Roald Amundsen, Hanssen, Bjaaland, Wisting en Hassel, vijf Noorse ontdekkingsreizigers, ondernamen van april tot december 1911 een tocht die hen zou leiden naar het uiterste punt van de zuidpool.

Decennia later treden Slupianek, Seiffert, Büscher, Braukmann en Frankieboy in de voetsporen van de Noorse explorators. Na het nemen van allerlei hindernissen en (vooral) psychologische obstakels, komen ook zij aan bij ?hun zuidpool?.

Maar er is een groot verschil. Slupianek en zijn makkers zijn vijf werklozen. Dagenlang zitten ze te niksen op een zolderkamer, waar een van hun vrouwen de was ophangt. Als bij één van hen een gedachte aan zelfmoord opkomt, slaat hun verbeelding op hol. Te midden van de witter dan witte lakens en de stilte van de mansarde spelen de werklozen de expeditie van Amundsen na. Met de kracht van hun verbeelding. Hun sneeuwblinde waanzin leidt ertoe dat ze anders naar de wereld gaan kijken. Als ze op het einde van het stuk weer gaan stempelen, zien ze pinguïns i.p.v. ambtenaren van de werklozendienst…

Dat is het stramien van ?De Verovering van de Zuidpool?, het derde stuk van de grote Duitse toneelmaker Manfred Karge. Hij situeerde zijn stuk in het Ruhrgebied, waar de werkloosheid zeer groot is. Maar de tekst kan zonder moeite worden aangepast aan onze contreien. Met stof en roet bedekte landschappen en werkloos geworden ?helden van de arbeid? vind je evengoed in streken als Willebroek en Charleroi als in het Ruhrgebied.

In het voorjaar van 1994 was bij het Brusselse Théâtre National een schitterende versie van dit stuk te zien, in een vernuftige enscenering van Philippe van Kessel. Op 20 november wordt ?De Verovering van de Zuidpool? gecreëerd in het Nederlands. Daar zorgt regisseur Dirk Opstaele met zijn Ensemble Leporello voor. Het stuk lijkt een kolfje naar de hand van deze groep acteurs dat zonder subsidies, en dus zonder grootse decors en kostuums, maar met veel fantasie en fysieke inzet, fris theater kan maken.

?De Verovering van de Zuidpool? is te zien op 20 en 21 november in de Brusselse Beursschouwburg. Op 6 december in De Schakel in Waregem. Op 17 december in De Warande in Turnhout. En op 23 en 24 mei in de Vooruit in Gent.

Info : tel. (02) 646.31.60.

Zeven acteurs uit De Verovering van de Zuidpool : (v.l.n.r.) Lieve Claes, Machteld Timmermans, Johan Heestermans, Bernard Eylenbosch, Andrea Bardos, Sjoerd Retèl en Jan Hammenecker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content