C laudine Bovyn houdt van gezelligheid, van poezen en vooral van muziek. In een allesbehalve minimalistisch interieur schenkt ze een stevige kop koffie, terwijl op de achtergrond Spaanse barokmuziek weerklinkt. Het huis dat ze in hartje Gent bewoont, maakte vroeger deel uit van een klooster. Dat huis telt vele kamers, waaronder de schitterende living, waar het ontbijt wordt geserveerd en waar een echte en een op de muur geschilderde vleugelpiano van Rob Scholte de aandacht trekken. Een jonge snaak speelt er op internet, in de verte brandt een vuur en de egaal grijze Miss Mouse probeert mijn pen te gebruiken.

De drie kamers waar gasten worden ontvangen, hebben stuk voor stuk een andere persoonlijkheid, aard en vorm. Om te beginnen, is er een echt klein poppenhuisje in het voormalige koetshuis dat we langs trappen en gangen betreden; het is een warme rode en gele kamer die baadt in een oosterse sfeer. Op de eerste verdieping van het hoofdhuis ligt een kamer die eruitziet als vele kamers die we in andere tijden en op andere reizen hebben bezocht: een beetje slordig van aard, maar voorzien van een bed waarin wel vier slapers rustig en comfortabel de nacht kunnen doorbrengen. In de badkamer kijkt een rijtje Praagse marionetten de halfslaperige gasten recht in de ogen.

En dan is er op de tweede verdieping een dakappartement, waarop eenieder die zo hoog wil klimmen meteen verliefd wordt. Dat heeft niet alleen met de schitterende ruimte onder de balken te maken, maar ook met de ruime dakramen die op Sint-Baafs, het Belfort en de Sint-Niklaas-kerk uitkijken. En evenzeer met enkele bijzonder aardige meubeltjes die het vertrek een eigen gezicht geven: een bed met golvend hoofd- en voeteneind, enkele eenpersoonszitjes die we al op een postkaart hadden gezien uit de tijd dat Claudine restaurant Flor en bijbehorend hotel runde. Toen al besefte ze dat de rol van gastvrouw haar wel lag.

Wie langs de binnenkoer en de tuin binnenkomt, weet meteen dat dit geen gewoon, kraaknet burgerhuis is maar een gezellig nest: nonchalant, een tikkeltje bohémien. Niet voor iedereen, en zeker niet voor wie ’s morgens zijn pyjama netjes opvouwt.

“Dit is een huis voor poezenliefhebbers”, zegt Claudine die veel landgenoten over de vloer krijgt die een weekendje Gent ‘doen’. Dan mogen het SMAK en een artistieke toets niet ontbreken.

‘La Maison de Claudine’ telt drie kamers die, afhankelijk van de grootte voor 2500 of 3000 fr. per nacht worden verhuurd, inclusief ontbijt. La Maison de Claudine, Pussemiersstraat 20, 9000 Gent. Tel. 09-225 75 08 of 0495-44 31 30.

PIERRE DARGE – FOTO’S JAN VERLINDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content