POCKET-FLAT VOOR TWEE

In de living staat alleen het meest noodzakelijke : een bank (DWR), een fauteuil (Bertoia) en in elkaar schuifbare tafeltjes. © FOTO'S MARK SEELEN

In de beperking toont zich de meester, of hoe een creatief koppel van een miniappartementje in New York een gezellige en perfect functionele leefplek kon maken. Inclusief ruimte voor de hond.

“Je valt hier letterlijk met de deur in huis”, zegt de Nederlandse freelance-modeontwerpster Iris in ’t Hout, als ze ons binnenlaat in hun studio in Manhattan. ?Alles gebeurt hier op een oppervlakte van drieëndertig vierkante meter : wonen, eten, koken, slapen, baden, werken en opbergen !” ?Ik denk dat wij met ons pocket apartment het wereldrecord living in small spaces hebben verbroken”, grapt haar Canadese partner Michael Sainato. Eerder woonden de twee in een groot Eichler House uit de fifties nabij San Francisco. Twee jaar geleden verhuisden ze naar New York toen Michael promoveerde tot vice president of marketing and creative bij DWR (Design Within Reach), een van de grootste online/retail-designfirma’s van de VS. Na veel zoeken vonden ze deze piepkleine maar goed afgewerkte huurflat in een van hun favoriete buurten, West Village, een intieme, hippe wijk met veel leuke restaurants en trendy shops.

?Voor we uit San Francisco vertrokken, hebben we grote opruiming gehouden in onze spullen, kleding en huisraad”, zegt Iris. ?Gelukkig is er hier genoeg bergplaats en zijn er ingemaakte kasten, zodat de kamers niet ‘dichtgroeien’. Maar met zo’n kleine ruimte word je wel gedwongen keuzes te maken, met de bare necessities te leven. We hebben alleen het meest noodzakelijke staan : een bank van DWR, een fauteuil van Bertoia en een bed, en die staan op pootjes, dat houdt het luchtig. Al het andere hangt aan de muur, waardoor er vloeroppervlak overblijft. Dus geen grote salontafel, maar een set van drie kleine tafeltjes, die je in elkaar kunt schuiven of stapelen. Zelfs de consolekast hangt aan de muur. Voor de meubels hebben we lichte kleuren gekozen, en vaak hebben ze een dubbelfunctie — schuifdeur/spiegel, zitbank/bergplek –, zodat het aantal elementen beperkt blijft. De verlichting is in het plafond ingebouwd. We moesten ervoor zorgen dat het hier ruimtelijker oogt dan het is, en dat is ons gelukt. Alle wanden en kasten zijn wit afgewerkt zodat het appartement licht oogt.”

MULTIFUNCTIONEEL

Tegenover de entreedeur zit de badkamer met bad, douche, wastafel en toilet. De living is veruit de grootse ruimte (9m²), zeker als de twee schuifdeuren naar het slaapgedeelte openstaan. In de schuifdeuren zitten spiegelpanelen die, als de deuren dicht zijn, diepte creëren. Links en rechts ervan bieden plafondhoge kasten voldoende plek voor boeken, audio en persoonlijke spulletjes.

De keuken bestaat uit een kleine eetnis, twee bankjes en een tafelblad van zo’n 80 cm breed en zelfs onder de zitting is nog bergruimte. De keuken is erg licht door het grote raam dat uitkijkt op Perry Street, de vensterbank leent zich perfect voor een kleine kruidentuin en tegenover de keukencounter staat een hoge kastenwand waarin koelkast, diepvriezer, wasmachine en droogkast zijn opgeborgen. In de kast naast de eetnis staan de strijkplank, de stofzuiger en een aantal reiskoffers opgeborgen.

Alle ruimte is zo ingenieus benut dat er in de woonkamer zelfs nog plaats is voor de Bianchiracefiets van Michael, een van zijn dada’s. ?Door de mooie vormgeving heeft hij zelfs iets van een kunstobject”, zegt hij. ?Het hele feit van te wonen op een beperkt aantal vierkante meters levert ook inspiratie voor mijn werk : je beseft dat er in onze collectie meubels moeten zitten die niet veel ruimte in beslag nemen, zoals de Eclipse Nesting Tables die in onze woonkamer staat. En natuurlijk meubels die multifunctioneel zijn. Wij laten ons ook inspireren door Japanse designers. Zij weten als geen ander ‘meer’ uit ‘minder’ te halen.”

DOOR MARC HELDENS & FOTO’S MARK SEELEN

ALLE WANDEN EN KASTEN ZIJN WIT AFGEWERKT ZODAT HET APPARTEMENT LICHT EN RUIMER OOGT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content