Wie geïnteresseerd is in het aanstormende talent en in de toekomst van de Nederlandstalige toneelwereld, moet tussen 21 en 30 juni in Amsterdam het Internationaal Theaterschool Festival bezoeken. Het programma van de 6de editie van dit festival ziet er aanlokkelijker uit dan ooit. Alle Nederlandse podiumkunstopleidingen en dat zijn de beste uit ons taalgebied komen aan bod. Daarnaast zijn er ook voorstellingen van theaterscholen uit Antwerpen, Hamburg, Londen, Praag, Brno, Warschau, Leeds, Boekarest en Angers. Uit de prachtige programmafolder, die gratis wordt verspreid, stippen we een paar voorstellingen aan die ons alvast doen watertanden.

Van Heiner Müller wordt ?Kwartet” gespeeld, een stuk dat gebaseerd is op ?Les Liaisons Dangereuses” van Choderlos de Laclos (zie ook kader). Het wordt geregisseerd door Michael Hulshof, een student van de Opleiding Theaterdocent van de Theaterschool van Amsterdam.

Jeroen Croes, een van de twee afstuderenden van de Regie Opleiding van de Theaterschool Amsterdam, regisseert professionele acteurs in ?Hedda Gabler” van Henrik Ibsen. Dezelfde school heeft ook een Akademie voor Kleinkunst. Deze presenteert zich met ?Ons Element”, een voorstelling door vier acteurs, waaronder Kasper van Kooten, een jongen die ons door vader Kees van Kooten werd aangeprezen als ?zeer getalenteerd”.

Ook Vlaanderen doet zijn duit in het zakje op het festival. Dirk Opstaele regisseert ?Onbetrouwbaar Vertrouwelijk” van Marivaux. Spelers zijn leerlingen van de Hogeschool voor de Kunsten van Utrecht, een jonge acteursopleiding die uit de grond werd gestampt door de Vlaming Wim Meeuwissen.

In een regie van Dora van der Groen spelen derdejaarsstudenten van het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen ?Fall Clausewitz”, een stuk waarin de vraag wordt gesteld hoe Adolf Hitler en Eva Braun zich voelden tijdens de laatste uren voor hun zelfmoord in een bunker.

Zeven studenten van de Studio Herman Teirlinck werkten met docente Yolente de Keersmaeker aan ?Liebelei”, een tekst waarin de Weense auteur Arthur Schnitzler prachtige dingen zegt over de tot mislukken gedoemde liefde tussen mannen en vrouwen. David Dermez was vorige maand te zien in ?Faeces” van Stany Crets. In Amsterdam presenteert deze kleinkunststudent van de Studio zich met ?Le dernier flamand”, een zelfgeschreven en amusante farce over een man die op hol geslagen is en uit woede de hele wereld wil vernietigen. Deze monoloog werd enkele weken geleden al eens (gedeeltelijk) gespeeld op de Trappelend Talent-dag in Dilbeek, en zal volgend jaar nog op diverse plaatsen in Vlaanderen te zien zijn.

De uitsmijter van het Theaterscholenfestival is een snoepje voor dans-fijnproevers. Tweedejaarsstudenten van het befaamde Centre National de Danse Contemporaine van Angers brengen het driedelige project ?Avant-Premières”. Een van de delen werd gechoreografeerd door Joëlle Bouvier en Régis Obadia, art directors van het CNDC.

De meeste voorstellingen van het Theaterschoolfestival vinden plaats in de theaters in de Nes, de straat vlakbij het Damplein waar ook het Vlaams Cultureel Centrum de Brakke Grond is. Op het plein voor de Theaterschool van Amsterdam staat een speciale tent voor voorstellingen van circusscholen. Voor alle inlichtingen over dit gezellige festival kan men 24 uur per dag terecht op een speciale telefoonlijn.

Info : tel. (00-31) 20/623.59.96.

EDWARD VAN HEER

Karst Woudstra : gastregisseur bij het Brussels Conservatorium.

Dora van der Groen regisseerde leerlingen van het Antwerpse Conservatorium in Fall Clausewitz, te zien op het Theaterschool Festival in Amsterdam.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content