Ligging : aan de dorpsrand, op het platteland | Sfeer : modern | Reistijd : veertig Minuten rijden van Brussel | Prijzen : niet goedkoop

Er waren eens twee boerenarbeiderswoningen in Afsnee, uit het begin van de vorige eeuw. Toen Inge en Frank in één ervan neerstreken en dat verbouwden, lonkten ze af en toe naar het aangebouwde buurhuisje, waar een oude vrouw haar laatste jaren sleet. Toen die haar huis verliet, kochten ze ook dat pand. “We hadden allerlei plannen, dachten eventjes om er zelf te wonen of om het als vakantiehuis te verhuren, maar in de zomer van 2003 besloten we om het als B&B in te richten”, herinnert Inge zich. “Natuurlijk droomden we af en toe van een B&B in het zuiden van Frankrijk, maar voorlopig zitten we hier uitstekend en met twee kinderen is dat ook een haalbare combinatie.”

Er is niet veel meer dat aan het oude, kleine huisje van toen herinnert. Dat kreeg een nieuw dak en werd helemaal gerestaureerd, waarbij eigenlijk alleen het karkas behouden bleef. Die restauratie gebeurde zo grondig dat ook het karakter de deur uit ging en plaatsmaakte voor een moderne, kraaknette verblijfplaats. Maar omdat Inge en Frank de privacy van de gasten hoog in het vaandel dragen, kregen die ook een aparte ingang. Verder hebben de twee kamers één gemeenschappelijke grote zitruimte, waar ontbeten wordt, en een zithoek met uitkijk naar buiten.

De kamers liggen aan de voorzijde, ogen gloednieuw en zijn in het wit gezet, net als de badkamer met douche, een voorbeeld van efficiëntie en properheid. Zelf betrekken we de grootste slaapkamer, met een plafond van nieuwe houten balken, ingemaakte kasten, een stijlvolle rieten stoel, een mand en een televisietoestel. Ook het bed is modern en stijlvol. En het is er de hele nacht bijzonder rustig, want op straat passeert zo goed als geen verkeer.

Doordat het Kouterhof op enkele minuten stappen van het veer over de Leie ligt, kiezen veel gasten het als basis voor fietstochten en wandelingen, waarbij de fietsen ter plaatse gehuurd kunnen worden.

Alhoewel Inge nog halftijds werkt, ontfermt ze zich terdege en met enthousiasme over haar gasten. Zelfs een vroeg ontbijt om kwart over zeven is geen moeite te veel : daar kunnen veel anderen van leren. Op tafel komen broodjes en croissants, kaas, confituren en een gekookt eitje. Het enige schoonheidsfoutje is het fruitsap dat uit de fles komt.

TIP

Fietsen en wandelen over het jaagpad aan de overzijde van de Leie, dat via het lokale veer bereikt wordt. Boottochtjes op de rivier met een bezoek aan de kunstgaleries van Sint-Martens-Latem.

Info

Het Kouterhof telt twee kamers die voor 95 euro worden verhuurd, inclusief ontbijten. Singles betalen 75 euro. Voor verblijven vanaf een week zakken de prijzen tot respectievelijk 85 en 70 euro.

Het Kouterhof, Afsneekouter 10, 9051 Afsnee, 09 221 78 96 en 0476 720 991, www.hetkouterhof.be

Door Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content