PROLOOG

Ooit was Maatschappij Discordia de luis in de pels van het Nederlandstalige toneel. Maar de jongste jaren is het een beetje bergaf gegaan met de groep rond artistieke goeroe Janjoris Lamers. Steeds vaker kreeg je de indruk dat Discordia-voorstellingen het resultaat waren van humeurige oprispingen en onnaspeurbare toevalligheden. Er zat duidelijk sleet op de frisheidsstrategie van de beginjaren.

Maar misschien slaagt het ensemble erin zich te herbronnen. Van stoppen lijkt alleszins geen sprake, want momenteel kan men in de Toneelschuur in Haarlem en alleen daar gaan kijken naar “Ad Memoriam Revocare”. Dat is de proloog van een uit zeven stukken bestaand toneelspel “behelzend honderd jaar toneel, plaatshebbend in het laatste lustrum van de 20ste eeuw”. De ondertitel van deze proloog luidt : “Geen Capitulatie”. Dan volgt tot 2001 elk jaar een nieuw stuk : 1996, Eerste Bedrijf Expositie ; 1997, Tweede Bedrijf Complot ; 1998, Derde Bedrijf Doorwerking ; 1999, Vierde Bedrijf Catastrofe ; 2000, Vijfde Bedrijf Verzoening ; 2001, Epiloog.

Wie meespeelt in “Proloog” werd niet bekendgemaakt. Wel dat het gaat om een aaneenschakeling van oude en nieuwe teksten. En in advertenties wordt er (ironisch ?) aan toegevoegd : “Laat u deze gebeurtenis niet ontgaan ! Hier heeft u jaren wat aan. ” Nog tot en met 1 juli in de Toneelschuur in Haarlem.

– Reserv. : (00-31) 23-31.24.39.

LOKATIE

De liefhebbers van mooi gespeeld en ontroerend toneel moeten misschien nu al noteren dat van woensdag 22 november tot en met zaterdag 25 november in de Minard in Gent “La Musica 2” wordt gespeeld door teatergroep Hollandia. De enscenering die Johan Simons (in 1992) maakte van de tekst waarin Marguerite Duras twee ex-geliefden even herenigt op een nachtelijke hotelkamer, is wel niet zo beklijvend als de in vele opzichten vergelijkbare “Agatha”-regie van Johan van Assche bij De Tijd. Maar het subtiele spel van Betty Schuurman en Jeroem Willems zorgen ervoor dat de minimalistische dialogen van Duras (mooi vertaald door Tom Blokdijk) de nuances krijgen van een spannend, intiem, smaak- en sfeervol muziekduet dat misschien net iets te lang duurt.

“La Musica 2” is binnen het repertoire van Hollandia een opvallend klassiek werkstuk, want deze groep uit Zaandam pakt meestal uit met opmerkelijke lokatievoorstellingen. Typisch in dat verband is het projekt Noordpunt-Zuidpunt, waarbij jonge teatermakers werden aangezocht om zich buiten de gebaande paden van de schouwburgen te begeven en op lokatie een nieuwe voorstelling te maken, geïnspireerd op en door die lokatie.

Zo regisseerde Jolien Wanninkhof de aktrices Marthe-Geke Bracht en Joy Hoes in “Varkensgras”. Deze tekst van Bouke Oldenhof is geïnspireerd op een aantal krantenartikelen over Johanna K., een Noordhollandse transseksuele munitie-verzamelaarster. Johanna K. was loodgieter en man, werd vrouw, en liep verkleed als Indiaan of soldaat in de duinen naar bom- en granaatscherven te zoeken. “Varkensgras” wordt gespeeld in het Noordnederlandse Wieringen. De taal van het stuk is deels gebaseerd op het dialekt dat daar werd gesproken toen het eiland nog niet door de inpoldering in direkt kontakt stond met de rest van Noord-Holland. Te zien tot en met 2 juli.

In een vertaling van Hollandia-dramaturg Tom Blokdijk en in een regie van Mechtild Prins is tot en met 9 juli in de haven van IJmuiden “Op Hoop van Zegen” te zien, het klassieke vissersdrama van Herman Heijermans.

