CHAOS

De tijd dat Jan Fabre de dubieuze status van miskend Vlaams artiest genoot en vooral in het buitenland moest gaan hengelen naar waardering, speelkansen en inkomsten, lijkt definitief voorbij. Fabre is een gevestigde naam in het wereldje van de podiumkunsten. De vzw Troubleyn, de organizatie waarvan de Antwerpenaar de spil is, krijgt ruim 15 miljoen frank subsidies van de Vlaamse Gemeenschap en geniet bovendien extra financiële steun, dank zij haar erkenning als Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen. En vanaf dit seizoen is Fabre huisartiest van deSingel, zodat diverse dans- en teaterprodukties van de man uit de Seefhoek in de Scheldestad te zien zullen zijn.

Toch gaat “Universal Copyrights 1 and 9”, de nieuwe Fabre-produktie, in wereldpremière in Brussel, meer bepaald in het Lunatheater. Wat ook logisch is, want er bestaat al jaren een hechte band tussen Fabre en het Kaaitheater van Hugo Degreef.

“Universal Copyrights 1 and 9” is een grootschalige teaterproduktie die vormelijk aansluit bij “Sweet Temptations”, de toch wel erg ontgoochelende grote-zaalproduktie uit 1991. In de nieuwe voorstelling staan zes akteurs en vier dansers op de planken en worden naast schrijfsels van Fabre zelf, teksten gebruikt van o.a. de 16de-eeuwse filozoof Nostradamus. Opnieuw behandelt Fabre tema’s als de gespletenheid van het individu, kommunikatiechaos, erotische frustratie en onbestemde angst. Als soundtrack worden o.a. “Helter Skelter” en “Happiness is a warm gun” gebruikt, twee nummers uit dat fantastische “White Album” dat The Beatles in 1968 maakten.

“Universal Copyrights 1 and 9” duurt 5 uur en zal daarom om 19 uur beginnen. Er zijn voorstellingen in het Lunatheater op 25, 26, 27 en 28 oktober en in deSingel op 9, 10, 11 en 12 november.

– Info : tel. (02) 201.59.59 (Lunatheater) en (03) 248.38.00 (deSingel).

KWADE

“Thyestes” was onthutsend en briljant. “Abele Spelen” was verwarrend, amusant en uitzinnig. “Decadence” bleef steken in de goede bedoelingen en in de stilering. “Phaedra” ontroerde nergens omdat het verzandde in de patos.

En nu is er “De Cenci”, de vijfde regie van Dora van der Groen bij het Zuidelijk Toneel van Ivo van Hove. Opnieuw verkent de grote Vlaamse teaterdame de extremen van het menselijk kwaad. Want “De Cenci”, een stuk van Shelley uit 1818, vertelt het verhaal van een schatrijke Italiaanse graaf uit de 16de eeuw die gruwelijke misdaden beging en op zijn oude dag zelfs zijn bloedeigen dochter onteerde. Over haar fascinatie voor dit vreemde, sombere en zelden gespeelde stuk, zei Dora van der Groen : “Shelley laat zien dat het kwade zijn oorsprong vindt in de menselijke geest, en dat rijkdom, goud en bezit daartoe een voortreffelijke voedingsbodem zijn. “

“De Cenci” van Shelley werd in het Nederlands bewerkt door Brick de Bois, zoon van Dora van der Groen. In de hoofdrol herkent men de Vlaming Johan Van Assche. Verder spelen mee : Nettie Blanken, Jappe Claes, Ramsey Nasr, Chris Nietvelt, Bart Slegers, Steven van Watermeulen, Pol Pauwels en Gerard Thoolen. Jan Versweyveld maakte het licht- en decorontwerp.

De première vindt plaats op 25 oktober in het gloednieuwe Theater Chassé in Breda. Daarna begint een lange toernee. “De Cenci” is in Vlaanderen te zien op volgende plaatsen en data : Leuven, Stadsschouwburg (14/11), Antwerpen, Bourla (28/11 t/m 2/12), Turnhout, Warande (4 en 5/12), Gent, Vooruit (7 t/m 9/12), Brugge, Stadsschouwburg (12 en 13/12), Kortrijk, Stadsschouwburg (15/12), Hasselt, Cultureel Centrum (21/12) en Brussel, KVS (23/12).

– Info : tel. (00-31) 40/33.36.33.

SNAKEN

Het hele jaar door prezenteert het kunstencentrum De Werf in Brugge in de reeks “Kids in de Werf” een kwalitatief hoogstaand programma. Van zaterdag 28 oktober tot en met zondag 5 november dus tijdens de herfstvakantie wordt nog een tandje bijgestoken, want dan vindt voor de derde keer “Jonge Snaken” plaats, een festival waarbij “de jeugd” een rijke waaier van teater, dans en muziek wordt aangeboden.

Zo is er op 28 oktober om 20 u.30 de Vlaamse première van “Toen Niemand Iets te Doen Had” van het Haasttheater uit Nederland. Het gaat om een performance-achtig bewegingsstuk waarin twee aktrices en een muzikant in dialoog gaan met surrealistische dierenverhalen van Toon Tellegen. De voorstelling is bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar. De Nederlanders van de groep Stichting Unieke Zaken specializeren zich in non-verbale, dansante, humoristische en muzikale teatervoorstellingen voor kinderen vanaf 7. Zij spelen in Brugge op 2 november om 15 uur de Vlaamse première van “Hotel”, een verhaal over een vader die met zijn drie dochters een verlaten hotel bewoont. Deze voorstelling is op 3/11 (15 u.) en 19/11 (14 u.30) eveneens te zien in de kulturele centra van Leuven en Dilbeek.

Speciaal voor “Jonge Snaken” maakte de Vlaamse aktrice An de Donder “Spiegeltje, Spiegeltje”, een voorstelling waarbij ze kinderen vanaf 5 jaar probeert te boeien met een potpourri van rijmpjes, liedjes, en sprookjes over een droevige, pratende kikker. Te zien op 2, 4 en 5 november, telkens om 17 u.

– Info : tel. (050) 33.05.29.

EN OOK NOG

– “Fabuleus 95” : Theaterfestival dat loopt van 30 oktober t/m 4 november en waarop naast zes buitenlandse jongerenprodukties de kreatie te zien is van “Het Barre Land”, een stuk van Tankred Dorst door de Leuvense Toneelschool Jonna. Info : tel. (016) 44.78.20.

– “Uit Liefde voor Marie Salat” : intimistisch stuk over de liefde van twee vrouwen in een Frans dorpje in de jaren ’30. Heerlijke vertolkingen in een fijngevoelige enscenering van Warre Borgmans bij Theater Malpertuis. Op 26 en 27 oktober in het kultureel centrum van Berchem. Reserv. : tel. (03) 281.16.59.

EDWARD VAN HEER

Met “De Cenci” verkent Dora van der Groen de extremen van het menselijk kwaad.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content