Steve Blockhuys kookt ‘vanuit de buik’ en maakte van Het Pandje een bij tweeverdieners alom geliefd eethuis.

:: Bistro Het Pandje,Troyentenhoflaan 53,

2600 Berchem. 03 281 30 74. Zondag, maandag en zaterdagmiddag gesloten. www.hetpandje.be. Lunchmenu 19 euro.

Op één week tijd werden wij twee keer door verschillende Brugse bronnen getipt dat er iets bijzonders gebeurde in de Berchemse bistro Het Pandje. Intrigerend, dit plotse Brugse enthousiasme voor een restaurant in Berchem, dat bovendien al jaren bestaat. Wij hadden nog nooit iets over Het Pandje gehoord. Omdat er van ons wordt verwacht dat wij op zijn minst op de hoogte zijn, reden wij richting Antwerpen en trotseerden kilometers files. Met wat zoeken en vragen vonden wij de bistro aan een kruispunt in een woonwijk tegenover Carrefour. Op deze plek kom je als niet-Berchemnaar niet toevallig voorbij. Gelukkig hadden wij gereserveerd, want het zat eivol Vlamingen, Nederlanders en Engelsen. Op de eerste verdieping is rond de open keuken nog plaats voor een twintigtal hongerigen en wanneer je in groepsverband komt, word je doorgeloodst naar de tweede verdieping.

Gevarieerde spijskaart

Er klonk loungemuziek en ‘loungegrijs’ is de terugkomende kleur van de inrichting, die wordt onderbroken door enkele oranje accenten, zoals een lichtpaneel. Tussen de tafels dansen in het zwart geklede, jonge obers, snel geknipt en voorzien van een bolletje vet in het opgekamde haar. Een van deze vlotte boys verschafte een woordje uitleg bij de suggesties van het leien bord maar vergat de prijzen te vermelden. De spijskaart is gevarieerd en opgebouwd uit gerechten die kunnen doorgaan als een persoonlijke interpretatie van de wereldkeuken. Voor een bistro zijn de prijzen gekruid. ‘Sashimi van yellow fin-tonijn met light soy-saus, wasabi en gember’ is een bestseller (13 of 24 euro).

Op tafel kwam lekker brood met lekkere tapenade van tonijn en groenten. Onze voorgerechten waren : een smeuïge salade van avocado met gedroogde bacon, geitenkaas, geroosterde amandelen en bieslookdressing (11 euro) en salade van gebakken scampi’s, avocado, tuin- en prinsessenbonen, tomaat, paprika en cashewnoten met tuinkruidendressing (11,25 euro). Beide voorgerechten waren royaal en smakelijk, zonder fijn te zijn. Hoofdgerechten waren : in soja en zachte wasabi gemarineerde, mi-cuit yellow fin-tonijn met gemarineerde komkommer, plakrijst en Japanse saus (19,95 euro). Dit gerecht miste kruiden en specerijen en was zelfs een beetje zoet, waardoor de smaken vlak overkwamen. Omdat de bereiding een spanningsveld miste, kon het niet blijven boeien. Aan de overkant van de tafel kwam in de oven gegaard Frans haantje met een vormtaart van aardappelpuree, erwten, spek en ui (16,50 euro). Bij dit gerecht voor de grote honger werd afzonderlijk een glaasje braadjus geserveerd.

Het Pandje heeft een bescheiden wijnkaart. Bij de geitenkaas en haan zochten wij de kruidigheid van een Cahors. Het werd een Château De la Marjolière ’97, een rode met te weinig spieren (23,15 euro).

Niet stereotiep

Baas en chef-kok van Het Pandje is Steve Block- huys. Hij kreeg een opleiding elektronica maar wisselde de soldeerbout voor de garde toen hij op 18-jarige leeftijd als zelfstandige in de horeca begon. Zijn eerste project was een pitarestaurant, op de hoek aan de overkant van Het Pandje. Aangemoedigd door het succes veranderde het pitarestaurant in een bistro voor tweeverdieners. Steve Block-huys is als autodidact geen stereotiepe kok. Zijn kookkunst ontstaat vanuit een ‘buikgevoel’. Hij leeft zich spontaan uit aan het fornuis. Hij doet de inspanning om brood en koekjes zelf te bakken en kiest voor eerlijke producten, die hij zonder veel franjes en in royale porties op de borden brengt. Zijn persoonlijke gerechten en het losse sfeertje vallen bij velen in de smaak. Onze verwachtingen waren misschien te hoog ingezet, wij ervaarden het niveau van de keuken als dat van een veredeld eetcafé.

Steve Blockhuys raadt aan om het Menu Carte Blanche te proberen (45 euro of 55 euro met wijnen). Dit viergangenmenu is zijn visitekaartje.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content