Ook een voorstelling over zee en visserij is “De Zee van Twijfel”, een collage van een reeks op muziek gezette gedichten van Jeroen Zijlstra. Te zien van 4 juli tot en met 15 juli in een loods in de vissershaven Den Oever, vlakbij de Afsluitdijk.

Avonturiers die op dit soort toneel willen afgaan, doen er goed aan met Hollandia kontakt op te nemen, want wijzigingen in de data en in de aanvangsuren kunnen zich altijd voordoen.

– Inl. : (00-31) 75-31.02.31.

MONOLOOG

In tegenstelling tot zovele andere pas afgestudeerde toneelspelers moet Ramsey Nasr niet zoeken naar werk. Al enkele maanden geleden tekende hij bij het Zuidelijk Toneel van Ivo van Hove een kontrakt. Volgend seizoen zal hij meespelen in de drie grote produkties van de groep uit Eindhoven : “De Cenci” van Shelley, “Caligula” van Camus (allebei ook te zien in Vlaanderen) en “Maat voor Maat” van Shakespeare. Het is een spannend vooruitzicht, want Nasr lijkt een van de meest begaafde toneeltalenten van de afgelopen jaren. Wie zich daarvan wil vergewissen, kan nog tot en met 29 juni in de Studio-zaal van de Brakke Grond in Amsterdam gaan kijken naar “De Doorspeler”, een zelfgeschreven monoloog van Nasr waarin deze pas gediplomeerde student uit de afdeling kleinkunst van de Studio Teirlinck een verbluffende staaltje akteren paart aan een mentale rijpheid die je tegenwoordig nog maar zelden tegenkomt in het moderne toneelbedrijf.

– Inl. : (00-31) 20-626.68.66.

Edward van Heer

TIELTSE FEESTEN

In Tielt wordt volgend weekend gefeest rond Olivier de duivel alias Olivier de Neckere, de kapperszoon die ooit rechterhand en verzorger was van de Franse koning Lodewijk XI en in mei 1484 in Parijs werd terechtgesteld. Deze intrigerende figuur, wiens standbeeld bij de Halletoren staat, zal tijdens de Tieltse Feesten door onder meer Kamelot worden belicht niet alleen als een duivelse intrigant, maar ook als een schalkse paljas die anderen graag “de baard afdoet”.

Op 30 juni (vanaf 18 u.30) brengt Kamelot een streetperformance, een kakofonische straatparade met een schare bekende Tieltse koppen. Op 2 juli (tussen 14 en 18 uur) organizeert Kamelot in de centrumstraten onverwachte openluchtoptredens van diverse binnen- en buitenlandse groepen, klowns, krachtpatsers, woordkunstenaars en andere akrobaten.

Op 3 juli (14 u.30) is er, eveneens in het kader van de Tieltse Feesten, in het kultureel centrum Gildhof een groot en gratis toegankelijk showprogramma voor senioren door De zingende sterren van Waregem.

– Info : (051) 40.29.35 (Gildhof).

GENTSE FEESTEN

In afwachting van een vollediger berichtgeving omtrent de aanstaande Gentse Feesten (15-24 juli) kunnen we alvast enkele tips geven.

Het Nieuwpoortteater geeft “blanke kaart” aan Wim Willaert en Wim Opbrouck, die uitpakken met een “Dansende fontein”. Dit is een remake van een performance die Wim Willaert vorig seizoen maakte bij wijze van “afzwaai” van het Belgische Leger. Aangezien dit koncept nog bulkte van de ideeën, neemt Willaert het weer op en roept er ook Wim Opbrouck en andere gasten bij. Johan Dehollandercoacht.

In Backstage (St.-Pietersnieuwstraat 128) gaat op 14 juli (20 u.) “Ladies in love” in première, een nieuwe produktie van Theater Neon, over acht meisjes die elkaar ontmoeten op een verjaardagsfuif en er uitgebreid hun eerste liefdeservaringen bespreken en bezingen. De Neon-dames spelen zowel de meisjes- als de jongensrollen.

In de Baudelokapel (bij St.-Jacobs) staan elke avond De Vieze Gasten geprogrammeerd met “Een klein kasteeltje”, een toneelstuk over een vluchteling en zijn gemarginalizeerde huisbazin. Magda Demeester en Mong Rosseel spelen en Fabien Audooren en Guido Schiffer musiceren.

