TWEE GENTENAARS

In samenwerking met het Museum voor Industriële Archeologie en Textiel (Miat), het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschap, het Nederlands Toneel Gent (NTG) en de Vereniging voor Industriële Archeologie en Techniek, werkt Teater Taptoe een dubbelproduktie uit omtrent het leven en werk van de beroemde Gentenaars Lieven Bauwens en Leo Baekeland.

Baekeland (1863-1944) was een geleerde die in 1889 naar Amerika uitweek en er na veel experimenteren in slaagde een nieuw type fotopapier te produceren : het veloxpapier, dat kon belicht worden met kunstlicht. Baekeland verkocht zijn patent voor veel geld aan Kodak. In 1905 hernam hij ook een onderzoek dat hij al eerder in Gent was begonnen en slaagde erin bakeliet te maken. Voor de tweede keer werd hij multimiljonair.

Lieven Bauwens (1769-1822) was een industrieel die de spinmachine Mule Jenny uit Engeland naar Gent smokkelde en ze liet renderen. De industrializatie van Vlaanderen was begonnen, maar dat gebeurde onder erbarmelijke sociale omstandigheden. Tijdens de Franse bezetting (vanaf 1794) leverde Bauwens voor grof geld aan het Franse leger. Hij werd de eerste burgemeester van Gent, maar de Gentenaars verweten hem uitbuiting, bedrog en woordbreuk.

“Twee Gentenaars”, dat tot 3 juni te zien is, werd geschreven door Freek Neirynck en bestaat uit de eenakters “Een Gentenaar genaamd Baekeland” en “Lieven Bauwens, volksheld met volksgeld”. Er werd geopteerd voor een vorm van akteurs- en figurenteater, in decors die als een logo bij de hoofdpersonages passen : een weefgetouw voor Lieven Bauwens, een uitvergrote fotolijst voor Baekeland.

De voorstelling begint in de hall en de foyer van NTG-2 Minnemeers met een tentoonstelling over Baekeland, waarna in de zaal het stuk over hem wordt gespeeld in een regie van F. Neirynck en met Marc Reynaerts in de titelrol. Daarna krijgt het publiek een rondleiding in het Miat en keert terug naar NTG-2 voor het stuk over Lieven Bauwens, in een regie van Frank Van Laecke met Luk De Bruyker als Bauwens.

De muziek wordt live uitgevoerd door Noël Fack.

“Twee Gentenaars” werd opgenomen in het B-evenementenaanbod van de NMBS. Men kan in elk station een kombinatiebiljet (treinreis heen en terug, busrit naar en van NTG-2 en toegangskaart) bekomen.

Er zijn dagvoorstellingen van “Twee Gentenaars” op 13, 14, 21 en 28 mei, telkens om 14 u.30 en avondvoorstellingen op 12, 13, 20, 24 mei, 2 en 3 juni, telkens om 19 u.30.

– Reserv. : (09) 225.32.08 (NTG).

SANSEVERIA’S

Op 10, 11 en 12 mei (20 u.15) is Theater Zuidpool te gast bij Theater Antigone op de Pottelberg in Kortrijk met “Thuis” van Hugo Claus. Deze produktie is, in een regie van Ignace Cornelissen (die zich eerder dit seizoen al liet opmerken door zijn regie bij Antigone van “Bouwmeester Solness”), een biezonder geestige ervaring. Ogenschijnlijk is dit stuk een fait divers, maar regisseur en vertolkers doorbreken het clichématige verbale realisme en leggen verschillende lagen bloot.

In “Thuis” kan je een afrekening zien met het zogenaamde burgerlijke fatsoen, dat niet op menslievendheid maar op koele berekening steunt. Een verdrongen seksuele honger loopt als een rode draad door de handeling die bij Zuidpool tussen de sanseveria’s is gesitueerd. In dit zeer sobere decor en in de niet-konventionele speelstijl, in evenwicht tussen realisme, simulatie en stilering, krijgt elk personage een raak uitgetekend profiel.

