HET VOORBIJE JAAR BESTORMDE ZE DE HITLIJSTEN, EN BINNENKORT GAAT ZE IN DE VS OP TOURNEE MET KATY PERRY. LANGZAAM MAAR ZEKER WERKT DE BRITSE SINGER-SONGWRITER MARINA AND THE DIAMONDS ZICH OP TOT WERELDSTER. EN GROEIT ZE UIT TOT EEN NIEUW MODE-ICOON, DIE HAAR HELE GARDEROBE MEEZEULT IN HAAR TOERKOFFER.

Wanneer we haar in de Gentse Vooruit ontmoeten, is Marina and the Diamonds, Marina Diamandis in het echte leven, net geen tien maanden zo goed als onafgebroken op de baan. “Na vanavond nog drie optredens en dan kan ik me op mijn volgende plaat concentreren.” Maar intussen kreeg ze van Katy Perry – hét popidool van 2010, op Lady Gaga na uiteraard – de vraag om met haar door de VS te toeren. “Een nachtmerrie voor iemand die houdt van kleren !”

Mooie pyjama trouwens.

Marina Diamandis : (lacht) Dank u. Ik zou overdag constant pyjama’s dragen, mochten mensen dat niet een heel klein beetje raar vinden. Maar ik heb er zo nog vijf bij.

Is er op de tourbus ruimte voor al uw kleren ?

I wish ! Toen ik vorige maand in Groot-Brittannië op tournee was, hebben we er een extra aanhangwagen voor gehuurd. Maar toen moesten we op minder dan dertig dagen meer dan twintig steden doen, ik kon niet anders dan gans mijn garderobe meenemen. Nu doen we slechts zeven steden (Helsinki, Aarhus, Amsterdam, Gent, Parijs, Lausanne en Bern) op negen dagen. Het was onnozel om er opnieuw een aanhangwagen voor te huren, dus heb ik gewoon élke kast op de tourbus ingenomen.

Vorige maand hebt u voor de Britse Vogue een soort toerdagboek bijgehouden. Elke dag maakte u een foto van uzelf in een compleet andere outfit. Had u die ook allemaal bij of pikt u onderweg nog van alles op ?

Ik vrees dat ik ze allemaal bij had (lacht). Ik ga nooit shoppen als ik aan het toeren ben. Er is gewoon geen tijd voor. Of nee, wacht ! Deze zomer heb ik in Los Angeles welgeteld één dag vrijaf genomen om te gaan shoppen. Er zijn daar oneindig veel vintagewinkels waar je onwaarschijnlijke koopjes kunt doen : ik heb er voor zeventig dollar een paar schoenen van Jimmy Choo én een jurk van Diane von Furstenberg gekocht.

Niet slecht. Zijn er in uw thuisstad Londen ook winkels waar u vaak over de vloer komt ?

Eerlijk ? Ik ga er vooral op zoek naar designers die nog studeren of pas afgestudeerd zijn omdat die dingen maken waar persoonlijkheid in zit. Er hangt geen bedrijfslabel aan, ze werken zonder richtlijnen, steken alles zelf in elkaar, beter kan niet !

Speurt u daar zelf naar of huurt u er een stylist voor in ?

Ik had een stylist, maar ik vond hem te duur. Oké, het label betaalde zijn facturen, maar ik voelde mij er niet echt goed bij. Ik draag al sinds mijn vijftiende de mafste outfits, zonder de hulp van een stylist én zonder geld. Nu smijt iedereen met kleren naar mijn hoofd, dus waarom heb ik überhaupt een stylist nodig ? Om mij elke dag een andere outfit te helpen kiezen, want sterren mogen nooit twee keer hetzelfde aandoen ? Sorry, maar ik wil mijn kleren kunnen verslijten.

Al ooit zelf met een designer contact opgenomen omdat er toch nog iets in uw kleerkast ontbrak ?

Ja, met Vivienne Westwood voor de Brit Awards vorig jaar. Ik heb toen een knappe jurk en een hartvormige handtas van haar gekregen. Ach, voor haar is het goede reclame, en ik heb er een jurk en handtas bij. Dolce & Gabbana zijn op dat vlak ook altijd bijzonder genereus, en ik ben eveneens verzot op Hannah Marshall.

Raken al die kleren op tournee ook gewassen ?

Alles wat ik heb aangehad, gaat om de drie dagen naar de stomerij. Zeker mijn vier podiumoutfits.

Juist ! U wisselt van kleren. Is dat niet meer iets voor een popprinsesje ?

Helemaal niet ! David Bowie droeg in de jaren zeventig toch ook maffe podiumoutfits ? En wellicht gebeurde het in de jaren twintig ook al. Het afgelopen decennium heeft gewoon te lang geduurd, niemand droeg de voorbije tien jaar kleren die zelfs maar enigszins opvielen, en dat is meteen ook de reden waarom Lady Gaga vandaag zo succesvol is : ze heeft avant-garde weer bij de grijze massa geïntroduceerd. En daar kan een mens alleen maar blij voor zijn, hoewel ik Gaga verder totaal niet moet hebben.

DOOR BEN VAN ALBOOM – PORTRET WOUTER VAN VAERENBERGH

“NIEMAND DROEG DE VOORBIJE TIEN JAAR KLEREN DIE ZELFS MAAR ENIGSZINS OPVIELEN.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content