PODIUM
TROMPETSOLO’S
“Er zijn maar twee dingen die ertoe doen : de liefde, hoe je het ook draait of keert, mooie meiden dus, en de muziek van New Orleans of van Duke Ellington. De rest zou moeten verdwijnen, want de rest is lelijk. “
Dat citaat uit “L’écume des jours” is één van de vele provocerende uitspraken van Boris Vian, de Franse schrijver en duizendpoot-artiest die tussen 1920 en 1959 een zeer turbulent bestaan leidde in het Parijs van Raymond Queneau en Jean-Paul Sartre. Vian was geen groot artiest, wel een rebels levenskunstenaar met een grondige hekel aan militarisme, burgermansfatsoen, sociale en religieuze drogredenen. Momenteel zijn er in Vlaanderen twee produkties te zien die gebaseerd zijn op leven en werk van Vian.
De jonge toneelgroep Los Cojones del Toro en het kleine muziekensemble Tristan bundelden hun krachten voor “Het Vieruurtje”, een bewerking/verstrengeling van drie van de zeven stukken van Vian. Daarin wordt uitgehaald naar extreem-rechts in de politiek en naar de achterlijkheid van de samenleving in het algemeen. Tristan vertolkt liedjes van Vian maar ook eigen komposities. Het geheel werd geregisseerd door Arnaud Jacobs, die ook zelf meespeelt.
“Het Vieruurtje” is op vrijdag 22 december (20 u.15) te zien in het Arenatheater van de Kortrijkse Schouwburg. Volgend jaar zijn er voorstellingen in het Nieuwpoorttheater in Gent (9 en 10/1), in de Monty in Antwerpen (11 en 12/1), in Netwerk in Aalst (13/1) en in De Werf in Brugge (20/1).
De Zwarte Komedie speelt “Tabou”, een teaterprojekt van Knack-journalist Piet Piryns. De voorstelling is genoemd naar de nachtklub op de Parijse linkeroever waar Vian snerpende trompetsolo’s ten beste gaf in allerlei jazzbands. Het Parijs van de dolle jaren ’50 wordt tot leven gewekt door akteurs Ivo Pauwels, Myriam Bronzwaar, Noureddine Farihi, Martine Jansen en Natalie Steelandt en door bassist Flor Vanleugenhaeghe. “Tabou” is te zien t/m 30 december in de grote zaal van de Zwarte Komedie aan de Keistraat in Antwerpen.
– Reserv. : tel. (056) 22.10.01 (Cojones) en (03) 233.56.78 en (03) 227.41.22 (Zwarte Komedie).
IJSSPEKTAKEL
Tussen 22 december en 1 januari zullen in Vorst Nationaal 17 voorstellingen plaatsvinden van de nieuwe ijsshow “Holiday on Ice 1995”, samengesteld door de Britse koreografe Stephanie Andros. Het spektakel begint met een kleurrijk Spaans feest, gevolgd door een hondenshow-parodie. Hoogtepunt is de uitbeelding van “Aladin en de Wonderlamp”. Het Holiday on Ice Ballet bestaat uit 36 dansers en danseressen uit 15 verschillende landen.
– Reserv. : tel. (070) 23.32.44.
WOORDTOVENAAR
In 1996 wordt officieel herdacht dat Paul van Ostaijen 100 jaar geleden geboren werd. Diverse teatergezelschappen zullen hun steentje bijdragen om het boeiende oeuvre van deze belangrijke dichter en criticus weer in herinnering te brengen.
De “herdenkingstrein” wordt getrokken door het Koninklijk Jeugdtheater. Bij dat grote Antwerpse gezelschap maakten samensteller Wim Meewis en regisseur Marc Schillemans “De Tovenaar van Oz-staeyen”, een zogenaamd “ritmisch-dynamisch-poëtische collage” met live muziek, dans, zang en veel teksten van de meester zelf. Het is de bedoeling om met een spetterende show jongeren vanaf 10 jaar een beeld te geven van het korte, zeer bewogen leven van van Ostaijen, vanaf zijn kollege- en ateneumjaren tot aan zijn dood op 32-jarige leeftijd. De muziek van het stuk is vooral gebaseerd op komposities van beroemde tijdgenoten van van Ostaijen, zoals George Gershwin, Scott Joplin en Igor Strawinsky. De grote cast van deze produktie bestaat uit beroepsakteurs van het KJT, aangevuld met afstuderende artiesten van de Hogeschool Antwerpen.
“De Tovenaar van Oz-staeyen” (wat een rare titel !) is te zien in de KJT-zaal vanaf 22 december.
Ook bij Villanella, het Antwerpse kunstenhuis voor kinderen van organizator Marc Verstappen, wordt een programma rond Paul van Ostaijen klaargestoomd. “Singer” heet het en het werd gemaakt door sopraan Katrine Druyts, akteur Piet Mussche, pianist Kris Daelemans en saxofoniste Monique Vermeulen. Zij brengen voor kinderen vanaf 8 een mix van muzikale gedichten, jazzflarden, gespeelde poëzie en speelse absurditeiten.
“Singer” beleeft zijn officiële première op zaterdag 6 januari om 20 u.15 in de Warande in Turnhout. Dan volgt een toernee door Vlaanderen en Nederland t/m 20 mei.
– Reserv. : tel. (03) 233.35.25 (KJT) en (03) 235.21.17 (Villanella).
VOIX DE FEMMES
Van 26 december tot 7 januari heeft in Luik het derde festival “Voix de Femmes” plaats, een ontmoeting tussen diverse kulturen en subkulturen, gedragen door vrouwen. Via spektakel, dans, teater, muziek en workshops zullen vrouwelijke artiesten met roots in Afrika, de Caraïben en eilanden in de Stille Oceaan er hun kunsten, tradities en levenswijzen voorstellen. Parallel met het festival is er een expositie over Afrikaanse kunst in de Galerie du Cirque Divers en op 2 januari is er een rondetafelgesprek met als tema : de ontwikkeling van kulturele identiteiten. (SL)
– Info en reserv. : (041) 41.02.44.
EN OOK NOG
– “De Menagerie van de Schamele Drie” : groen lachen met wanhoop en armoe. Frank Focketyn, Peter Van den Eede en Hilde Van Mieghem spelen de allerlaatste voorstellingen van het stuk dat ze distilleerden uit de absurde teksten van Jean-Marie Berckmans. Op 22/12 om 20 u.15 in het Cultureel Centrum van Strombeek-Bever (02/263.03.43), en op 23/12 in de Monty in Antwerpen (03/238.64.97). Een aanrader.
– “Komisch Jaaroverzicht ’95” : kabaretprogramma van Karel Declercq. Op 26 en 29/12 in De Rode Pomp in Gent (09/233.77.88) en op 28/12 in kultureel centrum Kruispunt in Diksmuide (051/51.91.56).
EDWARD VAN HEER
Hoogtepunt van de nieuwe “Holiday on Ice”-show : Aladin en de Wonderlamp.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier