AMBIENT (1)

Ambient, trance, dance en het schemergebied waar het aanbod stilaan veel groter begint te worden dan de vraag en de parels ondergesneeuwd raken onder de modale en de ronduit clichématige werkstukken. Een kleinschalig prototype van die stelling is te vinden op “Moods in Music Volume 2” (* * EVA), waarop zowel knappe tracks van Ryuichi Sakamoto, Brian Eno, Madredeus en de kollaboratie tussen Clannad en Bono te vinden zijn als puur commerciële hit-ambient van Enigma of Deep Forest en weerzinwekkend gepingel van de geheel uit geföhnd haar opgetrokken Jan Vayne.

Na de Spaanse paterkens is het de beurt aan de Tibetaanse monniken : Lama Gyourme en de Franse pianist Jean-Philippe Rykiel hebben met “Souhaits pour l’éveil” (* * Last Call) een cd’tje gemaakt dat de sereneren onder ons ongetwijfeld deugd zal doen. Zei iemand daar : mantra ? Ook biezonder onthecht is de pianist George Winston, die solo “Forest” (* * Dancing Cat Records) volspeelt. Wie Wim Mertens alleen apprecieert als hij z’n klep dichthoudt, zal hier een kluif aan hebben.

Je moet nog maar “interaktieve cd” dénken of Mike Oldfield zal al voorin de rij staan om er een soundtrack bij te verzinnen. De baanbreker van “Tubular Bells” bevindt zich op “The songs of distant earth” (- WEA) dan ook op favoriet terrein (sci-fi en aanverwanten), maar is kwalitatief afgezakt naar het niveau van Duitse projekten als Enigma of Snap. Ook voor geen haar te vertrouwen is “Vision, The Music of Hildegard von Bingen” (- Angel), een door clevere marketingboys bedachte gimmick rond het werk van een middeleeuwse non, waarvoor een beat én enkele videoclips zijn verzonnen. Gelukkig is er ook tegengif in de vorm van “Chantmania” (* * Rhino) van The Benzedrine Monks of Santo Domonica, een grappige maar beperkt houdbare parodie op de Gregorianen, waarbij rockklassiekers als “Losing my religion”, “We will rock you”, “Smells like teen spirit” of “Da ya think I’m sexy” geheel à la façon een beurt krijgen.

Op de hoes van “Life before land” (* * Beyond) van Another Fine Day staat een aquarium afgebeeld. Wij kunnen zelfkennis altijd appreciëren. De perfekte klankband bij al uw natuurfilms afgewisseld met enkele flarden huppelepup-ambient. Iets beter, harder én dansbaarder is “Closed Circuit” (* * Beyond), de dubbelaar die Richard H. Kirk onder zijn alias Electronic Eye heeft losgelaten. Ook tweeledig, zij het op verschillende cd’s, is “Fire Album” en “Water Album” (* * Butterfly) de ene inderdaad iets vuriger, de andere waterachtiger van System 7. Onder die naam gaan Miquette Garaudy en vooral Steve Hillage schuil en met name met die laatste hebben wij behoorlijk wat problemen onder het motto : vertrouw nooit een oude hippie die plots ambient-goeroe wordt. System 7 featuring Steve Hillage plus dj Lewis en special dj Alex Paterson koncerteren op 3/2 in de Fuse Brussel.

AMBIENT (2)

Er is, gelukkig, ook meeslepende en intrigerende ambient/trance. Jansen, Barbieri en Karn zijn drie vierden van Japan. Op “Seed” (* * * Medium) trekken zij in vier tracks een bijwijlen prachtig soundscape op waarbij de okkasionele viool en de warme bas hoofdrollen spelen. Tortoise is een Amerikaans gezelschap, dat een hobbyklubje vormt van leden uit diverse marginale bandjes en dat als meest in het oog springende karaktertrek het ontbreken van de gitaar heeft (om de ziel en de humor van deze mensen te schetsen : een track heet “Ry Cooder”). “Tortoise” (* * * City Slang) steunt dus exclusief op de pijlers bas en drums, is uiteraard geen toegankelijke junkfood, maar fascineert.

Van Future Sound of London verwachtten we niet minder. “ISDN” (* * * Virgin) is dan ook briljante triphop, gebaseerd op de wondere wegen van de moderne techniek : vanuit hun studio hebben de heren vorig jaar geregeld modemwijs kontakt gelegd met radiostations over heel de wereld en op die manier min of meer exclusieve live-radio-koncerten gespeeld. Het beste daarvan is verzameld op dit werkstuk.

