Liefhebbers van avant-garde-theater kunnen tijdens de laatste week van augustus hun tenten opslaan in Antwerpen. Kunstencentrum Monty is dan immers gastheer van het Junge Hunde-Theaterfestival. Vijf dagen lang komen experimenterende toneelmakers aan bod uit Slovenië, Groot-Brittannië, Denemarken en Duitsland.

Edwin Lung is een in Hongkong geboren Engelsman die op 26 augustus (20 u.) ?Remains? danst, een solo gebaseerd op een reis door China. Een andere danssolo is ?And everything else just became a memory?, te zien op 26 (22 u.) en 27/8 (20 u.). Angela Guerreiro, een Duitse danseres met Portugese roots, neemt daarin de gestalte aan van een androgyn wezen dat weggelopen lijkt uit videoclips of cyberspace. Op 28 (22 u.) en 29/8 (20 u.) brengt de Noorse Ingun Bjorngaard samen met zeven andere dansers ?The Flux Position?, een choreografie geïnspireerd op het boek ?Sexual Personae? van Camille Paglia. Via een mengeling van klassieke en moderne dans wordt onderzoek gedaan naar ?de vrouwelijke mythologie?. De Deen Erik Pold danst op 29 (22 u.) en 30 aug. (20 u.) ?Loud?, een solo waarin hij het post-moderne nihilisme probeert te ontstijgen en op zoek gaat naar zijn identiteit. De Sloveen Branko Potocan en zijn groep Fourklor sluiten het festival af met ?Am I dreaming a memory or am I remembering a dream ??, een verhaalloze, energieke voorstelling waarin elementen uit breakdance, sport en folklore terug te vinden zijn.

Al deze voorstellingen zijn te zien op het kleine en grote podium van de Monty. Twee producties kan men meemaken in de kelders van de Studio Teirlinck. Op 27 (22 u.) en 28/8 (20 u.) stellen de Denen Michael Elmgreen en Ingar Dragset ?Try, Sample 1 to 5? voor, een erotisch geladen performance waarin de vastgeroeste clichés over mannen en vrouwen worden verkend. Driekwartier liggen mannen op oude sofa’s, lezen ze dagboekfragmenten en literaire stukjes en worden multimediale beelden gecreëerd. De toeschouwer mag vrij rondlopen. Christine Molloy en Joe Lawlor zijn twee Ieren die in zelfgekozen ballingschap leven in Engeland. Onder de veelbetekenende groepsnaam Desperate Optimists brengen ze op 29 (20 u.) en 30 augustus (22 u.) ?Anatomy of Two Exiles?, een voorstelling over de Ierse identiteit en de spanning tussen Ierland en Engeland.

Het Festival Junge Hunde wordt op zondag 25 augustus geopend met een concert van Think of One. Deze jonge Antwerpse formatie vormt de enige Belgische vertegenwoordiger op dit festival. Wat meteen de vraag doet rijzen of er bij ons geen avant-garde-theater meer wordt gemaakt.

Reserv. : tel. (03) 238.64.97.

Links : Benno Barnard schreef speciaal voor Chris Lomme de monoloog Het Mens. Rechts : Antje De Boeck speelt Colometa, naar een roman van Mercè Rodoreda.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content