INNEMEND

De as van de formatie Freakwater bestaat uit de vrouwen Catherine Irwin en Janet Beveridge Bean (afkomstig uit de onderschatte Eleventh Dream Day) : hun absoluut goddelijke stemmen kleuren deze crooked country-muziek in elk nummer. “Old Paint” (* * * * City Slang) heeft z’n wortels in traditionele country, maar aarzelt niet om hier en daar van de voorspelbare paden af te wijken. Via magistrale eigen komposities en perfekt gekozen covers (Woody Guthrie, Loudon Wainwright III, Dorsey Burnette) en in een trefzekere lo fi-produktie van Brad Wood (zie onder andere ook Liz Phair) groeit dit cd’tje uit tot een van de innemendste van het voorbije jaar. Originaliteit is ver te zoeken, toegegeven (Geraldine Fibbers doemt bijvoorbeeld op), maar wie genoegen neemt met eerlijke emoties èn kippevel, kan hier terecht. Hij/zij kan op 7 december ook terecht in de AB Bellevueclub in Brussel waar dit ensemble live zijn kunstjes zal vertonen.

BEATLES

En ? Ook al “Anthology 1” (* * Apple) van The Beatles gekocht ? En ook zo ontgoocheld ? Tja, wij hadden het u op voorhand kunnen vertellen, maar wij hadden het te druk met onze pogingen om alle bijlagen, openingsstukken en coververhalen te ontwijken. Het schisma is even helder als simpel : “Anthology” is een dokument dat enkel en alleen interessant is voor verzamelaars (al genieten die stukken meer van de piraat-serie “Ultra Rare Trax” van een paar jaar geleden natuurlijk), maar dat men aan een breed publiek probeert te slijten, een publiek dat er dus geen zak aan zal hebben. Deze vaak onbeluisterbare (technische kwaliteit) tracks en alternatieve versies geven op geen enkel moment een idee van het genie van Lennon, McCartney, Harrison en Starr. En de ‘nieuwe’ single “Free as a bird” kan men indien men dat zou willen rustig op cd-single aanschaffen. “Anthology” is een zaak van much too much ado about nothing. U zal de dubbelaar binnen een week of zes uitgebreid in de rekken van de tweedehandszaken vinden.

Ook om “(I got no kick against) Modern Jazz-A GRP Artists’ Celebration of the Songs of the Beatles” (- GRP) kan u in een wijde boog heen lopen. Jazz-cats als George Benson, Tom Scott, Ramsey Lewis, Chick Corea en Arturo Sandoval interpreteren vrij voorspelbaar werk van de Fab Four.

VERZAMELD

De belangrijkste verzamelaar van de week is “The thrill of it all” (* * * * Virgin) van Roxy Music. Het klinkt vandaag misschien ongelooflijk, maar Bryan Ferry is ooit zeer relevant geweest. De baanbrekende art-rock van de acht studio-platen van Roxy Music is in deze box samengebracht tot vier cd’s : de eerste drie vallen samen met de drie grote artistieke periodes van de band en de vierde bevat singles en onuitgebrachte songs. Essentialia.

Het aardige aan “The story of… Leopold 3” (Antler) van het gelijknamige combo is dat er een voordeelticket in zit voor hun afscheidskoncert. Voor hun afscheidskoncert, dus.

Studio Brussel slaat zijn vleugels uit met de dubbelaar “’t Gaat Vooruit ’95” (* * * Double T) min of meer alternativo’s uit binnen- en buitenland en “Was het nu 70 of 80” ? (* * EVA), waarop gouden ouden en/of braakmiddelen uit betreffende decennia.

Frank Sinatra is 80 en dat leek iemand een aardige aanleiding om de dubbelaar “Sinatra 80th All the Best” (* * * * Capitol) uit te brengen. Een van de zovele uitstekende introdukties op het beste werk de Capitol-jaren van de crooner. And now for something completely different : “Pride” (* * * Sony) van de ter ziele gegane crossover-formatie Living Colour koppelt hun populairste momenten aan enkele onuitgebrachte spetters.

EN DAN OOK

– Tracy Chapman : “New beginning” (* * * Elektra). Wij hadden haar al een beetje afgeschreven, maar met deze symbolisch getitelde come-back bewijst Chapman dat ze in het singersongwriter-genre (kategorie het persoonlijke is politiek en vice-versa) nog altijd meespeelt. Hier staan bepaald mooie songs op.

– Little Axe : “The wolf that house built” (* * * * BMG). Een van dé parels van ’95, deze ambient-dub-blues van Skip McDonald en co, heeft eindelijk een officiële verdeling gekregen in België. ’t Is maar dat u het weet.

– Bonnie Raitt : “Road tested” (* * * Capitol). Eindelijk, een live-cd die elk aspekt van Raitts talent eer aandoet : haar slide-gitaarspel, haar wonderlijke stem, haar liefde voor de blues & soul, haar vriendschappen met bekende kollega’s (Bruce Hornsby, Bryan Adams, Charles Brown, Ruth Brown, Kim Wilson en Jackson Browne doen hier en daar mee). Eén uitglijder : een onbegrijpelijk domme versie van Talking Heads’ “Burning down the house”.

– Various : “2 Meter Sessies Volume 6” (* * * * Varagram). Een wederom zeer voortreffelijk deeltje met akoestisch werk van, onder andere, Pete Droge, Heather Nova, Jayhawks, John Hiatt, Junkhouse, Nick Lowe én dEUS (sterk “Hotellounge”).

JACKY HUYS

Freakwater, ‘crooked country’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content