King Crimson is meestal een band om in een grote boog omheen te lopen, maar wat ze op de 6-tracker “Vrooom” (* * * * DGM) neerzetten, doet met meer dan gewone belangstelling uitkijken naar de full cd die er binnen afzienbare tijd aankomt. De huidige inkarnatie van de band bestaat uit Robert Fripp, Adrian Belew, Trey Gunn, Tony Levin, Pat Mastelotto en Bill Bruford : qua musiceerkunst de absolute top dus. Ze zetten een fenomenale soundtrack neer met fel rukkende gitaren, schokkerige ritmes, vervormde vocals (uitzonderlijk toch, want dit is hoofdzakelijk een instrumentale tour de force) en eterische passages, pakweg de beste Bill Laswell-projekten waardig. Op 14 mei spelen ze in het Koninklijk Circus van Brussel : een datum om met rood in je agenda aan te strepen.

KONCERTEN

– Bericht vooraf (1) : op 11 februari vindt in Gent een eerste Belgisch Wereldmuziek-kongres plaats. Overdag zijn er allerlei spreekbeurten en debatten, vanaf zeven uur ’s avonds optredens van Feso Trombone, Njava, Metin Toplar & Levent Aslan, Sur Mestizo, Buadee Reggaeneration, Weshm, Sangit, Dominic Kakolobango, Ibidiklar, Largo, El Adoua, Conjunto Yanes, La Voix du Liban en Guyla.

Info en inschrijvingen voor het kongresgedeelte : (09) 265.98.28.

– Bericht vooraf (2) : de Beursschouwburg in Brussel zet wederom het gesproken woord in de spots. Van 7 februari tot 6 maart kan men onder andere deze dames en heren uit hun werk horen voorlezen (!) : Michael Franti & Mary Harris (10 en 11/2), Nick Cave (20 en 21/2) en Gavin Friday (24/2). Daarnaast zijn er ook workshops rond kora, a capella en vertellen, en ook in het café zijn er allerlei evenementen.

Info en reserveringen : (02) 513.82.90.

– Bericht vooraf (3) : op 18 februari wordt in het Antwerpse Sportpaleis de eerste “Superclub Night of Entertainment” georganizeerd. Het programma is één verzoeknummer : via keuzeformulieren (o.m. te vinden bij Superclub-filialen) kan u uw geliefde covernummers bekendmaken en opsturen. De meest gevraagde verzoekjes komen in het programma.

Info en reserveringen : (070) 233.233.

– Koncerten : Veruca Salt (25/1 Corso Leuven), Amjad Ali Khan (27/1 Botanique Brussel), Annihilator (28/1 Biebob Vosselaar), Al Copley (29/1 Essegem Brussel), Sapho (29/1 Botanique Brussel), Ian Matthews (30/1 Bellevueclub Brussel), Edwyn Collins (31/1 Théâtre 140 Brussel), Shirley McLaine (1 en 2/2 PVSK Brussel), Joe Jackson (2/2 Elisabethzaal Antwerpen), William Sheller (2/2 Koninklijk Circus Brussel), Roch Voisine (3 en 4/2 Vorst Nationaal), Soul Coughing (3/2 Pacific Antwerpen).

JACKY HUYS

Robert Fripp : het Crimson-brein.

THRUM : SCHOTTEN MET AMERIKAANSE ZIELEN

Plichtbewust zijn ze. Als wij Monica Queen (de lichtjes goddelijke zangeres van Thrum) in Glasgow opbellen, is ze met haar bandje fors aan het repeteren : “Als we voor het eerst in België optreden, willen we geen modderfiguur slaan, ” zegt ze. Met de cd “Rifferama” heeft deze Schotse band zich, uit het niets, ontpopt tot een van dé debuten van ’94. “We krijgen het soms op onze heupen als we in de NME heelder verhalen lezen over zogenaamde indie-bands, ” zegt Queen, “die als je de kleine lettertjes leest wel over enorme budgetten beschikken en de steun van multinationals. Wij zijn écht onafhankelijk, wij zijn arm, onze firma is zo blut dat onze plaat maar mondjesmaat verdeeld is in Europa. Wij hebben het moeten doen met de kracht van onze koncerten en mond-aan-mond-reklame achteraf. Ik kan mezelf nog altijd maar een hongerloontje uitbetalen en we wonen allemaal nog op piepkleine kamertjes. Maar we hebben het ervoor over. En trouwens : onze cd wordt er een soort underground-parel door ; je moet moeite doen om hem te vinden, zoals voor alles wat mooi is. “

