AIDS

Er valt veel aardigs te vertellen over “Red Hot + Bothered” (* * * * Red Hot/Kinetic), het zoveelste deeltje in de serie verzamelaars waarvan de opbrengst gaat naar het aids-onderzoek. Er is bijvoorbeeld de mentaliteit van de makers op het hoestekstje staat te lezen dat aids momenteel in Amerika de belangrijkste doodsoorzaak is voor mensen tussen 25 en 44, maar dat dit niet betekent dat je bij de pakken moet gaan zitten en ver weg blijven van seks. Er is ook de konstante kwaliteit van de muziek op deze cd’s, sinds men er zes jaar geleden mee begonnen is. En wat dat betreft, is “Red Hot + Bothered” niet alleen het sympatiekste, maar vermoedelijk ook het knapste deeltje. Geheel in lijn met de ondertitel (“the indie guide to rock dating”) is deze schitterende greep uit de wereld van alternative indie, lo fi en garage, eerst op vinyl verschenen, maar nu ook in volle cd-glorie te koop.

Liefst 18 tracks en geen enkel opvulsel. Goeie reden om u àlle namen op te sommen : Freedom Cruise (de Breeders’ zusjes Deal en enkele Guided By Voices-boys), Built To Spill, Lisa Germano, Noise Addict (het bandje van wonderpuber Ben Lee), Folk Implosion (alias Lou Barlow), The Verlaines, Liquorice, Babe the Blue Ox, Juicy, The Sea and Cake, Cradle Robbers, Jay Farrar & Kelly Willis (magistraal), The Grifters, East River Pipe, Heavenly, Future Bible Heroes, Flying Nuns en de als altijd bizar-sfeervolle Gastr del Sol. Extreem goeie kwaliteit voor een extreem goed doel.

LIVE

Bakken live-cd’s worden over ons uitgestort. Die van Cowboy Junkies, “200 More Miles” (* * * * BMG) heeft ons aangenaam verrast. Dit dubbel-cd-matig overzicht van een 10-jarige carrière van een van hun eerste familiekoncertjes tot een performance in de Royal Albert Hall laat ook de forsere kanten van deze Canadezen horen (bijna jamsessies met wilde gitaren), al blijft de fluwelen stem van Margo Timmins natuurlijk dé bestaansreden van de Cowboy Junkies. Let op de aardige mystery track overigens.

Wij snappen de bedoeling van “Alive in America” (* * * Giant) van Steely Dan iets minder. Als er ooit een exclusieve studioband is geweest, dan deze. Live krijg je dus nagespeelde nummertjes, even superb gemusiceerd, maar weinig toevoegend aan de originele versies. Alleen de iets oudere songs (“Bodhisattva”, “Reelin’ in the years”) krijgen een meerwaarde omdat de band toen nog anders klonk. Eentje voor de fans ; de rest kan en zou moeten met hun studiowerk beginnen.

In de schaduw van broer Paolo probeert ook Giorgio Conte een plaatsje onder de zon te vinden. Zijn muziek is niet slecht, een beetje braver dan die van Paolo, maar of het van aardige arrangementen voorziene en af en toe in het Frans gezongen “Live” (* * Myron) veel aan z’n tweedeplansstatus zal wijzigen, durven wij te betwijfelen.

In de kategorie Vijgen Na Pasen zijn de winnaars deze week “Deep Space/Virgin Sky” (Castle) van Jefferson Starship en “Frampton Comes Alive II” (IRS) van Peter Frampton, twee acts die proberen nog eens de kassa te doen rinkelen op basis van suksessen uit een (te) ver verleden. Bij de eerste eksemplaren van Framptons poging is een extra 4 track-cd gevoegd waarop overbodige herwerkingen van “Show me the way” en “Baby I love your way”.

EN DAN OOK

– Emmylou Harris : “Wrecking ball” (* * * * Grapevine). In Nashville zal men haar deze stap niet in dank afnemen, maar artistiek bereikt la Harris er een van dé topmomenten uit haar carrière mee. De invloed van producer Daniel Lanois en zijn rechterhand Malcolm Burn is daar natuurlijk debet aan, maar ook de keel van Harris zelf is pakkender dan ooit. Let op de gastoptredens van Larry Mullen Jr (U2), Steve Earle, Lucinda Williams en Neil Young.

– Lisa Loeb : “Tails” (* * * Geffen). De “nerd”-achtige singersongwriter, die met “Stay” een dikke hit scoorde, breit een vervolg dat nog altijd in dezelfde broze folk-achtige sfeer zit, maar dat bijwijlen ook stukken potiger klinkt.

– Various : “Desperado” (* * * * Epic). Eblouissant-sfeervolle klankband, broeierig en sensueel en met dialoog-fragmenten, waarvoor Los Lobos de hoofdverantwoordelijken zijn, met steun van Link Wray, Latin Playboys (het hobby-klubje van enkele wolfjes), Roger & the Gypsies, Carlos Santana en Tito & Tarantula. Erg sterk.

– Various : “Randy Newman’s Faust” (* * * Reprise). Randy Newmans musical over het Faust-tema bevat alle karakteristieken van zijn vroegere werk : humor, satire, brede arrangementen, het zowel meegaan met alle eigenheden van een genre als het zich lichtjes afzetten ertegen. Opvallende gastrollen van James Taylor (God), Elton John, Don Henley, Linda Ronstadt en, vooral, Bonnie Raitt die de sterren van de hemel zingt.

JACKY HUYS

Goede cd voor het goede doel.

DE AFREKENING

1. (1)

Not an addict K’s Choice

2. (2)

All over you Live

3. (5)

Where the wild roses grow Nick Cave & Kylie Minogue

4. (7)

Violet Hole

5. (3)

Diamond sea Sonic Youth

6. (9)

Just Radiohead

7. (12)

Lowdown Electrafixion

8. (4)

Maybe an angel Heather Nova

9. (8)

I’ll stick around Foo Fighters

10. (21)

Bullet with butterfly wings Smashing Pumpkins

11. (10)

Cry love John Hiatt

12. (6)

Countryhouse Blur

13. (17)

Hope St. Levellers

14. (13)

You oughta know Alanis Morissette

15. (15)

Help Channel Zero

16. (-)

TV Song Moondog Jr

17. (23)

Orange Metal Molly

18. (19)

Lump Presidents of the United States of America

19. (24)

Great things Echobelly

20. (18)

Sky is blue Sands

21. (14)

Warped Red Hot Chili Peppers

22. (11)

Loose Therapy ?

23. (28)

The hearts filthy lesson David Bowie

24. (16)

Do what I say Clawfinger

25. (20)

Hey man, nice shot Filter

26. (27)

Geek stink breath Green Day

27. (-)

Charity Skunk Anasie

28. (-)

Throw your set in the air Cypress Hill

29. (26)

Summer Buffalo Tom

30. (29)

Tongue R.E.M.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content