Tessa Vermeiren
Tessa Vermeiren Tessa Vermeiren is voormalig hoofdredactrice van Knack Weekend

Het was politica Annemie Neyts (59) die het na de regeringsvorming zei : “Vrouwen zijn poppetjes in de poppenkast, maar aan de touwtjes trekken, dat doen nog uitsluitend mannen.” Mevrouw Neyts pakte naast een ministerpost en mag nu volgens sommige kranten “met prins Filip op reis”. Mevrouw Neyts wordt voorzitter van de raad van bestuur van het federaal agentschap voor Buitenlandse Handel. Van haar mannelijke collega die Export Vlaanderen gaat leiden, werd geschreven dat hij daar eens wat nieuwe dynamiek ging brengen. Allemaal een kwestie van perceptie natuurlijk. Of van Zeitgeist.

Het is weer geoorloofd vrouwen te behandelen als decorstukken en als je daar niet om kunt lachen, zoals mevrouw Neyts bijvoorbeeld, ben je een ouwe zeur. Wie als vrouw op de eerste rij wil staan in het politieke vak moet tegenwoordig in de eerste plaats jong en mediageniek zijn. En pas een stap naar voren doen wanneer de heren het toestaan. Er vooral ook zorg voor dragend de beschermheren niet te overschaduwen, zolang die in de fleur van hun leven zijn, met het risico om aan het eind toch zelf afgevoerd te worden vanwege ‘versleten’, lang voor de pensioengerechtigde leeftijd.

Ook in de media is het weer volop bon ton om met vrouwen een beetje rond te rijden. Het laatste nummer van het satirische maandblad Deng, dat uitsluitend over vrouwen ging, werd het Kutnummer gedoopt, al stond er in de plaats van de u een sterretje…

Kortgeleden stond op de voorpagina van De Morgen een giftig stukje van Hugo Camps over oudere dames op een Antwerps terras. De al fel verwelkte Camps vond het nodig over deze dames te vertellen dat “van hun schaamlippen allicht een rokje zou kunnen worden gemaakt”. Camps is niet echt het bewijs van de stelling dat oudere mannen wijzer worden, zoals Malou van Hintum onlangs in Vrij Nederland probeerde te bewijzen. Volgens haar wordt een man verstandiger met het klimmen van de jaren. “Verlost van de dwang om te scoren, van zijn testosteronmotor, die hem voortdurend opjaagt tot sneller, meer en beter, is hij in staat zijn ego te relativeren…” Hugo Camps zal ontkennen dat er met zijn testosteronspiegel iets aan de hand is.

Onze collega Koen Meulenaere kan er ook wat van, al wordt hij nooit zo grof als Camps, dat komt misschien nog, hij is iets jonger. Zijn keurige opvoeding zal er wel voor iets tussenzitten dat hij nog een beetje op zijn woorden past. Lezeressen vragen mij of hij een probleem heeft met vrouwen. Ik denk dat hij zelf denkt van niet. Maar dat hij een hekel heeft aan vrouwen op de voorgrond, dat is zeker . Phara de Aguirre, Frieda Van Wijck, Mireille Schreurs en anderen kunnen daarvan meespreken.

De allermooiste was vorige week Gène Bervoets in de reeks De seksuele etiquette van Humo.

Als Gène beschrijft aan welke voorwaarde een vrouw moet voldoen voor ze in zijn bed mag, dan denk je dat hij het heeft over de carrosserie van een race-auto. Met minder dan totale perfectie neemt deze heer op middelbare leeftijd (47) geen genoegen. Je moet wel heel goed met jezelf staan of heel dwaas zijn om dit op schrift te laten stellen. De heer Bervoets leeft alleen. Tja, welke vrouw met een overigens volmaakt hoofd ( met fonkelende, smeltende ogen, een iets te grote mond met volle lippen, ongeëpileerde wenkbrauwen, kleine oortjes met lekkere lellen…) en ook nog een goed stel hersens wil er nu met zo’n zelfingenomen minkukel waterzooi maken ? Goed voor een keer ja, maar daarna dumpen, dames.

In De Morgen alweer werd in een reeks zomerartikels het feminisme gereduceerd tot het F-woord. Zo ver zijn we. Annemie Neyts mag met de prins op reis. Maak plaats voor de Ally-generatie. “Die niets of niemand nodig heeft, maar alles wil en iemand.” Die opnieuw plooit en buigt naar de mannelijke spelregels in het maatschappelijk verkeer. En denkt daarmee macht te veroveren die verder reikt dan de slaapkamer. Met permissie, ik betwijfel dat.

TESSA VERMEIREN

Partner Content