Fire Records heeft één keer de portemonnee geopend : “We hebben vorig jaar getoerd in het voorprogramma van Grant Lee Buffalo en die zeiden dat we absoluut in Brilliant Studios in San Francisco moesten opnemen. We hebben het Fire op onze blote knieën gevraagd en ze hebben toegegeven. Om eerlijk te zijn, we hebben de hele tijd rond Height Ashbury rondgelummeld en de cd in geen tijd opgenomen. Precies zoals we het wilden : open, rauw, onder de invloed van wat we op dat moment meemaakten, zonder franjes. Achteraf hebben we wel eens gehoord dat we een producer hadden moeten gebruiken, maar wij zijn zo vrij om het daarmee oneens te zijn. “

Amerika is overigens altijd het Beloofde Land geweest, sinds ze drie jaar geleden met Thrum zijn begonnen : “Eigenlijk hebben we weinig te maken met Britse bandjes die ook een zangeres hebben. Als ik een gitaar heb omgesjord, dan was het omdat ik onder de indruk was van Patti Smith of Janis Joplin of, van iets mindere orde, de Bangles of de Go Go’s. En onze lead-gitarist Johnny Smillie is een leerling van de Elvis Presley-Scotty Moore-school. Misschien is dat vandaag niet erg hip, maar je moet altijd doen waar je in gelooft. Ik heb ooit zo krap bij kas gezeten dat ik naaktmodel ben geweest in een akademie en ik wou vandaag dat ik dat nooit gedaan had, maar je moet nu eenmaal de huur betalen en je moet iets over hebben voor je principes. “

Om de sound van Thrum te omschrijven, vallen steevast Amerikaanse voorbeelden : Crazy Horse en Maria McKee of Lone Justice. “In principe zijn dat komplimenten, ” zegt Queen, “want we schrijven songs in de stijl van Crazy Horse en onze ritmesektie komt soms dicht in hun buurt. Maria McKee is een échte artieste, die ik respekteer, en in het begin was ik geflatteerd dat men mijn stem met de hare vergeleek, maar ondertussen heb ik dat toch al een keer teveel gehoord. Maar ach, laat de mensen maar namen noemen. Muzikaal leggen wij onszelf geen enkele begrenzing op. Ambitieus ? Groot worden op één voorwaarde : dat ik nooit voeling verlies met de reden waarom ik muziek maak. “

“Rifferama” van Thrum is verschenen bij Fire Records. De groep koncerteert op 27/1 in de Democrazy Gent.

Monica Queen : écht onafhankelijk.

DE AFREKENING. STUDIO BRUSSEL

1. (1) Self esteem Offspring

2. (2) Zombie Cranberries

3. (4) I alone Live

4. (26) Hotellounge dEUS

5. (6) Ode to my family Cranberries

6. (5) Superstar Sonic Youth

7. (7) Elke vierkante centimeter De Lama’s

8. (8) Bright yellow gun Throwing Muses

9. (3) About a girl Nirvana

10. (9) Spin the black circle Pearl Jam

11. (10) Change your mind Neil Young & Crazy Horse

12. (13) Basket case Green Day

13. (15) Backwater Meat Puppets

14. (30) Whatever Oasis

15. (11) A eux je montre mon derrière Arno & the Subrovnicks

16. (14) Morregen Belgian Asociality

17. (18) Love spreads Stone Roses

18. (12) Bang and blame R.E.M.

19. (21) No Fronts Dog Eat Dog

20. (19) Haunted soul Sweater

21. (20) Walk this world Heather Nova

22. (16) Sure shot Beastie Boys

23. (28) It ain’t a crime House of Pain

24. (29) Heroin Channel Zero

25. (-) The man who sold the world Nirvana

26. (23) Dikke Lu Clement Peerens Explosition

27. (25) Girl you’ll be a woman soon Urge Overkill

28. (17) Seether Veruca Salt

29. (-) Not for you Pearl Jam

30. (-) End of the century Blur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content