– Info : Nieuwpoortteater, (09) 225.12.96. Backstage, (09) 233.35.35. De Vieze Gasten, (09) 233.77.30.

ZOMERFEESTEN

Ieder jaar wordt in Menen en Lauwe een Internationaal Dubbelfestival voor Kunsten op Straat georganizeerd. Menen bijt op 9 juli (vanaf 14 u.) de spits af met optredens van artiesten die de omgeving van het ontmoetingscentrum ’t Gelandt aan de Waalvest tot een kleur- en klankrijke mozaïek omtoveren. Humor en spanning staan voorop met onder meer de klown Leo Bassi (Italië), goochelaar en akrobaat Mr. Jones (Nederland), het Britse Theatre of Lemmings, bekend als een “kollektief van halve garen”, het al even Britse vrouwelijk akrobatengezelschap Skinning the Cat, het komisch duo The Uncles, en De Levende Fontein uit Nederland met een act waarin een heus, zij het wat vreemd waterballet wordt opgevoerd. Er komen ook groepen uit Rusland, Australië en Frankrijk. Uit eigen land zijn onder meer De Dolfijntjes (met Wim Opbrouck en Wim Willaert) te gast.

In Lauwe start het festival op 21 juli (vanaf 18 u.30) op de Plaats. Het programma is dit jaar totaal anders dan dat in Menen. Uit Engeland komen The Ballet Hooligans, ballerina’s in combat-shoes en met bretellen, en ook de jongleur John Teasdale. Uit Frankrijk zijn de steltenlopers van Hors Strate en de mobiele klowns van Speedy Bananaboum te gast. Uit eigen contreien komen Aksident, de “vreemde-vogels-fanfare” Excelsior en mime-klown Paul Kenens “in een bizarre verschijning”.

Voor het volledige programma kan men terecht bij ’t Gelandt.

– Info : ’t Gelandt, Waalvest in 8930 Menen, (056) 51.58.91.

ZOMERGASTEN

In de marge van het Theaterfestival dat van 25 augustus tot 8 september in Gent op verschillende lokaties wordt georganizeerd, worden Luk Perceval, Eric Devolder en Arne Sierens als “Zomergasten” op de praatstoel gezet. Van Eric Devolder worden bovendien in Minard enkele van zijn recente stukken gespeeld door Ceremonia, het eigen gezelschap van Devolder.

Luk Perceval, die volgend seizoen onder meer bij het Nederlands Toneel Gent (NTG) twee keer als lichtontwerper zal fungeren, praat over zijn regiewerk bij Blauwe Maandag Compagnie. Arne Sierens vertelt over de Kultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap (de vroegere Driejaarlijkse Staatsprijs), die hij dit jaar voor zijn toneelwerk mocht ontvangen.

De volledige programmatie van het Theaterfestival wordt toegelicht in een Festivalmagazine, dat begin augustus van de persen rolt en dan gratis te verkrijgen is bij Vooruit of Nieuwpoortteater.

– Info : Vooruit, (09) 225.56.43 (na 1 juli : (09) 267.28.20). Nieuwpoortteater, (09) 225.12.96.

ZOMERPROJEKT

Het Mime Zentrum Berlin organizeert van 6 juli tot en met 21 augustus een zomerprojekt met workshops op het gebied van scenografie, lichtontwerp en mimografie. Eén van de gastdocenten is onze landgenoot Yurgen Schoora, die een eigen taal zoekt voor zijn mime- en bewegingsteater en geregeld in samenwerking met Limelight optreedt. Andere docenten zijn Ide van Heiningen (Nederland), Ctibor Turba (Tsjechië) en Cesc Gelabert (Spanje). Het projekt kwam tot stand dank zij de samenwerking van MAPA Amsterdam, de Akademie der Künste, Tanzwerkstatt en Hebbeltheater Berlin.

– Info : Mime Zentrum Berlin, (00-49) 30-445.70.70.

Roger Arteel

Mong Rosseel en Magda Demeester in “Een klein kasteeltje”, één van de evenementen op de aanstaande Gentse Feesten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content