BOULEVARD

Een brede waaier van goede en/of amusante voorstellingen in een gezellige stad : dat is de formule van het Theaterfestival Boulevard. Het wordt dit jaar voor de 11de keer georganizeerd van vrijdag 4 tot en met zondag 13 augustus op diverse plaatsen in Den Bosch. Deze gemoedelijke stad in de Nederlandse provincie Noord-Brabant ligt op amper 145 kilometer van Brussel en ademt een zeer Vlaams sfeertje. Niet verwonderlijk natuurlijk, want eeuwenlang vormde Den Bosch (of ‘s-Hertogenbosch) samen met Antwerpen, Mechelen en Brussel het hart van het rijk der Nederlanden.

Ook het programma van de 11de Boulevard samengesteld door direkteur Wim Claessen heeft een sterke Vlaamse inslag.

Meest opvallend is de reprise van “Joko”. Deze produktie van de Blauwe Maandag Compagnie gespeeld door Stany Crets, Jakob Beks, Gilda De Bal, Els Dottermans, Ilse Uitterlinden, Peter Van den Begin en Guy Van Sande, en geregisseerd door Luk Perceval ging in première op 17 november in de Vooruit in Gent. Op basis van een bijna onspeelbare tekst van de Franse anarchist Roland Topor maakten bewerkers Hans van Dam, Johan Dehollander en Luk Perceval een enscenering die op een schokkende en indringende manier duidelijk maakte hoe de dromen en illuzies van elk individu worden vertrapt, vermalen en verkracht door de regels en normen van een maatschappij die konsumptie en meeloperij meer op prijs stelt dan tegendraadsheid en zelfverwezenlijking. De spetterende waterkoreografie van Ria De Corte, de stampende muziek van Fred Van Hove en het indrukwekkende akteerwerk maakten van “Joko” een van de beste toneelvoorstellingen die ooit in onze streken werd gemaakt. “Joko” is op de Boulevard te zien op 7 en 8 augustus in het Theater aan de Parade. De allerlaatste voorstellingen van dit onvergetelijke stuk worden gespeeld van 29 augustus tot en met 1 september in Zwitserland, in het kader van het festival Theater Spektakel in Zürich.

De eerstvolgende nieuwe produktie van de Blauwe Maandag gaat in première op 2 november in de Gentse Minard. Johan Dehollander regisseert dan “Meneer Paul” van Tankred Dorst. Met o.a. Brit Alen, Jan Decleir, Vic De Wachter, Karlijn Sileghem als akteurs en Luk Perceval als lichtontwerper.

– tel. (09) 233.64.62 (Blauwe Maandag).

ANTONIUS

In tegenstelling tot andere jaren zijn er dit jaar op de Boulevard weinig voorstellingen op een speciale lokatie een gevolg van het wegvallen van een belangrijke sponsor. Uitzondering op die regel is “De Verzoeking van de Heilige Antonius”, een produktie die zal worden gespeeld in het Atrium van de nieuwe Hogeschool in Den Bosch.

“De Verzoeking van de Heilige Antonius” is gebaseerd op het gelijknamige boek waaraan Gustave Flaubert dertig jaar lang schreef en waarin hij het heeft over een deugdzame kluizenaar die zwaar wordt belaagd door hitsige schoonheden, ketterse duivels, zelfmoordpredikende vrouwen… Deze produktie wordt geregisseerd door Jan van den Berg en gespeeld door een groepje gereputeerde gastakteurs : o.a. Joost Prinsen (bekend van Klokhuis op tv), Joke Tjalsma (Onafhankelijk Toneel en Hollandia), Viviane De Muynck (Kaaitheater, Discordia), Dirk Opstaele en Afra Waldhör (van het Ensemble Leporello). Een niet onbelangrijke rol is weggelegd voor de muziek : slagwerker Stefan Kruger verklankt de koortsige hallucinaties van de jonge Antonius (Arie de Mol) en Fons Merkies maakte een kompositie waarin hij zijn vertrouwdheid met Noordafrikaanse melodieën laat blijken. Première op 4 augustus, opvoeringen tot zondag 13 augustus.

EENZAAMHEID

Een oudere man, een clochard, herinnert zich zijn eerste liefde, een vrouw die naast hem op een bank kwam zitten om zich te verwarmen. Op het moment dat ze een kind van hem krijgt, laat hij haar in de steek, want “eenzaamheid is te verkiezen boven de benauwende verbintenissen”.

Dat is het gegeven van “Eerste Liefde” een novelle die Samuel Beckett schreef in 1945, dus lang voor hij bekend werd met “Wachten op Godot”. Hij publiceerde de semi-autobiografische novelle echter pas in de jaren ’70.

In het najaar van 1994 ging in een fabriekshal in Den Bosch de toneelvoorstelling “Eerste Liefde” in première. In een regie van Wim Berings speelde akteur Romijn Conen de tekst tussen muren van veilingkistjes. Deze sombere, maar tegelijk komische teatersolo is van zaterdag 5 tot en met maandag 7 augustus te zien op de Boulevard, meer bepaald in het Lijntheater.

Op 13 oktober gaat “Eerste liefde” in première bij de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel. Akteur Bert André wordt geregisseerd door de Nederlander Albert Lubbers.

– tel. (02) 217.69.37 (KVS).

EN VERDER

Tijdens de eerste week van de Boulevard zijn verder nog te zien : “Enter” door de Amsterdamse groep Mug met de Gouden Tand (met de Vlaming Raph Troch), “Zevendrienul” door Theatergroep Artemis (een stuk van de Vlaming Paul Pourveur), Jo Lemaire, Raymond van het Groenewoud en Que-Cir-Que.

Alle inlichtingen over de artistieke, maar ook culinaire en toeristische aspekten van de Boulevard zijn te vinden in een gratis krantje, te verkrijgen via onderstaand telefoonnummer.

– tel. (00-31) 73.13.76.71 (Boulevard).

EDWARD VAN HEER

Luk Perceval : regisseur van “Joko”, de Blauwe Maandag-enscenering die nog twee keer te zien is in Den Bosch.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content