ZEE

Hoewel niet meer zo jong, blijft de Vlaamse aktrice Alice Toen biezonder aktief. Nu al wordt reikhalzend uitgekeken naar haar vertolking in de voor november geplande toneelversie van “The Aspern Papers” van Henry James, waarin ze naast Karst Woudstra en Chris Lomme op de planken zal staan. Ondertussen is Alice Toen te zien in een Franstalige voorstelling die in november 1993 werd uitgebracht bij het Théâtre National en die toen vrij goede kritieken kreeg. Het gaat om “Les Amants Puérils”, een tekst van Fernand Crommelynck, de Fransschrijvende Belg van wie de Blauwe Maandag Compagnie vier jaar geleden de onvergetelijke “De Cocu Magnifique” speelde.

Crommelynck beschrijft in “Les Amants Puérils” de hartstochten en de intriges tussen een aantal mannen en vrouwen die in een villa bij de zee verstikt worden door eenzaamheid en onbestemd doodsverlangen. De tekst is een mengeling van erotische poëzie en grillige grofheid en werd bij het Théâtre National geregisseerd door het Belgisch-Franse duo Moshe Leiser en Patrice Caurier. Naast Alice Toen staat er nog een andere bekende tweetalige Vlaamse aktrice op de planken : Hilde Van Mieghem. Voorstellingen tot en met 18 februari, van dinsdag tot en met zondag.

– Reserv. : (02) 217.03.03.

BEEST

Een man wacht heel zijn banale leven op een schokkende gebeurtenis, op iets wat zijn leven een diepere zin moet geven. Een vrouw die hem begrijpt, probeert hem duidelijk te maken dat hij zich niet blind moet staren op die grote verwachtingen. Pas als ze dood is, komt de man tot het inzicht dat de vrouw van hem gehouden heeft en dat hij zijn hele leven heeft vergooid met wachten op datgene wat de hele tijd bereikbaar was.

Dat is in een notedop de inhoud van “The Beast in the Jungle”, een briljant verhaal dat de tot Brit genaturalizeerde Amerikaan Henry James schreef in 1901. Het is een typisch James-verhaal, met omstandige psychologische beschrijvingen, weinig aktie en veel symboliek.

In mei 1984 maakte regisseur Jan Ritsema er met Ger Thijs en Marjon Brandsma een toneelvoorstelling van die alom werd geprezen om haar luciditeit en diepgang. Een nieuwe toneelbewerking is vanaf deze week te zien in de Monty in Antwerpen. In een co-produktie van het Nijmeegse Theater Teneeter en het Antwerpse gezelschap Nova Zembla regisseert de Vlaming Luk Nys de Nederlandse akteurs Andrea Fiege en Rinus Knobel. Première-voorstellingen op 13, 14 en 15 februari in de Monty. Daarna start een toernee door Vlaanderen en Nederland tot eind april.

– Reserv. : (03) 238.64.97.

VLIEGVELD

Theatergroep Hollandia is een van die vele boven-Moerdijkse gezelschappen die in Vlaanderen vaak te gast is. De groep uit Zaandam maakt twee soorten toneel. Aan de ene kant zijn er voorstellingen gebaseerd op klassieke stukken en modern Duits repertoire. Denk bijvoorbeeld aan “Lulu” van Wedekind of “Prometheus” van Aischulos. Daarnaast pakt Hollandia geregeld uit met muziekteater.

Dat laatste heeft zeker te maken met Paul Koek. Deze tuinderszoon uit Roelofarendsveen trok na de tuinbouwschool naar het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en behaalde er zijn diploma als slagwerker. Een tijdlang was hij lid van het sjieke Haagse Residentie-orkest. In 1985, bij de oprichting van Hollandia, werd hij vast lid van de groep. Vanaf 1987 zou hij samen met Hollandia-oprichter Johan Simons mee gaan regisseren.

De nieuwe Hollandia-produktie, “Scherven” getiteld, regisseert Paul Koek echter helemaal alleen. Hoewel de voorstelling niet bij ons te zien is, zal ze zeker ook Vlaamse toeschouwers interesseren. Ten eerste omdat de tekst van “Scherven” werd geschreven door Ivo Michiels, de 73-jarige in de Provence levende Vlaamse schrijver die heel zijn leven met taal heeft geëxperimenteerd. In “Scherven” verwerkte Michiels veel van zijn ervaringen met de schilderkunst. Zo is o.m. de verhuizing van een schilderij van Enrico Baj aanleiding om te spreken “over de vruchtbaarheid van de liefde met de dood voor ogen”.

Een tweede reden om deze muziekteaterproduktie, met een snoeiharde elektronika-partituur van rietblazer-komponist Peter van Bergen, te gaan bekijken, is de biezondere lokatie die Hollandia ook nu weer uitkoos. “Scherven” wordt uitgevoerd in een loods op het afgedankte vliegveld Ypenburg, vlakbij Den Haag. De plaats is onbereikbaar met het openbaar vervoer, maar Hollandia zorgt voor busdiensten. En Ivo Michiels zelf geeft de busreizigers een inleiding.

Er zijn voorstellingen van “Scherven” tot en met 25 februari.

Van 8 tot en met 11 maart komt Hollandia naar de Vooruit in Gent met twee boerendrama’s van Herbert Achternbusch, in een regie van Johan Simons. Over die produktie, die te zien is in het Museum voor Schone Kunsten, verneemt u later meer.

– Info : (00-31) 75/31.02.31.

OOK NOG

– “De Vertellingen van 1001 Nacht” : de schone Sjahraad vertelt eindeloze verhalen aan de wraakzuchtige sultan Shahriaar om aan een gewisse dood te ontsnappen. De achtste zogenaamde speelgoedvoorstelling van Rieks Swarte is op 9, 10 en 11 februari te zien in de Monty. Reserv. : (03) 238.64.97.

– “Mijnheer Bach ! Mijnheer Bach ! ” : met een vleugje ondeugendheid, een toefje ironie, een ragfijne dialoog van tekstschrijver Toon Tellegen en de briljante muziek van Bachs “Goldberg-variaties” maakte regisseur Eva Bal bij haar Speeltheater een voorstelling die je vijf kwartier lang in een wonderbaarlijke staat van gelukzaligheid verheft, of je nu jong bent of niet. Te zien op zondag 12 februari om 15 u. in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Reserv. : (02) 219.99.21.

EDWARD VAN HEER

DANS TE BOEK

Hoewel alle vormen van dans, van klassiek ballet tot flamenco, in Vlaanderen erg populair zijn, bestaat hierover nauwelijks literatuur. Voor het eerst is de geschiedenis van de teaterdans in België, van de 17de eeuw tot vandaag, te boek gesteld. “Les trois coups” belge is van de hand van dansmonument Jeanne Brabants, die zelf een groot deel van die geschiedenis heeft meegemaakt en voor een stuk heeft geschreven. Zij lag aan de basis van heel wat dansinitiatieven en -instellingen, waaronder het Koninklijk Ballet van Vlaanderen en het Hoger Instituut voor Dans en Danspedagogie. Het boek werd ter gelegenheid van haar 75ste verjaardag door Jeugd en Dans uitgegeven en bevat een schat aan feitelijke gegevens, doorspekt met persoonlijke herinneringen en anekdotes. (SL)

– “Les trois coups” belge, 74 blz., 450 fr., is te bestellen bij Jeugd & Dans, Meistraat 2, 2000 Antwerpen, tel. (03) 231.97.50.

Hilde Van Mieghem, één van de twee Vlaamse aktrices in “Les Amants Puérils” bij Théâtre National.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content