Eenvoudige wijnen die geen pijn doen in de portemonnee. Daar willen we het over hebben in deze rubriek. Château simple (436), wijn voor beginners die ook kenners wel bevalt.

Het succes van port in ons land – de Belgen behoren per hoofd tot de grootste portdrinkers ter wereld – heeft een politieke oorsprong. De wet-Vandervelde destijds, zoals de prohibitie in de Verenigde Staten, verbood in het publieke domein wel sterke dranken zoals jenever, maar liet portwijn ongemoeid. Zo komt het dat doorzakken met port zelfs voor dames tot op heden niet tot imagoschade aanleiding geeft. “Voor mij nog een portooke” : de zegswijze is bekend.

Vroeger werd de wijn in België ingevoerd in bulk, maar sinds 1996 moet alle port ter plaatse worden gebotteld. Dat heeft de gemiddelde kwaliteit ongetwijfeld verbeterd. Port is een merkgebonden product, zoals champagne of cognac. De producenten streven veeleer constante kwaliteit na, met het oog op merkgetrouwheid van de consument, dan appellationachtige origine of millésimes. Net zoals bij champagne, worden bij port dus jaren, percelen en druivensoorten gemengd.

Port word gemaakt door aan de nog gistende wijn alcohol toe te voegen. De gisting stopt daardoor en er blijft restsuiker over. Port is een stevige, zoete alcoholische drank die door zijn brutale geboortefase vele jaren nodig heeft om enigszins te versmelten. In principe gebeurt die versmelting op vat, tot de kleur baksteenrood is of een getaande nuance. Tawny, zeggen de Engelsen. In vele gevallen wordt de tawnykleur gefabriceerd door witte port bij te mengen, wat toegelaten is. Maar met de bekende vermeldingen als ’10 years old’ of ’20 years old’ heeft men wel de echte tawny. Die is bij wet beschermd. Dergelijke vermeldingen moeten wel als gemiddelden worden begrepen. Niet verouderde en dus niet versmolten port komt onder de naam ruby op de markt : hij moet robijnrood zijn en aangenaam fruitig.

Dit type van wijn moet het hebben van blauwgeaderde kaas en chocoladegebak.

Porto Tawny, Aguilar

Lichtrode, verse kleur zonder evolutie. Ook in de neus geen spoor van evolutie. De smaak is van dun fruit, heeft met tawny niets te maken.

Delhaize : 5,99 euro.

Ruby Porto, Sandeman, Sogrape Vinhos

Volle, donkere kleur en een haast zwoele neus van zwart fruit. De smaak is een fruitbom, maar ook wat eenvoudig.

Carrefour : 7,09 euro.

Porto 20 years old, Amuro

Licht getaande kleur met evolutie aan de rand en een levendige, complexe neus met mooi en gezond oud hout. De smaak is complex en zacht, met frisse lengte. Goede tawny.

Colruyt : 20,99 euro.

Fine Ruby Port, Dow’s, Symington Family

Rode, frisse kleur en een neus van getemd fijn fruit. De smaak is goed gevuld en met zwart fruit. Evenwichtige ruby.

Carrefour : 6,95 euro.

Tawny Porto 10 years old, Aguilar

Getaande kleur met evolutie en een mooie neus van fijn, oud hout. De smaak is levendig en fris. Goede tawny.

Delhaize : 13,09 euro.

Porto 10 years old, Amuro

Getaande kleur, fijne neus met frisheid en evolutie. De smaak heeft reliëf en evenwicht. Goede tawny.

Carrefour : 7,99 euro.

DOOR HERWIG VAN HOVE & FOTO’S MICHEL VAEREWIJCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content