“Thuis” wordt gespeeld door Koen De Sutter, Daan Hugaert, Marijke Pinoy, Peggy Schepens en Jenny Tanghe. Na Kortijk volgt in De Zandloper in Wemmel op 18 mei (20 u.) de (voorlopig ?) laatste voorstelling van deze verkwikkende produktie.

– Reserv. : (056) 22.68.70 (Antigone) ; (02) 460.73.24 (De Zandloper).

ZUIDWESTENLIJN

Omdat er nogal wat vooroordelen bestaan omtrent het kulturele leven in het zuiden van West-Vlaanderen hebben 31 organizaties en instellingen, niet alleen van Kortrijk, maar ook uit Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kuurne, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem, de krachten gebundeld en de Zuidwestenlijn georganizeerd.

Op zaterdag 13 mei wordt een korte aktiviteit aangeboden, reprezentatief voor de eigen werking van de organizatie of instelling. De verschillende lokaties worden vanaf 14 u.30 door 15 buslijnen met elkaar verbonden. Iedere buslijn laat kennismaken met 4 verschillende centra. Als afsluiter zetten muzikanten, akteurs, cabaretiers, dansers, dichters en vuurwerkmakers vanaf 18 u. het Schouwburgplein in lichterlaaie.

“Zuidwestenlijn” start en eindigt op het Schouwburgplein in Kortrijk. Om druk verkeer en moeilijk parkeren te vermijden, worden in samenwerking met De Lijn ophaalbussen ingelegd. Die brengen de deelnemers vanuit de verschillende gemeenten naar Kortrijk en brengen hen ’s avonds ook terug naar de opstapplaatsen. Alle informatie staat in een handig boekje dat onder meer in de kulturele centra te vinden is.

– Info : (056) 21.78.63 (Dienst Kultuur, Kortrijk).

HUMOROLOGIE

In het Ontmoetingscentrum in Marke bij Kortrijk, wordt op 19, 20 en 21 mei voor de 10de keer het internationale humorfestival Humorologie georganizeerd. Behalve 10 nachtelijke optredens, staan ook een 12-tal avondvoorstellingen op de affiche, die almaar Europeser wordt.

Sommige performers waren nog niet of weinig te zien in Vlaanderen, zoals Licedei-4 uit St.-Petersburg met “Moumie”, subtiel klownswerk, dat het publiek moet doen nadenken. Jango Edwards komt met “Klones” een nieuwe produktie als een geschiedenis van de klownerie, duidelijk refererend naar “The Clowns” van Federico Fellini. Ook de toppers uit de Lage Landen ontbreken niet : De Nieuwe Snaar, Hans Liberg, Ivoor, Kamiel Kafka.

– Info en reserv. : (056) 22.45.16.

ROGER ARTEEL

Peggy Schepens, Daan Hugaert en Marijke Pinoy in “Thuis” : realisme doorbroken.

ANTWOORDAPPARAAT

Terwijl in het Raamteater in Antwerpen “Hedda Gabler” van Ibsen loopt in een vertaling, bewerking en regie van artistiek direkteur Walter Tillemans kan men aan de overkant van de Amerikalei, in het kunstencentrum Monty, een nog levende Noorse schrijver gaan ontdekken. Op 12 en 13 mei speelt Frank Vercruyssen er “The Answering Machine”, een monoloog van Finn Lunker, een jonge schrijver uit de Noorse stad Bergen.

De tekst werd geschreven in opdracht van de Amsterdamse teaterschool Dasarts. Stan-akteur Vercruyssen werd uitgenodigd om met die tekst in Noorwegen een voorstelling te maken. De monoloog werd gedurende een week gespeeld in de Teatergarage in Bergen. Nu begint Frank Vercruyssen met de Engelstalige voorstelling “The Answering Machine” aan een korte toernee door Vlaanderen en Nederland.

– Reserv. : (03) 238.64.97 (Monty) en (03) 233.91.48/49 (Raamteater).

EDWARD VAN HEER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content