt dat natuurlijk ook van de definitie af.

Bij een kleine rondvraag bleken nogal wat vrouwen een gentleman te zien als iemand die een deur openhoudt, een handkus geeft, zijn plaats afstaat op de bus of een veel te groot valies overneemt. Zo’n gedrag, hoe lovenswaardig ook, zouden we eerder omschrijven als ‘voorkomend’ of ‘attent’.

Een tweede groep verkeek zich vooral op het uiterlijk. Die zag het beeld van een man die er verzorgd bijloopt, elegant gekleed is én het gedrag van de eerste groep vertoont. Richard Gere past perfect in dat plaatje – met Julia Roberts in Pretty Woman tenminste.

Een derde groep vrouwen omschreef een gentleman als iemand die ongevraagd zijn kredietkaart uitleent om er boodschappen mee te doen. Niet de gewone boodschappen natuurlijk, maar de kleine extraatjes waar vrouwen zo dol op zijn. Een nieuw pakje, een ring, een carré van Hermès. Zo iemand noemen wij geen gentleman maar een sufferd, iemand die denkt dat liefde (of wat daarvoor moet doorgaan) te koop is. Een soort hoerenloper die betaalt in natura.

In de ogen van de meeste dames is een gentleman wel iemand met opvoeding (al is dat geen must, er bestaan ook selfmade gentlemen) en bovenal : met respect voor de anderen. Een man die op volstrekt natuurlijke wijze met mensen weet om te gaan en wel op zo’n subtiele manier dat niemand zich de mindere hoeft te voelen. Iemand die in een discussie vooral kan luisteren en de ‘verliezende’ partij altijd een ontsnappingsroute laat.

De realiteit wil dat je een gentleman, juist door zijn discretie, vaak maar écht ontdekt als het menens wordt en de poseurs door de mand vallen. Zoals bij de crash van Flight 90 van Air Florida, op 13 januari 1982. Het vliegtuig viel toen kort na het opstijgen in het ijswater van de Potomac in Wash-ington, nadat het in zijn val een brug had geraakt. Vijf passagiers en één bemanningslid raakten op eigen kracht uit het wrak en probeerden zich zwemmend tussen de ijsschotsen in veiligheid te brengen. Vijf werden door een reddingshelikopter aan wal gebracht. Priscilla Tirado was echter te uitgeput om de reddingsboei te grijpen. Ze gleed onder het oog van honderden nieuwsgierigen terug in het water. Ze dankt haar leven aan een onbekende die in de rivier sprong en haar kon redden, net voor ze kopje onder ging. Die onbekende was Lenny Skutnik, een assistent bij het Congressional Budget Office. Op die dag maakte hij mij duidelijk wat een echte gentleman is.

Of Skutnik in het dagelijkse leven deuren openhield voor vrouwen, er elegant gekleed bijliep of met zijn kredietkaart zwaaide, is me tot vandaag een raadsel.

pierre.darge@knack.be

Pierre Darge

De realiteit wil dat je een gentleman, juist door zijn discretie, vaak maar écht ontdekt als het menens wordt

Partner Content